Judetul Sibiu figureaza pe lista unitatilor administrative in care se experimenteaza descentralizarea in invatamint. Conform noii reforme, materiile optionale, bugetul scolilor, precum si consiliul de administratie al unitatilor de invatamint vor fi decise de primarii si consilierii locali.

Primarul are drept de avizare a statelor de plata pentru cadrele didactice, poate aviza cistigatorul concursului pentru postul de director al scolii si poate cere o anume structura de materii scolilor din comuna.

Cine da banii, comanda

In judetul Sibiu, descentralizarea in invatamint se deruleaza de peste doi ani. „Se incearca un sistem de «servicii de educatie» in care eforturile financiare si materiale au drept scop legarea invatamintului de necesitatile locale. Consiliile locale acorda bani pentru functionarea gradinitelor si scolilor, salariile cadrelor didactice si urmaresc cum sint cheltuite sumele puse la dispozitie.

Trebuie sa ne invatam sa gindim ca cel care «da banii» isi impune punctul de vedere", spune Roberto Dietrich, inspector scolar general adjunct la ISJ Sibiu.

Transformari radicale

In sistemul de invatamint vor avea loc schimbari radicale. "Inceputul este greu. Cadrele didactice erau invatate sa se intereseze daca primaria le-a varsat banii de salarii, daca a reparat ceva la scoala, daca le deconteaza sau nu abonamentele si altele la fel. Acum, directorii vor fi manageri. Vor avea ei bugetul pe mina, vor putea face cheltuielile necesare pentru buna functionare a unitatilor.

Nu vor mai veni la Primarie pentru ca s-a spart un geam si trebuie pus. Vor veni la Primarie pentru a-si prezenta proiectele de dezvoltare a scolii si impreuna vom gindi de unde luam banii si ce vom face", afirma Maria Greavu, primar al comunei Loamnes.

Reforma cu tractoristi

Reactia lui Valeriu Diculescu, presedintele Sindicatului Invatamintului Preuniversitar (SIP), la adresa preconizatei reforme a fost una foarte dura. "In mediul rural sint mari probleme. Daca vreo persoana a asistat la o sedinta de consiliu din mediul rural imi va da dreptate.

Sint unii primari sau consilieri, care, in cel mai bun caz, sint tractoristi. Nu mi se pare logic ca ei sa decida ce va intimpla in scoala", a precizat Valeriu Diculescu.

Inspectoratul vegheaza

Nasterea descentralizarii nu este usoara. „Am studiat metodele din UE, am cautat sa gasim forme de implementare specifice judetului. Acum lucram la proiecte de optimizare a reformei si la modul concret de materializare al acestora. Tot mai multi primari vin sa se intereseze cum pot imbunatati situatia in scolile din comuna. Semne bune sint", concluzioneaza Dietrich.

Reforma este inevitabila

Dupa cum afirma cei care se ocupa de descentralizarea invatamintului, aceasta se va face indiferent de ce gindesc profesorii sau primarii. "Eu cred ca asa este normal, ca primarul si consiliul local dintr-o localitate sa decida tot ce tine de satul sau comuna lor. Noi credem ca populatia unei localitati are capacitatea de a decide cine trebuie sa fie primar.

Inseamna ca oamenii cred ca primarul poate avea grija si de scoala din sat. Democratia inseamna sa dai puterea celor alesi de electorat. Descentralizarea Invatamintului va incepe in intervalul imediat apropiat", anunta Victor Paul Dobre.