Renovarea cladirilor inseamna, de mult timp, o mare bataie de cap pentru sibienii care locuiesc in centrul istoric. Ei sint obligati sa pastreze specificul arhitectural al imobilelor de patrimoniu si sa foloseasca anumite tipuri de materiale. Care nu sint greu de gasit, dar nici ieftine.

Daca municipalitatea isi permite sa angajeze restauratori specialisti, sibienii de rind nu au timpul, banii si nici interesul sa ia asemenea masuri.

In ajutorul lor vine Biroul pentru Reabilitarea Centrului Istoric GTZ, care ii va invata modalitatile de remediere a deteriorarii, tehnici de conservare si idei de amenajare a cladirilor istorice.

Solutii de reabilitare

Expozitia "Abordarea corecta a masurilor de reabilitare - informatii, recomandari si idei" va fi lansata joi, la Casa Artelor, sub egida Biroului pentru Reabilitarea Centrului Istoric GTZ si a Primariei Municipiului Sibiu. "Expozitia va avea loc la Casa Artelor, din Piata Mica, si se adreseaza in mod special locuitorilor centrului istoric, oferindu-le acestora informatii si solutii viabile pentru reabilitarea si modernizarea corecta a cladirilor", arata Sergiu Olteanu, de la Biroul de Presa al Primariei Sibiu.

Teorie si practica

Pina pe 15 martie, anul viitor, sibienii vor putea trece pragul celei mai mari expozitii de acest gen din Europa Centrala si de Est. In cadrul expozitiei, vor fi prezentate prin intermediul unor obiecte, a aproximativ 60 de panouri expozitionale si 100 de machete, anumite tehnici de conservare corecta si reabilitare pentru acoperisuri, fatade si elemente constructive, precum si montarea de bucatarii, bai sau sisteme de incalzire.

Vizitatorii vor vedea exemplificate numeroase situatii de deteriorari si vor afla cauzele acestora, dar si modalitatile de remediere si de prevenire. De asemenea, o echipa de specialisti in meserii traditionale si firme locale de constructii vor oferi, la fata locului, cursuri si consultanta, prezentind tehnicile de lucru, materialele si costurile lucrarilor.

Pe intelesul tuturor

Organizatorii si-au propus sa abordeze un stil de prezentare simplu, care sa poata fi mai bine asimilat. Pentru ca expozitia lor nu se adreseaza nici arhitectilor si nici mesterilor, ci proprietarilor si locatarilor de cladiri istorice. "Credem ca expozitia va fi de un real ajutor. Sibienii vor afla raspunsuri la intrebarile: Care sint cauzele? Oare exista deteriorari la imobilul meu/la locuinta mea? Care sint cauzele? Cum le pot indeparta? La ce suma se ridica reparatiile? Cine imi poate oferi consultanta?

In ce cazuri este necesar ca proiectarea si executia lucrarilor sa fie preluata de catre specialisti? Cind este necesara solicitarea unor avize din partea Comisiei pentru Monumente, respectiv a autorizatiei de construire din partea Primariei? Cum pot fi evitate greseli? Cum se monteaza bai, bucatarii si sisteme de incalzire moderne intr-o cladire istorica?", explica Sergiu Olteanu.

Informatii de la sursa

Acest eveniment este primul dintr-o intreaga serie de manifestari dedicata reabilitarii cladirilor istorice, care va fi gazduita de Casa Artelor in urmatoarele saptamini. Mai multe amanunte sint disponibile pe pagina de web a Biroului Reabilitarea Centrului Istoric, www.gtz.sibiu.ro, sau direct de la sediul acestuia, pe strada Avram Iancu nr. 11.