O echipa a Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Alba verifica in aceste zile activitatea concernului "Kronospan" din Sebes, cel mai mare producator de pal melaminat din sud-estul Europei. Directorul APM, Vasile Todea, a declarat ca mai multi cetateni au depus plangeri in care reclamau poluarea produsa de societate, ce ar avea ca efect uscarea pomilor si afectarea culturilor agricole.

Potrivit lui Todea, firma si-a marit capacitatile de productie, ceea ce a crescut si riscurile de poluare. "Noi vrem sa vedem daca datele pe care ni le furnizeaza ei sunt corecte. O sa avem un raspuns in aproximativ 10 zile" a adaugat seful APM.

Nu cu mult timp in urma, "Kronospan" a primit o amenda de un miliard de lei vechi din cauza ca reprezentantii firmei nu au permis Garzii de Mediu si Corpului de Control al prefectului accesul in incinta. Pana la urma amenda a fost anulata pe motiv ca institutiile de control nu au respectat procedura.

Investitia de la Sebes este estimata la aproximativ 150 de milioane de euro. Societatea a fost reclamata in repetate randuri de locuitorii cartierului Kogalniceanu din Sebes, care s-au plans de poluare, ceea ce a avut ca rezultat o vizita a fostului ministru al Mediului, Speranta Ianculescu. Pe parcursul vizitei productia a fost oprita, astfel ca demnitarul a considerat ca totul este in regula.

Alte doua firme din Alba, cu risc major de poluare, au fost obligate sa isi realizeze planuri de securitate in caz de accident. Este vorba despre "Alba Aluminiu" si "Crimbo Gaz", ambele din Zlatna.

Prima se ocupa cu producerea pulberilor de aluminiu, iar cea de-a doua, controlata de unul din actionarii importanti ai clubului de fotbal "Dinamo" Bucuresti, Cristi Borcea, are ca obiect de activitate imbutelierea gazului.