Cladirea care ar urma sa adaposteasca noua Casa a Studentilor din municipiul Petrosani (judetul Hunedoara) a intrat in conservare, din cauza lipsei de fonduri. Edificiul mai are mult pana va fi finalizat, dupa 15 ani de la demararea constructiei.

Imobilul a "inghitit", pana acum, peste 25 de miliarde lei vechi - valoare neactualizata - si ar mai fi nevoie de peste 100 de miliarde. In cazul in care edificiul va fi finalizat, nici costurile de intretinere nu sunt de neglijat.

Lucrarile de constructie au demarat in toamna anului 1992 si, conform planului initial, cladirea urma sa dispuna de o sala de spectacole cu 485 de locuri, o discoteca, un restaurant, 12 garsoniere pentru invitati, sali de repetitie pentru formatiile artistice, precum si numeroase alte anexe.

In urma cu cateva luni, Autoritatea Nationala pentru Tineret (ANT) a decis sa sisteze complet fondurile necesare, iar constructorii s-au retras de pe santier, locul lor fiind luat de oamenii fara adapost, care au gasit in acest edificiu o nesperata "casa".

Conducerea institutiei, care functioneaza in vechea cladire a UTC, chiar in fata viitorului sediu, a reusit, in cele din urma, sa obtina de la ANT aprobarea pentru demararea lucrarilor de conservare a imobilului.

In prezent se cauta solutii pentru continuarea si finalizarea investitiei, in conditiile in care spatiul in care functioneaza acum Casa Studentilor este insuficient. "Am obtinut aprobarea pentru inceperea lucrarilor de conservare, respectiv inchiderea tuturor nivelelor cu ferestre si usi, precum si realizarea unor elemente de zidarie destinate ermetizarii spatiului.

Partea cea mai delicata va fi, insa, gasirea unui partener cu fonduri serioase, care sa doreasca sa preia investitia", a declarat directorul Casei Studentilor, Lavinia Hulea.

Pentru finalizarea lucrarilor si darea in folosinta a edificiului ar mai fi nevoie de peste 100 miliarde lei vechi.