Frumusetea pur-sange arabilor de la Herghelia Mangalia, recunoscuta inca de la infiintarea institutiei, in 1928, a primit, inca o data, recunoasterea autoritatilor nationale.

Mai "marii” de la Bucuresti, in fruntea carora s-a aflat si Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, l-au desemnat, in cadrul expozitiei internationale de echipamente si produse din domeniul agriculturii, zootehniei si alimentatiei, IndArgra 2006, drept cel mai frumos armasar din tara pe Ibn Galal II, de la Herghelia de la malul marii.

In prezent, unitatea se pregateste sa intre „in iarna”, fiind efectuate toate demersurile pentru ca acest lucru sa aiba loc in conditii optime. Premiul a fost adjudecat de Ibn Galal II, un armasar alb, de 13 ani de la Herghelia din Mangalia, dupa indelungi deliberari si in fata unei concurente acerbe.

"Ibn Galal este la al doilea premiu de acest fel, el a mai obtinut acelasi trofeu si in urma cu doi ani. Premiul a fost oferit pentru frumusetea, eleganta si prestanta acestui pur sange arab si inmanat chiar de ministrul Flutur”, ne-a declarat seful Hegheliei Mangalia, Constantin Ancuta.

Pur sangele arab de la Mangalia, cal cu talie destul de mica, este foarte usor de ingrijit, consuma putina hrana si este destul de rezistent. E un cal mic, agreabil, cu un temperament relativ placut, potrivit pentru echitatie si agrement. Infiintata in anul 1926, Herghelia Mangalia a dispus, la inceput, de cai arabi adusi de la Jegalia, Cislau si Radauti, fiind deschisa oficial in 1929.

Intre 1936 - 1941 s-au importat din Polonia noi "linii” de pur sange: El-Sbaa si Nedjari.

Astfel ca, in prezent, la Herghelia Mangalia se afla cai proveniti din astfel de „linii de sange” - Siglavy Bagdady (adus de la Herghelia Radauti), El Iman („linie” egipteana adusa din Germania), Ibn Galal („linie” egipteana adusa din Ungaria - Germania), Cygaj („linie” poloneza), Gazal („linie” ungureasca), Mersuch ("linie” ungureasca), Nedjari ("linii” franceze si poloneze).

La ora actuala unitatea de crestere a cailor pur sange din sudul litoralului se afla in plin proces de pregatire pentru iernat. Au fost schimbate podelele din pamant de la grajduri, montate ferestre, fiind asigurate cailor furajele necesare unei perioade indelungate de timp.

"Caii suporta un regim asemanator celui din vara si in cursul sezonului rece”, afirma Constantin Ancuta. „In afara zilelor cu viscol sau temperaturi sub 0 grade Celsius, caii sunt antrenati in mod obisnuit, atat in interiorul hergheliei, cat si pe malul marii.

Pur sange arabii, desi la prima vedere par cai fragili, sunt foarte rezistenti si au nevoie de antrenamentul zilnic”.

Subventiile de la minister nu au mai venit de mai bine de un an

Anul acesta au fost scosi la licitatie numai putin de 30 de exemplare de pur sange, care au fost vandute cu preturi cuprinse intre 10 milioane de lei vechi si 170 de milioane de lei, sume care nu cuprind si TVA-ul.

"La ultima licitatie am vandut noua cai, la preturile stabilite prin lege, de la 10 milioane de lei vechi exemplarele batrane, pana la circa 170 de milioane de lei vechi, pur sange arabi.

Insa, la ora actuala, vindem caii prin negociere directa, adica iubitorii acestor animale pot veni la noi, solicita animalul si, in functie de calitati, linia de sange, frumusete, ii stabilim pretul”, declara seful Hergheliei Mangalia.

O problema destul de grava cu care se confrunta Herghelia Mangalia este aceea a subventiilor pe care Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Finantelor Publice ar fi trebuit sa le acorde unitatii.

"Cele doua ministere nu ne-a mai dat subventiile de mai bine de un an, din septembrie anul trecut, sumele ridicandu-se la cateva miliarde de lei vechi”, ne-a declarat Constantin Ancuta, seful hergheliei de la malul marii. „Banii trebuiau sa acopere salariile celor 54 de angajati, dar si intretinerea cailor.

Singurii care ne-au sprijinit in tot acest timp, neconditionat, au fost cei de la Directia Silvica Constanta, pentru ca altfel nu stiu cum ne-am fi descurcat.

Multe autoritati se lauda cu unitatea noastra, unica in felul ei in toata Europa, dar nimeni nu ne-a intrebat daca avem nevoie de ceva, daca salariile se dau la timp sau daca animalele au ce sa manance...” Aceasta lipsa a banilor a dus si la necesitatea organizarii licitatiilor din ultimul an.

Cu banii "scosi” din acestea, dar si cu ajutorul Directiei, alaturi de propria gospodarire, Herghelia Mangalia este pregatita sa intre in iarna.