Locuintele sociale existente in Sibiu au acoperit, in 2006, doar a douasprezecea parte a cererilor depuse. In acest an, probabil nicio noua solicitare nu va primi aviz favorabil. Marianne Fritzmann, presedintele Comisiei Sociale, crede ca ar putea fi gasite cateva solutii pentru aceasta criza.

Reporter: Cate cereri pentru locuinte sociale au fost depuse in 2006, in comparatie cu 2005?

Marianne Fritzmann: Anul trecut au fost depuse 603 cereri, iar in 2005 au fost depuse 780. In 2006 au fost repartizate 49 de locuinte sociale, iar in 2005 - 40 de locuinte.

Rep.: Pentru 2007 stiti cate locuinte sociale puteti repartiza?

M. F.: Planificarea se poate face numai in momentul in care avem locuinte pe care le putem repartiza. In acest moment, exista un proiect de construire a locuintelor sociale, Cartierul Resita II, dar proiectul este in faza de licitatie, ceea ce inseamna ca anul acesta este prea devreme sa putem face planificari, deoarece nu avem locuinte terminate.

Rep.: In ce situatii mai pot fi, totusi, solutionate cereri?

M. F.: In cazul in care raman locuinte sociale libere in urma decesului locatarului, a evacuarilor pe motiv de neplata a chiriei si a cheltuielilor la utilitati sau din cauza neintretinerii locuintei. Mai sunt si situatii, foarte rare, in care locatarii renunta la locuinta repartizata.

Rep.: Care ar putea fi solutia pentru ca fiecare sibian care are nevoie de locuinta sa poata primi una?

M. F.: Subventiile acordate de stat pentru construirea de locuinte pot fi o solutie. Statul subventioneaza 20 la suta din suma investita in constructie, in limita a 10.000 de euro. S-au depus dosare care fac dovada construirii cu ajutorul unei firme de constructie, care avea in proprietate terenuri. In aceste cazuri, beneficiarul nu a putut face dovada detinerii terenului.

Am trimis dosarele la Bucuresti, la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. In 30 de zile, autoritatile MTCT ne vor trimite raspuns cu ce au hotarat. Problema este ca se subventioneaza constructia, nu achizitia locuintei. O rezolvare a situatiei ar fi sa se pastreze aceasta subventie, dar sa fie acordata in avans. Ar fi mai avantajos.

Daca s-ar da avansul, probabil mult mai multa lume ar avea sansa si capitalul necesar inceperii constructiei unei case.

Rep.: Ce s-ar putea face in cazul batranilor?

M. F.: O solutie ar fi protejarea chiriasilor pensionari. Avem cazuri de persoane varstnice de 65, 70, 80, chiar 85 de ani, unii evacuati, altii care urmeaza sa fie evacuati. O a treia solutie ar fi constructiile.

Rep.: De ce nu se construieste mai mult? Nu sunt terenuri?

M. F.: Terenuri sunt, nu asta este problema. Avem Cartierul Resita II si Strandul, terenuri au existat. Locuintele ANL din Strand avanseaza foarte greu. Societatea care executa lucrarile, SC Kirschbaum SRL, a falimentat. Procedurile pentru o noua licitatie ar dura foarte mult, de aceea speram ca Kirschbaum sa finalizeze locuintele.

In cazul Cartierului Resita II, Consiliul Local Sibiu a acordat aviz favorabil pentru credit bancar. Proiectul stagneaza, insa, in faza de licitatie. Constructorii sustin ca preturile sunt prea mici. Consider, insa, ca trebuie avuta in vedere si destinatia constructiei.