Numaratoarea ciudata a caprelor negre din Muntii Rodnei

Pe 26 octombrie a avut loc recensamantul caprelor negre din Muntii Rodnei, organizat de catre Administratia Parcului National, in lipsa ONG-urilor de mediu si a observatorilor independenti. Rezultatul: cica, numarul caprelor s-a dublat in ultimele sase luni!

Administratia Parcului National Muntii Rodnei (APNMR), subordonat RNP, minte! Cine contesta cele afirmate aici este rugat sa aduca DOVEZILE faptului ca, in acei munti, ar exista peste 100 de capre negre, adica fotografii sau filmari, singurele probe credibile. Traim doar, in secolul XXI. Fiecare are azi un aparat de fotografiat sau un telefon mobil dotat cu camera foto.

Camerele video se gasesc pe toate gardurile. Asadar, solicitam APNMR sa puna la dispozitia mass-media, fotografiile si filmarile caprelor negre „vizualizate” pe 26 octombrie.

Si mai cerem ca, de-acum inainte, fiecare echipa de recenzare (chit ca este sau nu insotita de observatori independenti) sa fie dotata cu cel putin un aparat foto, pentru a nu se mai putea repeta exagerarile de la ultimul recensamant.

Pe de alta parte, cu doar o saptamana inaintea recensamantului, un grup de montaniarzi a reusit sa filmeze braconierii tragand in capre negre, surprinzand pe caseta inclusiv trei capre (!), dar rezultatul demersului acestora s-a lovit de obtuzitatea conducerii APNMR.

Doina Jauca, vremelnica sefa a Parcului, si-a declarat lipsa de incredere in filmarea montaniarzilor-martori (unul dintre acestia, Alexandru Cicsa, a iesit in massmedia cu declaratii), pe motiv ca la verificare nu a participat si o persoana neutra! Ca si cum filmarea ar fi putut fi trucata, sau lentila camerei video ar suferi de orbul gainilor.

Apoi, desi martorii au cerut atunci de urgenta inchiderea zonei, inspre valea Bila, pentru ca braconierii sa poata fi prinsi, APNMR si-a trimis echipele sus pe munte, adica la montaniarzii care ramasesera pe loc, echipe care i-au obligat pe martori sa nu se miste, de parca reclamantii erau de fapt braconieri!

Doina Jauca a mai dat odata cu batul in balta, afirmand ca nu s-au descoperit nici un fel de urme ale presupusului braconaj (probabil rangerii pe care-i pastoreste nu au dorit sa gaseasca doua tuburi de cartus, ramase in iarba), declarand cazul semiinchis...

In acest moment, politia Bistrita face cercetari si speram ca va da de urmele criminalilor.

Unu plus unu fac trei

Si, dupa tot acest scandal, APNMR s-a apucat sa numere caprele, cu 44 de oameni proveniti de la structuri de stat (Romsilva, ICAS, ITRSV, APNMR, jandarmerie, politie, APM, Garda de mediu, Salvamont, radio Cluj si „voluntari de la Grupul Scolar Silvic Nasaud”).

Deci, nici un reprezentant al vreunui ONG, nici o farama de media independenta, nici un montaniard respectabil, cu exceptia a doi-trei, angrenati in structurile de mai sus, dar care nu pot ridica vocea, deoarece isi pun in pericol salariul!

Asa s-a facut ca, la ultimul recensamant, au fost „vazute” 109 capre negre, fata de cele 64 „observate” in primavara acestui an! „Acest lucru se datoreaza celor 8 capre negre care s-au adus in toamna, 4 din Retezat si 4 din Bucegi”, a declarat Ioan Muntean, seful pazei parcului.

Deci, 64+8=109! Frumoasa matematica! Ii invitam pe aritmeticienii parcului sa spuna massmediei cati tapi, capre si iezi au fost „observati” de data asta, pentru ca sa ne putem si noi face socotelile, pentru recenzia de la anul...

In rest, asteptam integrarea in UE si sosirea in vizita a expertilor de mediu de la Bruxelles, pentru a vedea si ei la fata locului „frumoasele turme” de capre negre, care cica ar bantui prin Muntii Rodnei.