Punind in calcul numai terenul, fara hale, aceasta inseamna un pret de circa 12 euro/mp, la nivelul de atunci.

Agentii imobiliari apreciaza ca in zona numai terenul avea atunci o valoare de peste patru ori mai mare: circa 50 de euro/mp.

In prezent, numai valoarea terenului este de cel putin opt ori mai mare: 100 euro/mp.

"Ziarul de Iasi" a intrat in posesia noii tehnologii de fabricatie a tunurilor de la Fortus SA. Nu este nevoie de oteluri speciale sau cuptoare ce pot atinge temperaturi de mii de grade, ci de o simpla suprafata de teren si un patron ingenios, cu ceva bani in conturi.

Terenul garnisit cu cladiri si utilitati se vinde afaceristului cu un pret de citeva ori mai mic decit valoarea de piata, iar tunul este gata lustruit. Reteta a fost aplicata cu succes in urma cu doi, de influentul dar discretul investitor imobiliar local Viorel Roman, proprietarul Centrului International de Afaceri.

El a pus mina pe o suprafata de teren de circa 1,4 hectare de la Fortus, din care aproape o treime este ocupata de hale, si a platit numai 600.000 RON. De patru ori mai putin decit valoarea de piata de atunci si de opt ori mai mare decit valoarea de acum.

Reteta, pas cu pas

Potrivit raportului administratorilor pentru anul 2005, firma Euro Continental Invest, controlata din umbra de omul de afaceri Viorel Roman, a cumparat in februarie 2005 de la Fortus atelierul de vulcanizare, cladirea edile, sopronul pentru materiale, cladirea intretinere auto, o platforma betonata si alte citeva instalatii din combinat, totul racordat la utilitati, pentru suma de aproximativ 605.000 RON (170.000 euro, la cotatia de atunci), fara TVA (TVA pe care nu-l vom lua in calcul mai jos, pentru ca el este recuperat de la stat).

"Suprafata vinduta atunci a fost de 14.000 metri patrati, dintre care 4.800 metri patrati de hale. Nu eram membra in consiliul de administratie in acea perioada ca sa va dau prea multe detalii, dar stiu ca activele s-au vindut cu tot cu teren", ne-a spus Alina Haila, membru in Consiliul de Administratie al Fortus.

Conform unor surse din combinat, sefii Fortus nu au organizat licitatie pentru teren la momentul respectiv, ci doar selectie de oferta. Daca luam in calcul doar terenul, pretul platit pentru metrul patrat a fost de sub 12 euro, in conditiile in care in zona se vindea cu 50 de euro, dupa cum apreciaza agentii imobiliari.

"In zona CUG, un metru patrat de teren costa in februarie 2005 circa 50 de euro, iar acum pretul a ajuns la 100 de euro", a precizat Bogdan Cihodaru, patronul agentiei imobiliare Terra, care ne-a dat aceste detalii fara a i se preciza despre ce persoana ar fi vorba in cauza.

Din aceste calcule, rezulta ca Fortus a iesit in pierdere prin aceasta afacere cu aproximativ 530.000 euro.

Pentru investitori firma e a lui Roman, pentru reporteri nu

Viorel Roman nu controleaza direct firma Euro Continental Invest. Conform datelor furnizate de Registrul Comertului, societatea are ca asociati pe Lenuta Baciu si Marieta Jigoreanu.

Un experiment realizat de "Ziarul de Iasi" arata insa clar ca in spatele Euro Continental Invest este Roman. Un reporter s-a dat drept un investitor interesat sa inchirieze terenul cumparat de Euro Continental Invest de la Fortus si a sunat la firma.

"Va putem inchiria teren in zona Fortus, dar domnul presedinte Viorel Roman este cel care va poate oferi mai multe detalii. Va rugam sa ne lasati numarul dumneavostra de telefon si va vom contactat noi in cel mai scurt timp", a explicat o secretara a Euro Continental Invest.

Nu a trecut mult timp si reporterul a fost sunat chiar de Roman. „Buna ziua, Viorel Roman sint. Am inteles ca sinteti interesata de o suprafata de teren in zona Fortus. As vrea sa stiu cit anume doriti, pentru ca va pot pune la dispozitie suprafata in functie de necesitatile dumneavoastra, cu hale sau fara", ne-a spus omul de afaceri.

Am stabilit cu investitorul in imobiliare ca il voi contacta cel tirziu a doua zi dimineata pentru a stabili o negociere directa cu seful meu. A doua zi, cind a fost sunat, dar de data aceasta reporterul si-a dezvaluit adevarata identitate, omul de afaceri a intors-o ca la Ploiesti. „Nu pot vorbi acum pentru ca sint intr-o consfatuire.

Nu am nici o legatura cu Euro Continental Invest", a sec raspuns Roman si a inchis.

Contactat, directorul executiv al Fortus, Gheorghe Chisca, a avut un compartament cel putin nedemn pentru functia pe care o detine: „Ce va f... grija ce se intimpla in 2005 la Fortus? Mai aveti si alta intrebare?". Intr-adevar, nu mai avem alta intrebare.

La licitatie, un hectar de teren de la Fortus s-a vindut cu un milion de euro

Omul de afaceri iesean Viorel Roman a mai facut si alte afaceri imobiliare cu Fortus. In vara anului trecut, Roman a cumparat de la Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) o suprafata de teren de circa 4 hectare ocupata partial de hale, ce a apartinut Fortus, pentru suma de 5,3 milioane de dolari (4 milioane de euro), fara TVA.

Daca luam in considerare numai terenul, putem spune ca hectarul s-a vindut cu circa un milion de euro. AVAS a scos la vinzare terenul in contul datoriilor pe care combinatul iesean le avea catre Banca Comerciala Romana. La licitatie au participat, in total, patru societati: doua din Iasi, una din Bucuresti si una din Arad.

Comparativ, hectarul cumparat in afacerea "Tunul", prin selectie de oferte nu prin licitatie, l-a costat pe Viorel Roman doar 120.000 de euro. Chiar daca, in mod cert, pretul terenurilor au crescut din 2005 pina in 2006, diferenta este evidenta.