Deputatul PNL de Timis Cristian Busoi il roaga pe colegul sau de Parlament si de circumscriptie, Viorel Oancea, sa renunte la coabitarea cu Platforma liberala lansata de Theodor Stolojan si sa ramana in continuare in partid.

Oancea a aderat la noua fractiune odata cu fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, si a acuzat conducerea centrala a partidului ca vrea sa impinga PNL spre o "alianta contra naturii" cu PSD.

Imediat dupa ce a facut public anuntul ca va adera la platforma, deputatul a afirmat ca se asteapta la represalii din partea conducerii locale a PNL si nu a exclus chiar posibilitatea de a fi dat afara din partid. Deocamdata, conducerea filialei nu a luat nici o decizie cu privire la situatia lui Oancea, dar deputatul Cristian Busoi s-a hotarat sa il faca sa renunte la gandurile platformiste.

Busoi vede in Viorel Oancea, potrivit propriilor declaratii, nu doar "un simbol al Revolutiei romane din 1989", ci si "un om poli-tic care a luptat pentru libertate si democratie" (Oancea a fost primul ofiter al armatei romane care, in decembrie 1989, inainte de caderea lui Ceausescu, a avut curajul de a urca in Balconul Operei din Timisoara si de a fraterniza cu demonstrantii).

Totodata, Busoi i-a amintit co-legului sau ca PNL trece acum prin momente grele, ca partidul este supus atacurilor din toate partile si ca numai de scindari nu are nevoie formatiunea acum.

Dupa ce i-a tinut o intreaga pledoarie despre ce inseamna liberalismul, Busoi l-a rugat pe Oancea sa reflecteze asupra situatiei generale, dar sa ia o singura hotarare: sa se delimiteze de plaforma liberala si sa ramana in partid.

Declaratiile lui Busoi nu au avut, insa, efectul scontat. Dimpotriva, Oancea a spus ca nu s-a putut abtine din ras cand a auzit despre modul in care se incearca pastrarea sa in PNL. El si-a reiterat intentia de a ramane cu platforma liberala si a adaugat ca drumul pe care liberalii au pornit, acela de a se alia cu PSD, este unul pe care el nu va merge niciodata.

Apelul disperat al lui Busoi arata si faptul ca liderii PNL Timis se tem de scindare si de faptul ca ar putea pierde un parlamentar. Calcandu-si pe principii, liberalii recurg la asemenea declaratii lacrimogene pentru a nu lasa platforma liberala sa le ia cei mai buni oameni.

Celalalt parlamentar liberal din judet, senatorul Adrian Cioroianu, a fost mai rezervat in ceea ce priveste verdictele cu privire la platforma lui Stolojan si Stoica. Cu toate acestea, el a vorbit elogios despre cei doi fosti colegi de partid, dar a dorit sa ramana in continuare in PNL, partid care il va propulsa, mai mult ca sigur, dupa alegerile de anul viitor, in Parlamentul Europei.