Cartierele cenusii de blocuri, in care nu s-au mai pompat fonduri suficiente inca de pe vremea Plumbuitului, se vor mai inviora in 2007, prin investitiile substantiale pe care le-a planificat municipalitatea. Edilii promit, la sfirsitul acestui an, alei reamenajate, parcari si locuri de joaca pentru copii. "Apoi ne vom ocupa si de spatiile verzi.

Asta si reabilitarea a aproape 90 de strazi inseamna un pas foarte important spre un Sibiu modern", apreciaza primarul Klaus Johannis. Nu mai putin de 94,9 milioane de lei noi vor merge, anul acesta, catre finalizarea lucrarilor demarate in 2006 si inceperea altora, noi. In cartiere vor ajunge 26,5 milioane de lei noi. Aproape de opt ori mai mult decit in centrul istoric.

95 de milioane

Gurile rele spuneau ca milioanele de euro pe care autoritatile le-au alocat in anul pregatitor programului Sibiu 2007 sint o „pomana" de care sibienii nu vor mai avea parte multa vreme. Dar se pare ca municipalitatea nu a ajuns la fundul sacului, iar investitiile in eurocapitala culturala continua.

Nu mai putin de 94,9 milioane de lei noi vor merge, anul acesta, catre finalizarea lucrarilor demarate in 2006 si inceperea altora, noi. "Municipalitatea sibiana a alocat pentru lucrari de investitii, in 2007, suma totala de 94.999.493,20 de lei.

Din totalul acestei sume, 51.089.357,20 de lei au fost rezervati pentru continuarea lucrarilor demarate de municipalitate in anul precedent, iar 31.192.796 de lei vor fi folositi pentru inceperea de noi lucrari", a precizat, ieri, primarul Klaus Johannis, intr-o conferinta de presa.

Asaltul cartierelor

Majoritatea lucrarilor noi care vor fi demarate in 2007 se refera la cartierele din Sibiu, spun reprezentantii municipalitatii. Practic, fiecare zona din oras va avea ceva de cistigat. Dupa cum era normal, in cartiere vor ajunge 26,5 milioane de lei noi. Adica aproape de opt ori mai mult decit in centrul istoric. Locuri de joaca, alei si parcari vor fi construite in cartierele Vasile Aaron, Hipodrom I, Hipodrom II, Hipodrom III, Hipodrom IV, Valea Aurie, Strand, Turnisor, Terezian si Stefan cel Mare II. Iar pe cele mai multe strazi, echipele de lucru vor reabilita carosabilul si retelele de apa si canalizare.

In acest proiect sint incluse zonele Lazaret, Calea Dumbravii - Milea - Stefan cel Mare, Piata Cluj - Gara Mica - Tiglari, Calea Poplacii - Bulevardul Victoriei, Stefan cel Mare - Berea Sibiului. Vor mai fi reabilitate, in acest an, strazile: Riului, Metalurgistilor, Turnisorului, E. A. Bielz, Rusciorului, Noua, Lazaret, Movilei si Nicolae Iorga, Turda si prelungirea acesteia pina in Zona Industriala Vest. Iar strada Somesului va fi reamenajata.

In asteptarea turistilor

Lucrarile noi din zona centrului istoric al Sibiului vor primi o finantare de peste 3,5 milioane de lei. Astfel, municipalitatea va amenaja o piateta urbana in vechiul Tirg al Pestelui, va consolida scarile din Piata Teatrului Gong si va demara constructia Turnului Portii Cisnadiei. In acest an, vor mai fi restaurate turnurile Pulberariei si Olarilor.

Pe strada Cetatii a fost proiectata o zona pietonala, care va fi pavata. O cladire istorica, de pe strada Turnului nr. 4, va fi restaurata. Retelele de utilitati din Piata Unirii vor fi, si ele, reabilitata. Iar in apropierea cladirilor importante din punct de vedere turistic, vor fi montate proiectoare pentru iluminatul arhitectural.

Proiecte anterioare

In acest an se vor continua si proiectele de viabilizare a cartierelor Tineretului, Resita, Tilisca si Strand II, dar si a Zonei Industriale Vest. Aici, cea mai mare problema o constituie instalarea retelelor de utilitati. Retelele din Piata Unirii vor fi modernizate, iar cele de pe Calea Dumbravii vor fi reabilitate.

Vor mai fi modernizate bulevardul Mihai Viteazu, strazile Negoiu (intre Stefan cel Mare si Moldoveanu), Vasile Aaron, Distributiei si Lemnelor. De asemenea, va continua reabilitarea Pietei Garii si a strazilor invecinate. Municipalitatea va participa si la extinderea si modernizarea aeroportului.

Bani pentru timpul liber

Vesti cit se poate de bune sint si pentru sibienii care s-au plins de starea jalnica in care a ajuns parcul Sub Arini. "Pentru a oferi sibienilor mai multe modalitati de petrecere a timpului liber, in 2007 vor fi reabilitate aleile, va fi amenajat un parc tematic in prelungirea parcului Sub Arini si va fi amenajata o alee pentru biciclete intre cartierul Valea Aurie si Gradina Zoologica Sibiu", spune Sergiu Olteanu, de la Serviciul de Presa al Primariei.

Asa cum a anuntat primarul Johannis, in 2007, Sibiul va avea si un nou strand, intr-o poiana de la iesirea spre Rasinari, dar si un camping destinat turistilor pentru care si cazarea este o distractie. In planul edililor se mai afla extinderea Gradinii Zoologice, „pentru a o aduce la standardele cerute de normele europene", precizeaza Sergiu Olteanu.

Tot in centru

Edilii au constatat ca trebuie sa intervina de urgenta si pentru renovarea Turnului Sfatului, Zidului Cetatii si Pasajului Scarilor. In sfirsit, la azilul de batrini va fi amenajata o biserica si un centrul cultural pentru virstnici. Reamenajarile vor continua la turnurile de pe strada Cetatii, in Piata Aurarilor.

A revenit in planurile municipalitatii amenajarea unor covoare de pavaj rosu pe unele strazi din centrul istoric, precum si amenajarea porticurilor din Piata Mica. Tot in 2007, vor fi finalizate terasa din apropierea Bisericii Ursulinelor si locul de odihna de linga parcul Cetatii. Desigur, nu lipsesc din strategia edilitara lucrarile la strazi si implementarea noului concept de trafic pentru zona istorica.

Promisiuni sociale

Problema sibienilor care nu-si permit o locuinta va fi rezolvata, partial, in acest an. Municipalitatea doreste sa construiasca in cartierul Resita II blocuri sociale cu o capacitate totala de 110 apartamente. "Ele vor intra in fondul locativ al municipiului Sibiu si vor putea fi repartizate si cazurilor sociale care necesita o locuinta", a explicat Sergiu Olteanu.

Investitia va contracta un imprumut de 3 milioane de euro de la BRD, pentru a finanta aceasta lucrare. Insa proiectul nu are sanse foarte mari, avind in vedere ca trei licitatii pentru atribuirea lucrarilor nu au putut fi puse in practica pina acum. Urmatoarea procedura va avea loc pe 6 martie.