Parkingul din Marasti, cel suprateran din Piata Mihai Viteazu si cel de pe Motilor au termen de finalizare anul viitor, pentru celelalte doua urmand sa se stabileasca acest termen dupa organizarea unei licitatii In vederea construirii lor.

3 milioane In Marasti

Parking-ul din Marasti, de pe Calea Dorobantilor, va avea 250 de locuri de parcare, valoarea investitiei fiind de 3 milioane de euro.

Firma care a castigat licitatia pentru a construi acest parking, SC Parking Marasti, a primit prin concesiune de la municipalitate 1.500 de metri patrati de teren pentru o perioada de 49 de ani, suprafata care va fi ocupata cel putin In proportie de 70% de parcari. Societatea constructoare se obliga sa mentina cel putin jumatate din locurile de parcare pentru parcarile orare.

Termenul de finalizare pentru acest parking este sfarsitul lunii iulie a anului viitor. Constructia acestui parking a fost oprita din lipsa de fonduri, dar pentru o scurta perioada de timp. De asemenea, darea In concesiune a terenului a starnit un scandal de presa, societatea castigatoare fiind una apropiata Guvernarii PD PNL.

BRD nu da banii

Parking-ul supratateran din Piata Mihai Viteazu (zona halei) are termen de finalizare luna octombrie a anului viitor. Licitatia pentru constructia acestui parking a fost castigata, la Inceputul acestui, an de catre societatea Ardeal Construct. Acest parking va avea cel putin 360 de locuri de parcare, dintre care jumatate vor fi destinate parcarilor orare.

Constructorul a acceptat si construirea si amenajarea unei piete agroalimentare la parterul imobilului. Valoarea totala a acestei investitii este de 12 milioane de euro. Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) trebuie sa finanteze 100 de locuri de parcare In acest parking, In urma concesionarii terenului pe care este construit sediul bancii.

Desi concesionarea a fost facuta In urma cu mai bine de trei ani, banii Intarzie sa apara.

Parcare platita In avans

Societatea Transilvania Constructii va realiza un parking suprateran etajat pe strada Motilor. Acest parking urmeaza sa aiba 382 locuri de parcare. Valoarea investitiei se ridica la 3,5 milioane de euro, lucrarile avand termenul de finalizare la jumatatea lunii aprilie a anului viitor. Dupa o lupta surda pentru terenul pe care se construieste parking-ul, locatarii de pe Petru Maior nr.6-8 nefiind de acord ca drumul de acces In parking sa treaca prin curtea lor, municipalitatea a reusit sa demareze lucrarile.

Parking-ul, realizat din fondurile municipalitatii, va fi unul special, taxa anuala asupra unui loc de parcare urmand sa fie de 7.322 euro fara TVA. Contravaloarea In lei a locului de parcare, se refera la societatile comeriale care activeaza In zona centrala a municipiului si se va achita la cursul leu-euro de la BNR valabil pentru ziua In care se face plata.

Achitarea acestei taxe va conferi platitorului dreptul de utilizare si nu de proprietate asupra locului de parcare.

Dreptul de utilizare a locului de parcare este pentru orice nivel al parking-ului pentru un numar de 8 ore pe zi, timp de un an, cu obligativitatea de a obtine ulterior abonament, pana la expirarea functiunii pentru care societatea a obtinut autorizatia de construire si de functionare.

BT construieste parcari

Acum doua luni municipalitatea a mai gasit o locatie pentru construirea unui parking suprateran: pe strada I.C. Bratianu. A fost organizata o licitatie deschisa In vederea contractarii unei firme care sa realizeze Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) si Studiul de Fezabilitate (SF) pentru acest obiectiv. Licitatia a fost castigata de societatea Dara SRL, valoarea contractului fiind de 31.550 Euro.

PUD si SF trebuiesc finalizate In termen de 90 de zile de la castigarea licitatiei. Dupa licitatia de proiectare va urma predarea SF si a PUD. Un alt parking aflat In stare de proiect este cel subteran din Piata Mihai Viteazu, In fata Cinematografului Republica.

Acest parking, care va avea 364 de locuri de parcare, are studiul de fezabilitate aprobat, fiind nevoie de elaborarea proiectului tehnic de executie, iar apoi de organizarea unei licitatii In vederea contractarii unui constructor. Valoarea acestei investitii este de 9,5 milioane de euro, bani de la bugetul local si din investitii private.

Banca Transilvania a hotarat sa finanteze o parte din lucrarile la acest parking, reprezentand contravaloarea construirii a 50 de locuri de parcare cu lucrarile adiacente acestora. Municipalitatea spera ca, asemenea BT, si alti investitori se vor arata interesati si vor finanta parking-ul.

Ion Mester fara mester

Dupa doua licitatii In care nici o firma nu s-a aratat interesata de realizarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) si a studiului de fezabilitate pentru constructia parking-ului supraetajat de pe strada Ion Mester fn din cartierul Manastur, la Inceputul lunii octombrie licitatia a fost castigata de societatea Proiect Mgh SRL din Baia Mare.

Deocamdata nu se stie cate locuri de parcare va avea acest parking, acest lucru urmand sa fie decis dupa realizarea SF. In ciuda faptului ca, In sfarsit, municipalitatea clujeana a reusit sa gaseasca o firma interesata de realizarea PUD-ului si a studiului de fezabilitate, problema construirii efective a parking-ului va aduce batai de cap.

Cum parking-ul nu va avea spatii comerciale, ci doar locuri de parcare, se pune problema recuperarii investitiei, lucru care Ingrijoreaza si Indeparteaza posibilii investitori.

Locatie Stadiu Investitie nr. locuri Termen de finalizare

Parking suprateran M. Viteazu constructie 12 mil. E 360 octombrie 2007

Parking subteran M. Viteazu PUD 9,5 mil E 364 ?

Parking suprateran Dorobantilor constructie 3 mil. E 250 iulie 2007

Parking suprateran Motilor constructie 3,5 mil. E 382 aprilie 2007

Parking suprateran Ion Mester PUD ? ? ?

Parking suprateran IC Bratianu PUD ? ? ?