Urbea toata-i un santier! Ei, nu chiar toata... Efectele concesionarii serviciului de apa si canal catre un operator regional incep sa se vada la tot pasul... in sensul ca mai tot timpul de impiedici de ele.

Deocamdata efectele sunt destul de neplacute, dar ceea ce conteaza, nu-i asa?, este rezultatul final: o retea de distributie a apei la standarde europene si o canalizare asijderea care sa ne faca viata mai igienica si mai sanatoasa. Programul prin care retelele de apa si canal sunt reabilitate se cheama SAMTID si valoarea lui totala este de 13 milioane euro pentru judetele Mures si Harghita.

Din aceasta suma 3,8 milioane euro sunt alocati doar municipiului Sighisoara. La faza asta am putea spune ca ne-am scos...

Prin intermediul programului SAMTID la Sighisoara sunt in curs de reabilitare aproape 14 km. de retea de distributie a apei si canalizare de pe un numar de 42 de strazi. Lucrarile au inceput in luna septembrie si, dac-o vrea Domnul, se vor incheia in luna noiembrie a anului 2007.

Primaria municipiului Sighisoara, prin intermediul Biroului de presa ne-a pus la dispozitie o situatie a lucrarilor efectuate la retele de apa si canal din Sighisoara.

Astfel pe str. Garoafelor si Panselutelor pe o lungime executata de 570 + 480 m s-a pozat conducta principala, s-au executat bransamentele; s-au montat caminele si hidrantii, s-a executat partial refacerea carosabilului si a aleilor pietonale si s-a executat proba de presiune. Pe str.

Stadionului si Stejarului pe o lungime executata de 150 + 205 m lucrarile s-au finalizat, iar refacerea a fost executata partial, s-a facut si proba de presiune. Pe str. Cosbuc s-au executat 125 m de retea, s-a pozat conducta principala si s-au executat 4 bransamente. Pe str. Mihai Eminescu s-au executat 380 m de retea, s-a pozat conducta principala.

In Cetatea Medievala au inceput lucrarile de canalizare cu organizarea de santier, pozarea deversorului principal pe str Zidul Cetatii si s-au executat cca. 20 m de retea. In masura in care timpul permite, la canalizare se poate lucra si iarna.

Intrucat informatiile oferite de Primaria Sighisoara sunt destul de sumare, inca de saptamana trecuta ne-am adresat SC Aquaserv SA Tirgu Mures, cea care va concesiona activitatea de apa si canal a municipiului Sighisoara, sa ne puna la dispozitie toate informatiile referitoare la lucrarile care se desfasoara in municipiul Sighisoara, firmele care le executa si termenele de predare.

Astfel incat sa stim pe cine tragem de urechi daca aceste termene nu se respecta si daca ne rupem picioarele prin santuri nemarcate sau neastupate corespunzator. Mai ales ca am auzit ca Primaria Sighisoara cam are mainile legate in relatiile cu aceste firme... Pana acum n-am primit nici un raspuns de la compania Aquaserv.

In schimb a fost destul de prompt compartimentul de comunicare externa al E.ON Gaz Romania. In urma cu mai bine de o saptamana primarul Dorin Danesan isi exprima dezamagirea ca firma de distributie a gazelor nu-si executa lucrarile de inlocuire a conductelor din Cetate concomitent cu cele de reabilitare a retelelor de apa si canal.

Printr-un comunicat remis la redactie E.ON Gaz Romania “asigura toti clientii sai din municipiul Sighisoara ca este preocupata in mod constant de imbunatatirea sistemului de distributie a gazelor naturale” .

Totodata ne explica faptul ca “exista un proiect aprobat la nivelul companiei noastre care vizeaza inlocuirea si reabilitarea conductelor si bransamentelor din zona Cetate a municipiului Sighisoara.

Proiectul nu a fost demarat din cauza lipsei avizului Comisiei privind Conservarea Monumentelor Istorice care nu a fost de acord cu solutia tehnica propusa de E.ON Gaz Romania.

In acest moment suntem in cautarea unor noi propuneri tehnice care sa permita demararea acestui proiect.” Din pacate, pana la inchiderea editiei n-am putut lua legatura cu nimeni de la “Comisia privind Conservarea Monumentelor Istorice” pentru a ne confirma sau infirma cele precizate in comunicatul E.ON Gaz.