Speram sa se rezolve cu planurile urbanistice ca sa putem demara proiectul. Valoarea investitiei va fi de 1,5 milioane de euro. Complexul, in forma de inima, va cuprinde patru mari case, aduse din Maramures, in jurul carora vor fi dispuse mai multe casute, din acelasi material. Arhitectul Horia Racasan a realizat Complexul din stuf din Ciurila. Alfred Moses a fost incantat de idee.

Unitatile turistice, de 4 si de 5 stele, se vor adresa investitorilor straini care vor veni in zona. Complexul va fi realizat din lemn, in spiritul diferitelor zone din Ardeal, dar va dispune si de piscina, sauna sau jacuzzi, ne-a declarat Indrei Ratiu. Casele vor avea surse proprii de alimentare cu apa si gaz, iar pentru Internet investitorii vor apela la o companie specializata. Structurile turistice din Petresti vor insuma, in final, 64 de locuri.

Au cumparat fabrica de bere

Familia Ratiu a cumparat si fosta fabrica de bere Ursus, infiintata in 1912, care se va transforma intr-un mall de talie medie. Complexul comercial va fi organizat pe trei niveluri, majoritatea sub nivelul trotuarului.

Cum studiile ne-au spus ca n-are rost sa producem bere, vom transforma partea de sus intr-un spatiu cultural, unde vom pastra vechile unelte, dar se vor putea desfasura expozitii sau conferinte. Un tunel subteran va lega Complexul de parcul central din Turda, a spus Indrei Ratiu.

Acesta face demersuri pentru a amenaja si o parte din traseul mocanitei, tren care mergea catre cariera din Sandulesti si facea legatura cu comuna Campeni. Din pacate, industria din Turda nu merge cu toate motoarele in plin. Fabrica de sticla a fost pusa sub control judiciar si are un singur actionar, care nu mai poate aduce banii necesari.

Ar merge, in schimb, niste ateliere de sticlarie sau de lut. Sansa Turzii este apropierea de autostrada, mai buna decat la Gilau, care va dezvolta serviciile in zona. Turismul poate fi revitalizat, in special la Salina, a adaugat fiul lui Ion Ratiu.

Avere de 100 de milioane de euro

Familia Ratiu este una dintre cele mai vechi din Transilvania, fiind atestata din 1400, pe timpul Imparatului Sigismund de Luxemburg. Ramura din Turda isi are originea in cel de-al treilea fiu al lui Vasile Ratiu de Nagylak, pe nume Indrei. Familia s-a confruntat cu o suita de procese pentru a-si apara drepturile, purtate cu conducerea maghiara a Turzii.

Primul intrat in istorie a fost preotul Basiliu Ratiu, unul din semnatarii Proclamatiei de la Blaj. Ioan Ratiu (1828-1902) a infiintat Partidului National Roman din Transilvania si Ungaria, numele sau fiind legat de miscarea memorandista. Cel mai cunoscut romanilor este Ion Ratiu.

Avocat, jurnalist, scriitor, politician, om de afaceri si filantrop, a petrecut 50 de ani in exil in Marea Britanie, opunandu-se dictaturii instaurate in tara sa natala. S-a nascut la Turda, a murit la Londra, dar a fost inmormantat tot in tinutul natal.

Deputat de Cluj si de Arad, a ajuns vicepresedinte al Camerei Deputatilor, candidat la Presedintia Romaniei, ambasador si negociator pentru integrarea in NATO. Sotia sa, Elisabeth, in varsta de 80 de ani, traieste la Londra, dar a organizat actiuni umanitare in Romania. Are doi copii, Nicolae si Indrei.

Primul locuieste in Marea Britanie si se ocupa cu afacerile lasate pe mana de catre tatal lui, in cadrul grupului Regent House Properties (RHP). Afacerile din Romania, in valoare de peste 100 de milioane de euro, sunt in imobiliare, turism si media.

Grupul a cumparat si a vandut terenuri in comuna Bolintin, din apropierea Bucurestiului, si in mai multe zone din tara, detine participatii in hoteluri din Bucuresti si Delta Dunarii. RHP detine actiuni la 47 de cladiri de birouri din Anglia. Familia Ratiu a achizitionat doua tipografii in Romania si s-a implicat in presa scrisa si cea audiovizuala.

Indrei s-a transferat de la Londra in SUA, unde a lucrat in sectorul imobiliar. Este cetatean englez si rezident american. In 2004 s-a mutat la Turda, unde se ocupa de proiectele Fundatiei Ratiu. Dupa un an, s-a casatorit, intr-o biserica anglicana din Bucuresti, cu vechea sa prietena, Pamela.

Cei doi au cumparat casa parinteasca si s-au stabilit la Turda, unde incearca sa il aduca, din Oakland (SUA), pe un alt component al familiei, Mircea Ratiu, inventator al sclerometriei - stiinta imbatranirii materialelor, aplicata la proiecte NASA.

Pamela s-a mutat in Cluj

L-am cunoscut pe Demis in 1983, in ’87 ne-am casatorit, iar in ’93 am divortat. Nu am avut copii cu el, dar am avut grija de fiul sau, Cyril, un foarte bun DJ, pe care vreau sa il aduc in Romania. M-am ocupat de mai multe contracte de reprezentare ale lui Demis, am calatorit mult. Este un tip excelent, cunoaste opt limbi.

L-am convins sa vina, de doua ori, la Bucuresti, marturiseste fosta sotie a cantaretului. Sunt norocoasa ca am ajuns aici; romanii sunt talentati si destepti. Mi-ar placea sa primesc cetatenia romana, spune Pamela. Acesta deruleaza in Cluj-Napoca si Turda, in colaborare cu Federal Bureau of Investigations (FBI), o campanie impotriva traficului de fiinte umane din Romania si Republica Moldova.

Este implicata in proiecte de promovare a terapiei prin teatru in randul elevilor, a turismului si gastronomiei turdene in strainatate, precum si de raspandire a voluntariatului in zona.

Muzeul comunismului

Centrul pentru Democratie este cel mai ambitios proiect cultural al lui Indrei Ratiu. Organizat pe terenul vechii case parintesti, acesta are trei niveluri.

La subsol - o inchisoare-muzeu care sa aminteasca de anii dictaturii comuniste, in semiintuneric, cu efecte luminoase speciale, la parter - un spatiu care evoca perioada de tranzitie, la etaj - o sala dedicata viitorului democratiei in Romania, cu sector de conferinte si multimedia.

Toate din lemn masiv, aer conditionat si acces pentru persoane cu dizabilitati, intr-o investitie care a insumat 250.000 de euro. Indrei duce munca de lamurire cu proprietarul palatului romilor din Turda, Iancu Gabor, pentru ca asezamantul sa devina Centrul National al Romilor din Romania.

Vrea sa vanda pentru ca are nevoie de lichiditati la firma, dar cred ca, pe jumatate, l-am convins, sustine fiul lui Ion Ratiu.

S-a legat cu lanturi de hotel

La numai 22 de ani, Ion Ratiu a fost numit consul al Romaniei la Londra. Pana in 1989, Ratiu n-a putut sa le telefoneze rudelor din tara. S-a angajat ca jurmalist, infiintand Free Romanian Press, saptamanal de informare despre romani, dar s-a reorientat catre transportul naval de marfa si imobiliare, gratie carora a acumulat o avere de 100 de milioane de euro.

Cand, in 1979, dictatorul Romaniei a ajuns la Londra, unde s-a cazat la Claridge’s Hotel, Ratiu s-a legat cu lanturi si a afisat o pancarta pe care scria Ceausescu - tiran!. Fotografia a aparut in toate ziarele britanice.