Desi nu au (si nici nu au avut) proiecte vizibile, continua sa incaseze sute de milioane de la buget pentru "munca" pe care o depun in folosul cetatenilor din circumscriptiile pe care le reprezinta. E vorba despre unii dintre parlamentarii de Alba, ale caror conturi se ingroasa de la o luna la alta, fara ca de numele lor sa se lege vreo realizare la nivel local.

Cel putin doi parlamentari din judet traiesc intr-o discretie deplina, cel putin in raport cu alegatorii lor. Ei au uitat, practic, circumscriptiile in care au fost alesi, cu toate ca nu uita niciodata sa isi ridice de la bancomat indemnizatiile de parlamentar. Este vorba despre "deputatul invizibil" Emilian Cutean (PSD) si despre "anonimul" Cristian Buzea (PRM).

Declaratiile acestora de avere arata faptul ca, pe durata ultimului an fiscal, adica 2005, au incasat sume importante de la Camera Deputatilor, in schimb nu s-au implicat deloc la nivel local.

Emilian Cutean, impus de la centru pe listele PSD, a fost doar de cateva ori in judet de cand a fost ales. Totusi pentru a reprezenta interesele locuitorilor din Alba, acesta a incasat pe durata anului respectiv o suma de 397 de milioane de lei vechi. Acesta avea oricum in conturi aproape 4.000 de euro, peste 220 de milioane si 10.000 de dolari. Cutean si-a mai trecut in declaratia de avere doua masini: o Toyota si o Mazda.

De asemenea, Cristian Valeriu Buzea de la PRM a fost vazut in judet de chiar mai putine ori decat colegul sau de la PSD. El a castigat peste 378 de milioane de lei, pentru activitatea depusa in Parlament. Acesta mai avea in conturi peste 300 de milioane de lei si peste 16.000 de dolari. De numele sau nu se leaga nici un proiect de care circumscriptia sa sa beneficieze direct.

100.000 de forinti pentru cetateanul Mugurel Sarbu

Printre altele, Buzea a bifat la realizari o propunere legislativa privind inlaturarea denumirilor de localitati din timpul

ocupatiei straine si una privind plantarea pomilor fructiferi pe marginea drumului. De altfel, el nu s-a implicat nici macar in viata partidului din care face parte, activitatea vizibila a formatiunii politice fiind sustinuta exclusiv de cei doi consilieri judeteni, Iosif Rociu si Dana Serb.

Nici ceilalti parlamentari de Alba nu isi leaga numele de performante deosebite pentru judet, desi sunt pre-zenti mai mult in conferintele de presa saptamanale ale partidelor pe care le reprezinta. Deputatul Mugurel Sarbu a iesit din atentia publica dupa ce PSD, pe listele caruia a fost ales, i-a retras sprijinul. In prezent, acesta s-a alaturat PD.

La veniturile pe care parlamentarul le-a obtinut se remarca un premiu de 100.000 de forinti asociat titlului de cetatean de onoare al orasului Komaron din Ungaria.

Pentru deputatul PNL Tiberiu Barbuletiu, mandatul s-a dovedit a fi cu noroc. I-a adus in conturi 310 milioane de lei. Mai bine a castigat sotia sa, aproape 400 de milioane, director general in cadrul Societatii Feroviare de Turism a CFR Bucuresti. In conturi, deputatul mai avea, la data la care a depus declaratia de avere, peste 650 de milioane de lei si 7.000 de euro.

Si conservatorul Nicolae Popa a castigat, anul trecut, 360 de milioane de la Camera Deputatilor, insa el avea datorii de 11.000 de euro si nici un ban in cont. O suma aproximativ egala a castigat si democratul Stefan Bardan, insa datoriile sale sunt si mai mari: 20.000 de dolari si 375 de milioane de lei. Acesta din urma mai are un apartament si isi construieste o casa.

Senatorul Alexandru Peres a castigat si el in 2005 peste 360 de milioane lei vechi. Intre timp a ajuns vicepresedinte al Senatului, iar veniturile sale au crescut probabil corespunzator.

Locul senatorului PSD George Maior, ajuns director al SRI, a fost luat de Liliana Tomoioaga, care deocamdata nu si-a trecut venituri din activitatea parlamentara. Pana sa ajunga senator printr-o conjunctura favorabila ei, aceasta era complet necunoscuta pana si colegilor de partid.