In urma cu aproximativ o luna, GAZETA de Oradea a fost prima publicatie din Bihor care a dezvaluit conflictul mocnit care exista in interiorul filialei bihorene a PNL. Organizatia municipala condusa de Gavril Grebenisan a indraznit, dupa un an de tacere, sa critice conducerea judeteana a partidului.

Sanctiunea judetului nu s-a lasat mult asteptata, iar intreg Biroul Municipal al PNL Oradea a fost dizolvat. S-a cerut suspendarea pe un an de zile din partid a mai multi lideri liberal cu state vechi printre care fostul presedinte PNL Bihor, Silviu Torjoc si a presedintelui PNL Oradea, Gavril Grebenisan.

Delegatia Permanenta a PNL Bihor a votat sub presiunea demisiei presedintelui Cornel Popa, dizolvarea biroului municipal si suspendarea din partid a mai multor membri.

Uite presedintele, nu e...

Gavril Grebenisan sustine ca inca este de facto presedintele organizatiei municipale. Acesta ne-a precizat ca desi biroul municipal a fost dizolvat, conform statutului, presedintele interimar al biroului ramane tot presedintele organizatiei care este ales in mod separat de birou si nu poate fi dizolvat odata cu biroul.

“Presedintele al carui birou a fost demis devine instantaneu presedintele interimar pana la organizarea de noi alegeri”, a declarat Grebenisan. In schimb, Cornel Popa si fidelii sai considera ca Gavril Grebenisan nu mai este presedintele PNL Oradea, fapt ce i-a fost comunicat printr-o adresa oficiala si interna de partid.

Dizidentii de la municipiu il mai acuza pe Popa de faptul ca face confuzii grave. “Ni s-a reprosat de catre Cornel Popa intr-o emisiune televizata ca am avut o activitate foarte slaba in ultimi doi ani de zile”, spun vocile rebelilor liberali. “Ori, proaspatul birou dizolvat al municipiului a fost ales doar de un an de zile.

Cum ni se poate reprosa activitatea pe doi ani de zile?”. Intrebare a carui raspuns o are, probabil, doar Popa.

Reprosuri grave

Fosti membri din conducerea municipala il acuza pe Cornel Popa ca, timp de un an de zile, a pus pumnul in gura organizatiei oradene. Pentru fiecare iesire publica sau declaratie de presa trebuia obtinuta consfintirea deputatului Cornel Popa. Gavril Grebenisan a dat si un exemplu in acest sens.

“Am fost solicitat de catre jurnalistul Florin Budea pentru a face cateva declaratii cu privire la subiectul fuziunii dintre PNL si PD”, sustine Grebenisan. “Nu mi s-a permis sa fac nicio declaratie fara acceptul lui Popa. Mi s-a transmis ca daca ma intalnesc cu jurnalistul, Popa va lua masuri drastice”.

Intr-o alta ordine de idei Cornel Popa a reprosat o lipsa de activitate a organizatiei municipale. In schimb, organizatia oradeana a ripostat ca la alegerile locale din anul 2004 candidatul la Primaria Oradea, Cornel Popa, a obtinut un scor inferior fata de organizatia municipala si judeteana.

La capitolul suspendarilor, Gheorghe Olah, fostul decan al Facultatii de Stiinte Economice din Universitatea Oradea si presedinte al Comisiei de Onoare si Arbitraj al PNL Bihor a declarat ca cel putin in cazul lui Viorel Lascu sanctiunea de suspendare pe un an este nefondata. “Contestatia este corecta, decizia nu a respectat statutul PNL”, a spus Olah.

Oligarhii PNL

Gheorghe Olah, proaspat alaturat grupului de dizidenti liberali, a declarat ca una dintre problemele PNL este reprezentata de grupurile oligarhice care inconjoara partidul la nivel central cat si la nivel local. Fostul decan si membru vechi al PNL a refuzat insa sa numeasca grupul oligarhic care monopolizeaza filiala judeteana a PNL.

Presedintele PSD Bihor, Mihai Bar, nu s-a sfiit in cadrul a mai multor conferinte de presa sa-l catalogheze pe liderul PNL Bihor, Cornel Popa, ca fiind “omul Fratilor Micula”. Este de notorietate faptul ca la adresa magnatilor bihoreni s-au scris mai multe materiale de presa care au facut ca numele Fratilor Micula sa devina foarte controversat.

Gavril Grebenisan, presedintele in exercitiu al PNL Oradea si-a atras dusmania si ura conducerii judetene si a lui Popa dupa ce a declarat in GAZETA faptul ca deputatul Cornel Popa, presedintele PNL Bihor, ar trebui sa separe sfera afacerilor de cea a politici. Aceste declaratii i-au adus si dizolvarea biroului municipal si tentativa, nereusita insa, de suspendare din partid.

Pro-Stolojan

Actiunile brutale ale conducerii PNL Bihor de represiune impotriva tuturor celor care nu respecta linia Popa a creat de la sine un grup distinct in Bihor. Inevitabil grupul de liberali suspendati, dizolvati sau marginalizati au cautat o cupola politica care sa o foloseasca ca adapost si trambulina politica.

Varianta disponibila, compatibila doctrinar si totodata confortabila s-a numit platforma Stolojan - Stoica. In consecinta, s-a realizat si in Bihor o celula de sustinere a platformei liberale construita si pe repulsia si dispretul fata de actuala conducere a PNL Bihor reprezentata de parlamentarul Cornel Popa.

Grupul dizidentilor din cadrul filialei bihorene a Partidului National Liberal a iesit la atac in mai multe conferinte de presa. Disidentii au depus mai multe contestatii, la nivel local si central, prin care condamna modul nestatutar in care au fost demisi, exclusi, dizolvati sau suspendati.

Totodata grupul liberal marginalizat din Bihor a adresat o scrisoare deschisa presedintelui PNL si primului ministru, Calin Popescu Tariceanu.

Popa, omul Miculestilor

GAZETA de Oradea a titrat in nenumarate randuri legaturile de rudenie si de afaceri pe care il leaga pe parlamentarul Cornel Popa cu controversatii magnati bihoreni Ioan si Viorel Micula. La alegerile locale din 2000, Cornel Popa a fost gata - gata sa ajunga candidatul stangii unite la Primaria Oradea impotriva candidatului favorit democratul Petru Filip.

In 2005 Cornel Popa a impus, dupa unele surse liberale, pe fotoliul de secretar general al PNL Bihor pe Ioan Seres un ex-pesedist cu state vechi. Ioan Seres, fostul inspector general care ar fi destituit intr-o veselie multi inspectori liberali dupa anul 2000 cand PDSR a revenit la putere.

Var primar cu controversatii oameni de afaceri Ioan si Viorel Micula, Cornel Popa a ocupat functia de director general al trustului European Drincks condus de magnatii bihoreni in perioada 1992 -2000.

Din exponentul stangii, Cornel Popa ajunge in anul 2000, printr-o rotatie de 360 de grade, membru al PNL Bihor si ocupa in scurt timp primul loc al listei liberalilor bihoreni pentru alegerile parlamentare. Sponsorizarile Fratilor Micula il ajuta sa scota din datorii filiala liberala a PNL, iar ca rasplata in anul electoral 2000 Cornel Popa ajunge deputat liberal de Bihor.

Dupa numai un an de activitate in PNL, deputatul Popa devine cu largul concurs si sprijin financiar al gemenilor multimiliardari chiar presedintele PNL Bihor. La alegerile din 2004 Popa ocupa capul de lista al Aliantei D.A. pentru Camera Deputatilor, obtinand astfel al doilea mandat de parlamentar.

Un an mai tarziu, este reales fara drept de apel, neavand alt contracandidat, in fotoliul de presedinte al PNL Bihor. Recent si liderul PSD Bihor, Mihai Bar, la caracterizat intr-o conferinta de presa pe Cornel Popa ca fiind “omul de incredere al Fratilor Micula in politica”.