Deputatul PRM Adrian Moisoiu s-a declarat a fi in asentimentul lui Corneliu Vadim Tudor si al celorlalti parlamentari ai PRM, in privinta modului in care s-au comportat in timpul citirii de catre presedintele Traian Basescu a Raportului privind condamnarea comunismului.

Intreaga poveste a fost in opinia lui Moisoiu o diversiune a lui Basescu care doreste sa-si discrediteze cei mai importanti adversari politici. "Respectivul Raport nu are nici o credibilitate sau vreo baza reala deoarece el a fost intocmit de un colectiv care nu are de-a face cu adevarul istoric.

Ceea ce se exprima in raport, nu va duce niciodata la convetuire ci doar la conflict si rabufniri de o parte si de alta a baricadei politice", este de parere deputatul muresean. Cu toate ca in transmisiunea in direct s-a vazut altceva, Adrian Moisoiu crede ca PRM a adoptat o forma de protest normala si eficace, care a mai fost folosita si la nevoie va mai fi folosita si in viitor.

Motivul reactiei aproape violente a parlamentarilor PRM, enuntat si de Moisoiu, este intoleranta sustinatorilor actualei guvernari, care, in frunte cu Horia Roman Patapievici, au inceput conflictul, prin injurii la adresa presedintelui PRM.

Desi aveau dreptul de a participa la sedinta Parlamentului, tinerii PRM veniti din tara sau din Bucuresti pentru a sustine protestele parlamentarilor nu au fost acceptati in lojele care le-au fost rezervate decat dupa ce au protestat vehement.

Cat despre bannerul afisat de Vadim in care presedintele Traian Basescu era infatisat dupa gratiile inchisorii mafiotilor, Moisoiu a declarat ca a fost pregatit inca din vara si a fost folosit acum doar dn cauza ca se potrivea foarte bine cu momentul. "Daca sustragi doar un fragment dintr-un context, ceea ce se intelege nu reflecta adevarul", a incheiat Moisoiu.

Georgescu vrea refacerea raportului

Senatorul PSD Cristian Georgescu si-a exprimat nemultumirea fata de tot ce inseamna Raportul privind condamnarea comunismului, considerand ca este nevoie de un studiu mult mai aprofundat care sa fie facut de cercetatori care apartina tuturor orientarilor politice.

In opinia senatorului PSD ceea ce este important nu este condamnarea unor persoane, la nivelul individual, ci tendintele si directiile intregului regim. "Acest raport mai este gresit", a afirmat Georgescu, "deoarece el condamna exclusiv comunismul ca exponent al regimurilor totalitare, dezvinovatind in acest mod alte regimuri la fel de nocive".

Din perspectiva senatorului PSD adevarul istoric nu este neaparat acelasi cu cel al unei comisii prezidentiale, care, pentru a fi credibila "ar trebui sa fie alcatuita din personalitati ale lumii academice si politice si nu de persoane compromise si cu un trecut obscur".

In concluzie, din punctul de vedere al lui Georgescu, "Re-spectivul raport este doar un punct de vedere al unei parti a societatii si in nici un caz nu exprima opinia tuturor romanilor".

Cat despre modul in care PRM si-a exprimat dezacordul fata de Raport, senatorul PSD crede ca "modalitatile folosite sunt total nepotrivite si nu au facut bine imaginii Parlamentului Romaniei, iar PSD condamna acest tip de protest cu toate ca nici noi nu suntem deacord cu ce s-a spus in Raport".