Deputatul independent Mircia Giurgiu a facut o interpelare in Camera Deputatilor, pe tema unor nemultumiri ale salariatilor de la SC Sticla Turda SA, sectia Tocitorie.

Acesta a primit un memoriu la cabinetul sau parlamentar, in care muncitorii se plang de conditiile inumane in care isi desfasora activitatea, reprosandu-i directorului Traian Rusan stilul dictatorial de conducere si liderului lor de sindicat, Trif, ca a „fraternizat” cu directorul, obtinand, in schimb, diverse beneficii personale.

In documentul care a intrat in posesia redactia OBIECTIV, inregistrat in Camera Deputatilor cu nr. 2386A/05.02.2007 si adresat Ministrului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, se aduc acuzatii grave directorului Traian Rusan, prin intermediul anexei, care este de fapt o adresa a muncitorilor de la sectia Tocitorie catre deputatul Mircia Giurgiu.

OBIECTIV prezinta, in premiera, nemultumirile angajatilor

OBIECTIV a intrat in posesia documentului incriminator si publicam, in premiera, acuzatiile aduse directorului Traian Rusan:

„Din salariul de 4-5 milioane lei vechi, negociat in functie de vechime, muncitorul primeste luna de luna 60-70% din salar, pe motiv ca nu s-au realizat normele.

Aceste norme, pentru a fi realizate, fiecare dintre noi ar avea nevoie de inca doua maini in plus, deoarece de un an jumate de cand a venit noul director Rusan Traian, s-au marit normele si s-a scazut tariful la produse cu 60%”.

„Pe vremea comunismului aveam grupa I si beneficiam de cateva zile in plus de concediu, lapte si pensionare la 50 de ani. Atat comunistii si nu numai, ne numeau mineri de suprafata, datorita conditiilor de munca.

Astazi, conditiile sunt la fel de grele si la fel de toxice, dar in schimb democratia ne-a mai dat o lovitura, ne-a fost taiata grupa si suntem incadrati la conditii normale de muunca, la fel ca cei din birouri cu aer conditionat si fara boli profesionale”.

„Sindicatul din care este Tocitoria il are ca lider pe domnul Trif, care inca de la venirea noului director a fraternizat cu acesta, avand bineinteles beneficii (i-a fost angajata sotia, apoi fiica), a fost cu directorul impreuna la munte si mai nou servesc cina la restaurant in oras”.

„Noi am inteles ca pentru a beneficia de grupa I, in continuare, conducerea trebuie sa plateasca o suma de bani in plus, asa ca a preferat sa ne sacriofice pe noi, care dupa o viata de munca grea in conditii toxice, ajungem la o pensie de 3 milioane de lei vechi si asta dintre cei care mai apucam varsta de 60 de ani.

Daca am reprimi grupa I, am beneficia de varsta e pensionare la 50 de ani”.

Documentul care a ajuns in Camera Deputatilor este asumat de „muncitorii de la Sectia Tocitorie din Fabrica de Sticla Turda”.