Lucrari de modernizare

Statia de tratare apa a Sibiului, de pe Calea Poplacii, a intrat, incepind de ieri, intr-un proces de modernizare si reabilitare. Statia de apa din Sibiu, care serveste peste 200.000 de consumatori casnici si industriali din Sibiu, Cisnadie, Paltinis si Sura Mica, dar si parcul industrial din zona, a fost construita in 1966, iar in anii 1972 si 1976 a fost extinsa si modernizata.

Proiectul intitulat "Modernizarea sistemului de alimentare cu apa si al apei uzate in municipiul Sibiu" prevede imbunatatirea si automatizarea procesului tehnologic si reabilitarea filtrelor si bazinelor de decantare fara intreruperi si la presiune normala, finalizarea contorizarii consumatorilor casnici prin montarea a 7.000 de contoare, diminuarea riscurilor de imbolnavire si protectia mediului inconjurator.

Lucrarile de reabilitare incepute ieri se vor realiza, de catre firma austriaca „Aqua Engineering", iar termenul de finalizare a ramas, conform contractului, iulie 2008.

Finantarea

Contractul are o valoare de peste 8,7 milioane euro, din care 7,9 milioane euro reprezinta asistenta nerambursabila ISPA, iar restul de 825.000 euro este asigurat de catre beneficiarul final, societatea Apa-Canal. Modernizarea sistemului de alimentare cu apa si al apei uzate in municipiul Sibiu este finantata de Uniunea Europeana prin Programul ISPA, cofinantata printr-un imprumut din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si prin contributia proprie a societatii Apa-Canal Sibiu.

Monitorizarea tratarii

Eforturile financiare facute pentru reabilitarea statiei se vor finaliza cu introducerea monitorizarii electronice a pocesului de tratare a apei. „Este un moment important pentru noi, societatea de apa, dar si pentru sibieni pentru ca odata cu finalizarea lucrarilor localitatile servite de uzina de apa vor beneficia de o apa de cea mai buna calitate, cu o presiune constanta si de un sistem de evacuare a apelor uzate la parametrii europeni.

In proiect se prevede reabilitarea decantoarelor primare si a filtrelor, va fi construita o linie de tratare a namolurilor, se vor reabilita intalatia electrica si centrala termica, se va instala aparatura de monitorizare a procesului de tratare", explica ing. Mircea Niculescu, directorul general al SC "Apa-Canal" Sibiu.

Lucrari deosebite

Lucrarile sint prevazute sa dureze pina in iulie 2008. In aceasta perioada, in functie de faza lucrarilor, se vor inregistra unele sincope in furnizarea apei curente. „Cea mai mare problema va fi reducerea debitului de apa in anumite zone, in functie de lucrarile tehnologice care vor avea loc.

Este vorba despre inlocuiri de tevi, care nu se pot face decit cu intreruperea apei. Noi avem pregatita, insa, o cisterna cu care se va duce apa in zonele afectate. Impreuna cu constructorul, vom incerca sa reducem la minim inconvenientele pentru consumatori", a spus Mircea Niculescu.