Compania Nationala de Posta a fost trecuta pe lista societatilor monitorizate de Fondul Monetar International. Toate eforturile facute de sindicate de a scoate Posta din aceasta lista s-a lovit de refuzul autoritatilor.

Lista rusinii

Privarea de drepturi din cauza monitorizarii este mare. "Mentinerea pe acesta lista a rusinii care cuprinde societati cu datorii la stat, cu penalitati si creante impiedica personalul companiei sa-si negocieze sau sa se bucure de marirea salariilor, posturile vacante sint blocate, iar personalul nu are voie sa organizeze actiuni de protest, cum ar fi grevele.

La reuniunea de la Vatra Dornei am facut cunoscute aceste doleante ministrului, dar acesta n-a reusit sa rezolve aceasta chestiune, fapt pentru care Federatia Sndicatelor din Posta si Comunicatii a decis sa ne manifestam protestul prin respectarea stricta a normelor profesionale care vor intra in vigoare dupa 1 ianuarie", spune Remus Helju, presedintele Sindicatului Lucratorilor din Posta Sibiu.

Respectarea legii

Lipsa de personal, blocarea posturilor, salariile mici determina plecarea din cadrul sectorului a unui numar mare de salariati, facind si mai grea sarcina celor ramasi in companie. „In aceste conditii, federatia noastra ne-a propus o formula de protest care sa conduca la satisfacerea revendicarilor. Astfel, vom respecta cu rigurozitate normele de protectia muncii aplicabile in domeniul nostru care spun, de exemplu, ca un factor nu poate transporta corespondenta - cu tot ce implica acest lucru - mai mult de 15 kg pentru barbati si 12 kg pentru femei.

Nu se vor presta ore suplimentare, necesare din cauza lipsei de angajati, decit cu voia angajatului si daca acestea sint platite. Soferii nu vor mai pleca cu masinile care au depasit norma de casare, situatie in care se afla cea mai mare parte a vehiculelor din parcul auto", ameninta Helju.

Posta de stat

Situatia este cunoscuta si impartasita si de conducerea executiva. "Oficiul Judetean de Posta, ca de altfel intreaga companie, este profitabila. Nu inregistreaza datorii la stat si mentinerea ei pe lista societatilor monitorizate de FMI, mai ales acum, cind acordul cu fondul nu mai este in vigoare, ne creaza mari greutati. In pofida la ce se spune, cei circa 700 de angajati cit are oficiul au un salariu mediu net de 400 lei noi, in conditiile in care preturile cresc incontinuu.

Toate acestea creaza greutati mari bunei desfasurari a activitatii, incarcarea peste normele legale a celor care lucreaza direct cu publicul", spune Ioan Trinbitas, seful oficiului.

Privatizarea

Privatizarea activitatii de posta este privita cu scepticism de angajati. "Dupa exemplele de privatizari esuate, cum este cazul cu Romtelecom, nu credem ca e bine ca statul, ca principal actionar, sa privatizeze o societate profitabila doar de dragul privatizarii. Nici o tara din Estul Europei nu si-a privatizat acest sector de activitate si nu cred ca este bine sa deschidem noi seria pe un teren nebatatorit.

Constienti fiind de importanta sociala a activitatii noastre, nu am dorit sa declansam acest conflict inainte de sarbatori, pentru a nu crea disconfort clientilor si in special pensionarilor care, si datorita noua, vor primi pensia inainte de Craciun", spune Helju.