Doar una din 6 cafenele din Sibiu are spatii amenajate special pentru clientii care nu suporta cafeaua fara o tigara si un altele pentru cei care nu vor nici macar sa auda de fumat. Oficiul pentru Protectia Consumatorului a demarat o actiune maraton si vrea ca pana la finalul lunii toate cafenelele si barurile din oras sa fie controlate la sange.

Inspectorii vor urmarii in special daca este delimitat spatiul pentru fumatori si nefumatori.

Ventilatoare? Habar n-am...

La capitolul cafenele europene, Sibiul sta foarte prost. Actiunea de ieri a inspectorilor de la Oficiul pentru Protectia Consumatorului a scos la iveala faptul ca patronii de cafenele din oras habar nu au despre legile in vigoare din Romania. De la 1 ianuarie fiecare local trebuia sa aibe amenajate spatii pentru fumatori, bine ventilate si spatii pentru nefumatori.

Patronii au auzit cate ceva despre aceste noi prevederi ale legii, doar ca nimeni nu se conformneaza. “Am auzit ceva, dar nu eram foarte sigur. O sa facem un separeu numai pentru nefumatori, desi majoritatea clientilor nostri sunt fumatori”, spune patronul unei cafenele vizitate ieri de OPC.

Multi patroni cred ca isi pierd clientii astfel, pentru ca vor avea loc mai putini fumatori la ei in baruri, desi cei mai multi fumeaza.

Fumatorii sunt de acord

Clientii sunt insa de alta parere. “Eu sunt fumator, dar am auzit ca in toata Europa asa este. E foarte bine venita aceasta noua prevedere. Cel care este nefumator nu trebuie sa inghita fumul celor care stau la masa vecina”, spune un client. Zeci de cafenele au fost controlate ieri de inspectorii OPC, iar actiunea va continua pana la sfarsitul lunii.

“Noi nu incercam sa umflam visteriile. Acolo insa unde vom gasi nereguli, vom aplica amenzi de la o mie la cinci mii de lei”, spune directorul Oficiului pentru Protectia Consumatorului din Sibiu, Ilie Mitea. Daca vor gasi si alte nereguli, pe langa lipsa separeurilor pentru fumatori si nefumatori, inspectorii pot inchide localurile cu probleme.