Mai mult, locatarii invecinati cu magazinul Your Friend s-au saturat de mizeriile si zgomotele produse de instalatiile de frig si utilajele montate deja la baza blocului.

Inca de anul trecut, locatarii blocurilor Marasesti 1, Luminii 3 bis si blocul mestesugaresc “Pasajul Revolutiei” vin in intampinarea cererii societatii Your Friend cu rugamintea de a nu i se aproba concesionarea terenului in suprafata de 399,5 mp si de extindere a magazinului “Intermeridian”.

Tot anul trecut locatarii au trimis doua cereri pe adresa Primariei in care a fost aratat dezacordul fata de cererea de concesionare si implantare a unor obiective la magazinul mentionat, dar aceste au au ramas fara niciun raspuns.

Acum, proprietarii edificiilor, prin semnaturile date in 6 cereri colective, se opun la fel solicitarii societatii mentionate din mai multe considerente. Cel mai intemeiat motiv este acela ca se cere concesionarea intregii suprafete din spatele blocului nr.1, unde se includ atat aleile de accedere a proprietarilor catre usile de intrare, cat si suprafetele luminatoarelor si cailor de aerare ale subsolurilor, boxelor sau chiar a usilor principale. De asemenea, locatarii sustin ca acest magazin de la parterul apartamentelor lor a fost cumparat de societatea in cauza drept magazin industrial, cu marfuri pentru copii.

Apoi l-a transformat in brutarie, iar la protestul locatarilor - datorita zgomotelor asurzitoare, seismicitatii create si a poluarii aerului - a fost desfiintat.

Hale si abator in “buricul targului”

Aprobandu-se aceasta concesionare se vrea extinderea in spatii cu hale frigorifice in trei nivele, care sa uneasca incaperile vechi ale magazinului cu cele noi construite (propuse), dotate cu utilaje de tonaj care sa produca temperaturi scazute pentru prelucrare, transarea carnurilor, subproduse alimentare si depozitare.

Aceste lucruri nu pot sa conduca decat la poluarea zonei prin mirosuri insuportabile, zgomote asurzitoare si seismicitati ale imobilelor alaturate.

Este stiut faptul ca unele sectii de abatorizare si chiar abatoare se vor inchide tocmai datorita faptului ca poluarea fonica si cu mirosuri specifice nu mai este agreata de legislatia europeana la care Romania a aderat odata cu integrarea in Uniunea Europeana.

Mai mult, locatarii invecinati cu Intermeridian sunt ingrijorati de faptul ca in urma concesionarii terenului ravnit de irakieni peste incaperile de la subsol, peste boxe, prevazute cu geamuri, se va vrea turnarea unor plansee de beton, creand practic niste “buncare” neiluminate si neaerate in dauna proprietarilor.

Un alt aspect adus in discutie de catre proprietarii de apartamente este cel al devalorizarii acestora atata timp cat toti locatarii vor trebui sa treaca pe un teren concesionat si practic vor ramane la “mana” irakienilor in ceea ce priveste accesul in scara blocurilor.

“Ramanem uimiti cand reprezentantii societatii in cauza ne instiinteaza ca in conformitate cu schita planului de situatie unde este delimitat terenul ce urmeaza a fi concesionat, ea este proprietara terenului inscris si ca noi trecem pe proprietate particulara spre apartamentele noastre”, se arata in memoriul adresat Primariei Bacau.

Spatiul verde sacrificat de dragul afacerilor

In momentul de fata, la intrarea in blocul de pe strada Marasesti exista un parc care sigur va disparea dupa concesionarea terenului catre afaceristii irakieni. Locatarii din zona afirma ca locul acestui parculet va fi luat de hale industriale de frig care se vor ridica pana la 5 metri inaltime si va fi nevoie de defrisarea copacilor existenti.

Practic, va disparea spatiul verde dintre aceste blocuri care sunt vecine cu Intermeridian. Acesta insa nu este singurul caz in care spatiul verde a fost sacrificat in favoarea afacerilor. In municipiul Bacau, in ultima perioada de timp, spatiul verde s-a redus simtitor tocmai datorita acestor tipuri de extinderi si constructii noi care deservesc spatii comerciale.