Zoia Ceausescu a murit luni la Spitalul Elias. Despre povestea celor doi isi aminteste Dorina Vinti, sotia medicului, si ea medic ginecolog la Spitalul Judetean din Cluj.

Pe Dorina Vinti am gasit-o in timpul serviciului. A refuzat initial dialogul cand a auzit de presa, suparata ca unii gazetari ar fi scris neadevaruri despre sotul ei. A acceptat, in cele din urma, dialogul.

S-au cunoscut intr-o tabara

Sotul meu mi-a vorbit tot timpul frumos despre ea. S-au despartit brusc, iar aceasta despartire a mirat pe toata lumea, inclusiv pe parintii lui Zoia si pe ai lui Dan, isi aminteste Dorina. Medicul era student la Cluj cand o cunoscuse pe Zoia, intr-o tabara studenteasca. Era pe la inceputul anilor ’70 .

Dupa facultate, povesteste Dorina, medicul pastrase legatura cu Zoia. Facea armata la Bucuresti si o vizita destul de des pe fiica dictatorului. A lipsit putin sa devina ginerele lui Ceausescu.

La inceput, Ceausescu nu l-a vrut

Zoia a fost la el acasa in Cluj, el a fost la ea acasa in Bucuresti. La inceput, Ceausescu si Elena au fost rezervati, dar ulterior a fost foarte acceptat si agreat de familia Ceausescu. Ei s-au cunoscut si cu parintii lui Dan, mai spune sotia medicului clujean. Cei doi s-au si logodit si urmau sa se casatoreasca.

Parintii medicului au mers in vizita la Bucuresti, invitati de sotii Ceausescu. Intre timp, medicul terminase armata si isi incepea cariera la o clinica din cartierul bucurestean Giulesti. Totul s-a incheiat insa brusc prin 1975, la o peterecere.

S-au certat din lucruri marunte

Au fost intr-o seara la o petrecere. Atunci a intervenit o situatie conflictuala intre ei doi, spune Dorina Vinti. Cand s-au despartit, cei doi n-au dat explicatii la nimeni, isi aminteste sotia medicului. Eu respect povestea lor, s-au certat din lucruri marunte. Exact cum se despart doi oameni indragostiti.

Ceea ce pot sa va spun e ca s-au iubit foarte mult. L-a suparat ceva pe sotul meu. Ceva l-a deranjat si a plecat brusc de acolo. Si-a facut bagajul si a venit acasa. Ea a continuat sa-l caute, dar el nu a vrut sa mai fie cu ea.

Securitatea intra pe fir

A fost o relatie de dragoste foarte mare intre Dan si Zoia, iar eu pe vremea aceea nu existam in viata lui, explica Dorina Vinti relatia dintre cei doi. Parintii medicului s-au trezit cu el acasa la Cluj, spunandu-le ca nu se mai intoarce la Bucuresti.

Au urmat telefoane si insistenta din partea Zoiei, povesteste Dorina, si chiar mai mult: Securitatea incepuse sa-l supravegheze. Incercau sa afle daca nu cumva medicul isi gasise o amanta la Cluj. Parintii lui Zoia, Nicolae si Elena, nu i-au facut nici un rau lui Dan.

A fost supravegheat de Securitate o vreme fara a-i face vreun rau. El vedea ca este urmarit si le zambea. Securitatea l-a urmarit sa vada daca are pe altcinea, deoarece el este cel care a lasat-o pe Zoe, spune femeia care ulterior avea sa devina sotia medicului.

Dan Vinti a scapat de Securitate si de insistentele Zoiei, casatorindu-se. Dorina este a doua sotie, cu care s-a casatorit in 1992 . Avea sa moara un an mai tarziu, in urma unui accident. Cazuse pe scarile Spitalului Judetean din Cluj.

A tinut relatia secreta

Cei care l-au cunoscut, fostii colegi, au numai cuvinte de lauda fata de medic: Datorita vremurilor in care Securitatea veghea peste tot, nu a povestit niciodata nimic despre relatia cu Zoia. Atata doar ca la intoarcerea in Cluj, parea sa nu mai aiba nici o motivatie.

Una dintre pacientele sale, care in momentul de fata este medic, il descrie ca un bun profesionist, blazat insa dupa relatia cu Zoia:

Stiu ca el a plecat la specializare la Bucuresti, iar eu l-am cunoscut dupa ce s-a intors. N-a povestit nimanui despre relatia lui cu Zoia si nici care au fost motivele pentru care nu s-a casatorit cu ea, nici macar prietenilor.

Dupa ce s-a intors in Cluj, in comportamentul lui se simtea ca era afectat de ceva, ca si-a pierdut ambitia, dorinta de afirmare profesionala, cu toate ca era foarte bine pregatit. A decedat in urma unui accident la clinica, a cazut pe scari, a declarat un medic din cadrul Clinicii de Diagnostic Cluj.