Hotararea Primariei este una excelenta. Din fericire, eu conduc aceasta afacere de sapte ani si pana acum nu am avut evenimente de acest gen. Sunt preocupat de siguranta clientilor mei si de aceea am apelat la serviciile unei firme de protectie de multa vreme, a declarat Adrian Griga, proprietarul cafe-clubului Crema.

In general, cei care conduc astfel de afaceri au derulat un plan de protectie al clientelei. Noi faceam acest lucru si fara sa ne spuna primarul. E destul de neplacut ca si client sa asisti la batai in fata localului unde ai venit pentru distractie.

De aceea, noi am cautat intotdeauna sa cream un spatiu sigur, atat in interior, cat si in imediata apropiere a clubului, a afirmat Mircea Buteanu, proprietarul clubului Diesel.

Sub protectie

Scandalurile intre tinerii galagiosi care se incaiera in cluburile clujene si care sfarsesc prin a-si regla conturile in fata localurilor sunt un fapt, din pacate, obisnuit. Incidentul de luni seara s-a sfarsit tragic pentru Calin Gordea, care isi sarbatorea cea de-a 21-a zi de nastere.

Evenimentul a atras atentia autoritatilor locale, care vor dezbate, la prima sedinta de Consiliu Local, adoptarea unei reguli ce va obliga proprietarii localurilor cu program prelungit sa angajeze firme de paza si protectie care sa asigure securitatea clientilor atat in incinta localurilor, cat si in exteriorul acestora, pe distante care vor fi stabilite in functie de fiecare local.

A scoate afara persoanele care se afla intr-un conflict, cu ratiunea de a nu provoca stricaciuni inauntru, este o obisnuinta iresponsabila, adeseori practicata. Firmele de paza si protectie vor avea obligatia de a se ingriji si de perimetrul exterior din apropierea localurilor.

In legatura cu marimea acestui perimetru, aceasta va fi decisa in functie de fiecare caz, pentru ca se poate ajunge la intersectarea perimetrelor daca vom aplica varianta 250 de metri pentru fiecare, a declarat Sorin Apostu, directorul Directiei Tehnice din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Vom adopta cat mai curand aceasta masura absolut necesara, sub rezerva interdictiei functionarii localului respectiv, daca patronii nu vor asigura perimetrul de securitate si in afara localului, a declarat primarul Emil Boc.

Ce treaba mai au politistii?

Intr-adevar, munca noastra va fi putin mai usoara, vom colabora cu agentii firmelor de paza, ceea ce ne va ajuta. Sa nu uitam, insa, faptul ca tot politistii vor trebui sa ia masuri si sa intervina.

Este o idee apreciabila aceea de a extinde preocuparea si atentia la evenimentele care se intampla si in afara localurilor. Tine de obligatia constitutionala si, pana la urma, morala a fiecarui cetatean de a lua masuri si de a participa activ in astfel de situatii.

Nu se poate ca proprietarii cluburilor sa-i scoata afara pe scandalagiii si de acolo sa nu mai intereseze pe nimeni ce se intampla cu acestia, care de cele mai multe ori sunt sub influenta alcoolului, a declarat Ioan Rus-Herdea, seful Politiei Municipiului Cluj.

Si adjunctul sef al Inspectoratului Judetean de Politie, Marcel Bontidean, a apreciat initiativa primarului Emil Boc. Vom sustine decizia Primariei. Trebuie avut in vizor un perimetru cat mai larg. La cate astfel de evenimente se intampla, este fireasca aceasta decizie, a comentat Marcel Bontidean.

Perceptii diferite

Hotararea trebuia luata de multa vreme, si nu neaparat de primar, pe care il felicit inca o data.

Un agent de paza care se pricepe, care a fost scolit in acest sens si cunoaste pasii ce trebuie urmati, ar fi stiut ca, in astfel de cazuri, clientii problematici nu trebuie evacuati, ci retinuti pana la venirea unui echipaj al Politie sau a Jandarmeriei. Ceea ce s-a intamplat luni seara a fost urmarea clara, inevitabilul s-a produs.

Cred ca, daca regulile ar fi fost puse in aplicare, nu se ajungea la moartea unui tanar, a declarat Tudor Soaita, director in cadrul firmei de paza Total Security, care a afirmat ca raspunde de siguranta unui singure locatii cu profil de bar, in localitatea Iara. Incerc sa evit barurile si cluburile.

Preturile care se practica nu merita implicarea in aceste locuri, pe care constient nu le iei in grija, pentru ca stii ca se intampla tot timpul scandaluri, a mai spus acesta. Un alt proprietar, a carui afacere se deruleaza in aceeasi bransa, este interesat de aspectul financiar al acestui proiect.

Cine plateste? Intr-o economie de piata trebuie sa tinem cont de principiile economico-financiare. Nu pot comenta decizia primarului, nu sunt in masura. Cred ca firmele de paza pot presta servicii oriunde, atata vreme cat sunt retribuite.

In ceea ce priveste profesionalismul cu care a fost tratat evenimentul de luni, conform Legii 333/2003, agentii de paza au dat dovada de toate indatoririle, a spus Pop Puscas, patronul agentiei PP Protection, cea care se ocupa cu paza clubului in care petrecea tanarul care a decedat luni noaptea.