Noul an pregateste o surpriza proprietarilor de restaurante si baruri. In functie de hotararea Consiliului Local al Municipiului Sibiu, proprietarii vor plati pana la 3.000 RON, taxa pentru eliberarea, sau, dupa caz, vizarea anuala a autorizatiei pentru desfasurarea activitatii de alimentatie publica. Taxa pe bar sau restaurant va fi introdusa de la inceputul lui 2007.

Masura face parte din Codul fiscal publicat la 1 august in Monitorul Oficial si este cuprinsa, de asemenea, in proiectul legii pentru bugetul pe anul viitor. Noua taxa este varianta gasita de autoritati la taxa pe numarul de scaune din restaurante, idee lansata, pe vremea CDR, de catre Decebal Traian Remes, ministrul Finantelor de atunci.

Potrivit legii, taxa va fi platita de proprietarii restaurantelor si barurilor bugetului local al comunei, al orasului sau al municipiului in a carui raza administrativ-teritoriala se afla amplasata unitatea sau standul de comercializare.

Autorizatia pentru desfasurarea activitatii de alimentatie publica va fi emisa de primar. Valoarea taxei va fi stabilita de Consiliul Local, pana la suma de 3.000 RON. Taxa pentru eliberarea autorizatiei se achita integral, anticipat eliberarii, indiferent de perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal respectiv.

"As dori ca banii sa fie folositi in scop constructiv, in beneficiul localurilor care o platesc. Ar fi bine ca banii sa fie investiti in promovarea turismului, pentru ca daca sunt folositi pentru covoare asfaltice sau conducte de apa, barurile si restaurantele nu vor fi beneficiari directi”, este de parere Andrei Agoston, unul dintre proprietarii Cafe del Sol.