Dan Diaconescu a lansat televiziunea de apartament. Atunci cand are mai mult de doi invitati (adica doi criminali in serie, doi violatori, Prigoana si Bahmuteanu), situatia se complica de fiecare data. Pentru ca nu incap toti in dormitor, unul dintre ei trebuie sa ajunga in baie. Deci, e cam nasol. Acum e si mai rau, pentru ca vine iarna.

Pentru a te uita la toata factura de intretinere deodata, trebuie sa fii cel putin nebun. Din aceasta cauza, probabil ca Diaconescu isi va lua, senzational!, singura camera (de filmat) din dotare si se va muta, in direct, la o garsoniera, pentru a mai reduce din costuri.

Unde vroiam sa ajung?

Desi e greu sa va dati seama (pentru ca nu-mi dau nici eu) de ce am facut introducerea asta, ajungem la domnul Cosmin Gusa. Nu stiu daca va spune ceva numele, cert e ca omul si-a facut de ceva vreme un partid care sa-i spuna lui ceva: ca e cel mai bun, cel mai frumos, cel mai pletos.

Si, pentru ca asa se face, i-a dat si un nume: Partidul Initiativa Nationala. Sugestiv, nu? PIN si-a tras filiala la Ploiesti, aruncand pe piata partidul de apartament. Daca le plateste intretinerea restantierilor din bloc, face imediat rost de cateva voturi. Se poate mai rau? Partidul de cort, de canal, de sala de asteptare de la Gara de Sud. Deci, se poate.

Strada Deltei. Malu Rosu. Bloc 15. Parter. Aici se afla sediul partidului. In bucatarie se coace strategia, in dormitor se fac aliante (e si doamna Lavinia Sandru in partid), iar la WC sunt facuti de cacao dusmanii acestui mare partid.

Politica la scara. Nationala

Situatia la fata locului este tensionata. Nu toti vecinii sunt de acord ca partidul lui Gusa sa aiba sediul pe scara lor. Cred ca sunt de alta orientare. Or fi liberali sau pesedisti, altfel nu se explica nervozitatea oamenilor.

Vecinul tupeist. „Sa nu-mi dai numele la ziar. Astia n-au ce sa caute la noi pe scara. Vin cu masinile si nu ma lasa sa ies din parcare atunci cand se strang la sediu. Io am nevoie de loc sa ies, pentru ca sunt incepator.” Deja au mai pierdut un vot. Mai bine le-ar zgaria cineva masinile, sa-i invete minte. Bine, ar putea lasa si un bilet sugestiv la fata locului.

„Regret pentru ca ti-am facut zdrente masina ta de fite. Iti scriu pentru ca fraierii de martori care se uita la mine sa creada ca iti las adresa, numarul de telefon si asigurarea, dar eu doar regret.”

Vecinul doi. Nervos. „Ba intra, ba ies. Pai, ce, stau sa platesc la intretinere si ce apa consuma astia? Au intrat odata trei barbati si n-au mai iesit.” Probabil, au fost adusi cu forta sa bea apa, dar inca nu sunt de acord sa voteze PIN la urmatoarele alegeri. Alta explicatie nu e. Ca doar nu aveau deja trei membri.

Tare mi-e frica sa nu vina Gusa si sa faca vreo baie la cap, pentru ca, la cat par are, ar fi in stare sa dea contorul de apa peste cap.

Femeia de serviciu. „Io am vazut odata doua femei care au stat mai mult de cinci ore inauntru. Sigur nu sunt trecute la intretinere. N-am chef sa muncesc si pentru ele.” Isi da si femeia de serviciu cu parerea. A trecut vremea cand dadea doar cu matura. Asa e cand n-ai un Vadim in partid. Nu trebuia sa treaca decat o data pe la fata locului, pentru ca sigur ii linistea pe oameni.

Flegme, picioare, bodyguarzi. Tot tacamul. Democratie! Toata lumea de pe scara are sanse sa o ia in freza.

Domnul Tuicaru. „Initial, am fost de acord ca acest partid de care n-am auzit niciodata sa aiba sediul la noi pe scara. Dar eram beat.” Va vine sa credeti ca domnul Tuicaru era beat? Si-o fi baut numele din buletin. „Acum, gata! M-am trezit. Nu mai sunt de acord. Sa plece de la noi de pe scara.

Aud in fiecare seara de cate ori se trage apa la ei in baie si nu sunt de acord sa platesc eu.” Nervos, domnul Tuicaru. Daca e atins la coarda sensibila, poate ajunge usor un nea Nicu Vacaroiu al partidului. „Sunteti de la ziar? Sa va spun ultima mea poezie: Trec lebede in zare, /Eu ma uit, ele dispare.” E clar ca domnul Tuicaru se pricepe.

Reiese foarte limpede ca Gusa are probleme cu partidul lui de apartament. Daca nici oamenii de pe scara nu-l voteaza, nu vad bine acest partid la viitoarele alegeri.