Un stadion si doua proiecte. Sau, mai exact, doua initiative. Pe de o parte, presedintele CJ, Marius Nicoara, a demarat proiectul privind refacerea stadionului Ion Moina, desemnand chiar si o comisie speciala in acest sens.

Iar, pe de alta parte, primarul Emil Boc, in a carui subordine se afla echipa de fotbal Universitatea, CL detinand majoritatea actiunilor, anunta, la randul sau, intentia Primariei de a reface stadionul, insa pe o alta locatie.

In sedinta CL de marti, acesta a relansat o idee mai veche ce viza constructia unui nou stadion la standarde FIFA si UEFA. Initiativa lui Boc este strans legata de preluarea a peste 40 de hectare de teren administrat in acest moment de RADP, din care, pentru constructia stadionului, este vizata suprafata din zona Selgros (Pepiniera Becas).

Conform noii organigrame, RADP va deveni doar un Serviciu in cadrul Primariei, a declarat purtatorul de cuvant al Primariei, Raimonda Boian. Ea a precizat ca terenurile si tot ceea ce administreaza in prezent RADP intra direct sub autoritatea Primariei si a CL.

Comisia Primariei

La cererea primarului, pana luni, fiecare partid din CL isi va desemna cate un reprezentant pentru formarea unei comisii. Aceasta comisie se va intalni cu reprezentantii CJ pentru a decide asupra proiectului pentru constructia unui stadion, a sustinut Boian.

Desi a confirmat declaratia lui Boc legata de realizarea unei arene sportive pe terenul de la Pepiniera Becas, Raimonda Boian nu a fost in masura sa detalieze motivele pentru care atat Primaria, cat si Consiliul Judetean propun construirea unui nou stadion.

Similitudinile dintre proiectele celor doua institutii se opresc la ideea de stadion nou, insa locatia si detaliile difera mult. Comisia va purta discutiile necesare, mai multe nu pot sa spun, iar pe seful meu nu-l pot deranja acum, asa am primit dispozitie, a spus Boian.

Nicoara: Nu vad de unde va aduce Primaria bani

In urma cu doua zile, Marius Nicoara ar fi trebuit sa se intalneasca cu primarul Emil Boc, conform deciziei comisiei pentru stadion a CJ. Nicoara urma sa discute cu Boc posibilitatea incheierii unui parteneriat privind refacerea stadionului Ion Moinape actuala locatie.

Din pacate, nu m-am mai putut intalni cu Boc pentru ca intra in sedinta de CL, asa incat a ramas sa discutam aceasta problema dupa ce ma voi intoarce eu din Bucuresti, declara, marti dupa-masa, pentru ZIUA de Cluj Marius Nicoara.

Acesta nu avea de unde sa banuiasca, insa, ca, exact in aceeasi zi, Consiliul Local avea sa-i dubleze initiativa. Am auzit si eu cate ceva din ce s-a intamplat la CL, dar nu ma pot pronunta pana cand nu ma voi intalni personal cu primarul, a declarat, ieri, Nicoara, aflat la Bucuresti.

El a apreciat, totusi, ca nici Primaria singura nu va avea banii necesari pentru realizarea unui stadion. Proiectul implica bani foarte multi, pe care, in lipsa unui parteneriat, nu vad de unde ii va aduce Primaria, a spus Nicoara, adaugand ca imediat ce va fi posibil se va intalni cu Emil Boc pentru a transa chestiunea.

Reamintim ca demersul CJ a pornit de la oferta societatii americane Global Development Partners (GDP) privind modernizarea intregii zone aferente stadionului Moina. Mai exact, modernizarea suprafetei situate intre Podul Napoca si Podul Garibaldi.

CL a facut deja planurile

Consilierul local UDMR Laszlo Attila ne-a informat ca s-a decis deja ca membrii Comisiei Tehnice de Urbanism a Primariei sa alcatuiasca si comisia pentru stadion. Laszlo este membru in Comisia de Urbanism si se asteapta, spune el, sa fie desemnat de colegii sai si in comisia stadionului.

Am discutat deja problema si cred, inainte de toate, ca este necesar sa facem o dezbatere publica, apoi un studiu de oportunitate si de fezabilitate, spune Laszlo Attila. Acesta a mentionat ca nu intelege cum de reprezentantii CJ nu au decis elaborarea acestor studii, avand in vedere amploarea proiectului urbanistic pe care l-au propus.

Laszlo sustine ca terenul de la Pepiniera Becas ar fi mult mai potrivit pentru realizarea stadionului. El a explicat ca si centura ocolitoare va ajunge in zona respectiva, iar normele europene prevad ca, in cazul unei investitii de o asemenea amploare, infrastructura rutiera sa fie bine dezvoltata.

Nu stiu daca in zona «Moina» se vor putea realiza patru benzi, nu exista nici un studiu care sa releve acest lucru. In schimb, in zona Selgros, vom avea centura ocolitoare, iar din acest punct de vedere cred ca am clarificat situatia, a spus Laszlo Attila.

Laszlo Attila scoate fotbalul de pe Moina

Legat de parteneriatul cu CJ, Laszlo spune ca municipalitatea are nevoie de un stadion si, ca atare, acesta va intra in patrimoniul nostru. Ion Moina, pentru ca acolo amplasamentul este mult mai mic, ar putea fi renovat si folosit pentru atletism sau pentru meciuri de rugby, care sa implice un flux mult mai mic de spectatori, a spus Laszlo Attila.

El mai sustine ca tot ceea ce ar mai avea de discutat Primaria cu CJ ar fi conditiile privind asocierea celor doua institutii. Oricum, noi stim ca, urmand pasii legali, asa cum prevede legea achizitiilor publice, mai repede de 2009 nu ne vom putea apuca de lucrari.

Canta vede neintelegeri politice pe stadion

De cealalta parte, liderul comisiei CJ, Dan Canta, s-a aratat nemultumit de initiativa primarului Boc. Doi ani, Primaria nu a avut nici o initiativa pentru stadion. Acum, daca noi am demarat un proiect, trebuia sa vina si sa-l anuleze. Imi pare foarte rau ca primarul Boc nu intelege necesitatea acestui proiect, a spus Canta.

El a sustinut ca de la inceput nu a avut incredere in parteneriatul cu Primaria, dar ca se baza pe relatia lui Nicoara cu Boc. Nu este pentru prima oara cand cei doi dovedesc ca nu se inteleg. Ar fi pacat ca, din aceasta neintelegere, proiectul nostru sa fie anulat, a conchis Canta.

Intrecere si pe centura

La inceputul acestui an, centura de ocolire Valcele - Apahida, proiect promovat de unul, se suprapunea peste o initiativa similara a celuilalt. Acesta din urma cheltuise, intre timp, in jur de 45000 de euro pentru a realiza o centura de ocolire care viza cam acelasi traseu.

Dupa ce unul a castigat finantare la Bucuresti pentru centura sa, celalalt a fost nevoit sa-si reorienteze proiectul. Un dublaj similar s-a intamplat si cu terenurile armatei. Unul a inaintat o cerere la Ministerul Apararii pentru o serie de terenuri pe care le dorea in patrimoniu institutiei pentru a dezvolta acolo diverse proiecte. Celalalt a cerut aceleasi terenuri.