Episcopul Laszlo Tokes, care a oficiat, ieri, slujba religioasa la Biserica Reformata din Targu-Mures, la care au participat aproape 500 de credinciosi, a facut referiri la lupta pe care o duce cu UDMR. "Mai demult, disputele se duceau pe campul de lupta. Acum, lupta s-a mutat in spatiul public si se face prin televizor", a spus acesta.

In cuvantul de invatatura, Tokes le-a vorbit enoriasilor despre hotararea de a candida in Parlamentul European si le-a cerut sprijinul. Majoritatea celor prezenti, persoane in varsta, au ramas sa asculte mesajul episcopului.

La iesirea de la slujba, episcopul a acuzat UDMR ca nu apara interesele maghiarimii, ca nu tine cont de apelul facut de Biserica Reformata si nici de scrisoarea intelectualilor maghiari din Ungaria.

Dupa votul de sambata, in care conducerea Uniunii a aprobat lista pentru Parlamentul European fara episcop, acesta crede ca nu mai pot exista discutii pe aceasta tema cu liderii UDMR.

"UDMR vrea sa reprezinte interesele comunitatii noastre la Bruxelles ca o cauza de partid. Nu poate fi acceptata aceasta atitudine de maghiarii din Romania. UDMR nu poate interzice Bisericii Reformate din Ardeal sa aiba o pozitie proprie in aceasta cauza. UDMR neaga acest drept elementar al Bisericii", sustine Tokes.

Mai mult, episcopul a spus ca si Uniunea a folosit Biserica. "Inainte, bisericile au adunat semnaturi pentru UDMR si au facut propaganda de partid. Acum, cand pozitia Bisericii nu mai e pe placul lor, ei excomunica Biserica", a adaugat Tokes. Mai mult, acesta a negat existenta vreunei hotarari a Bisericii Reformate prin care preotilor sa li se interzica sa faca politica.

Tokes a explicat ca o hotarare din 2003 vizeaza doar suspendarea activitatii bisericesti a preotilor pe perioada unui mandat politic.

"Noi, cei din afara UDMR, am fost initiatorii dialogului. Pana la urma s-a dovedit ca echipa lui Marko Bela (presedintele UDMR - n.r.) nu a tratat cu seriozitate si responsabilitate gestul nostru. Exista viata si in afara Uniunii", a concluzionat Tokes.

Totodata, episcopul a anuntat ca este hotarat sa candideze ca independent pentru Parlamentul European, chiar daca acest lucru scade sansele ca UDMR sa aiba europarlamentari.