Taxe de 1.000$ si lucrari de licenta cumparate pe fata

Lucrari de licenta cumparate chiar de la profesori si taxe exorbitante de peste 20 de milioane de lei vechi. Ultima generatie legala de la Universitatea „Dimitrie Cantemir" a trebuit sa achite cu virf si indesat pentru a se vedea in sfirsit cu diploma de absolvire in mina.

Sub pretextul protocolului incheiat cu Universitatea de stat „Lucian Blaga" din Sibiu, care s-a ocupat cu examinarea, conducerea de la „Dimitrie Cantemir" a cerut sume fabuloase studentilor. Smecheriile de la Iasi au ajuns pina la urechile comisiei de la Sibiu.

Presedintele acesteia recunoaste ca a auzit si el de existenta unor diferente foarte mari intre taxa ceruta de ei si cea solicitata studentilor de buticul universitar iesean. Desi au platit „o mica avere" pentru examenul de licenta, o mare parte dintre absolventi au contestat modul de organizare a examenului.

De la calitatea foarte proasta a hirtiei care li s-a dat la testul scris si pina la interzicerea completarii de contestatii individuale pentru notele primite, absolventii au catalogat examenul de licenta drept „o bataie de joc" platita gras.

Pentru examenul de licenta desfasurat in perioada 10-17 februarie 2007 la Universitatea „Dimitrie Cantemir" din Iasi, fiecare dintre cei circa 200 de absolventi de Drept si Administratie publica admisi in 2001 a trebuit sa achite conducerii institutiei cel putin 2.250 RON (22,5 milioane lei vechi).

Potrivit absolventilor, circa 700 RON din aceasta suma reprezinta taxa pentru eliberarea foii matricole, 500 RON taxa pentru inscrierea la examenul de licenta, iar restul, pina la 2.250 RON, reprezinta taxa pentru adeverinta de absolvire si comisionul cerut de Facultatea de Drept de la Universitatea din Sibiu, care a corectat lucrarile.

„Am avut taxe mici in timpul anilor de studii, comparativ cu celelalte universitati, fie ele de stat sau private. Oricum, diferentele de taxe le-au recuperat acum, cu cele 22,5 milioane pe care ni le-au cerut", ne-a spus suparat unul dintre studenti.

Taxele de „examen de licenta" au fost insa mult mai mari pentru absolventii de la Drept, care au trebuit sa achite in plus 650 RON (6,5 milioane lei vechi) pentru lucrarea de licenta care le-a fost vinduta chiar de profesorul lor, Longinus Enescu, din cadrul Universitatii „Dimitrie Cantemir".

„Pe linga cele 22,5 milioane lei vechi, lucrarea de licenta ne-a costat si ea 6,5 milioane. Ne-a fost data de domnul profesor Enescu. Nu e o lucrare de licenta completa. E doar un fel de rezumat sau schema, la care trebuia sa mai completam si noi cu informatii", sustine o

alta studenta.

Povestea taxelor exorbitante cerute absolventilor de universitatea ieseana este cunoscuta chiar si de catre membrii comisiei de examinare de la Universitatea din Sibiu. „Am auzit si eu ca sint diferente semnificative intre protocolul incheiat de noi cu universitatea din Iasi si taxele pe care ei le-au solicitat studentilor. Dar aici nu e treaba noastra.

Noi ne-am facut foarte bine datoria, am solicitat o suma de bani proportionala cu munca depusa de cadrele didactice. Studentii, daca sint nemultumiti, trebuie sa discute cu cei de la Iasi", ne-a spus prof.dr. Radu Geamanu, prodecan al Facultatii de Drept de la Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu si presedintele comisiei examenului de licenta de la „Dimitrie Cantemir".

„Am dat atitia bani degeaba?"

Cu lucrari cumparate cu incredere de la profesori si cu taxe fabuloase achitate la casieria Universitatii „Dimitrie Cantemir", toti studentii au inceput examenul de licenta convinsi ca vor promova. Intransigenta celor de la Sibiu i-a socat insa: aproape jumatate dintre studenti au picat examenul dupa prima proba a examenului, testul scris.

Cei picati s-au revoltat atit impotriva comisiei de la Sibiu, cit si impotriva conducerii universitatii din Iasi. „Chiar am dat atitia bani degeaba? Nu e posibil asa ceva! Facem imprumuturi in banca sa platim pentru acest examen si ei ne pica. In plus, ne ofera si niste conditii deplorabile. Hirtia care ne-a fost data la testul scris avea lemn in ea.

Arata mai degraba a hirtie igienica", sustine enervat unul dintre studentii picati. Nemultumiti de rezultatele obtinute, majoritatea celor picati s-au prezentat la sediul Universitatii „Dimitrie Cantemir" pentru a depune contestatii. Numai ca aici au avut o surpriza si mai mare.

Conducerea institutiei i-a informat ca nu pot depune contestatii individuale si ca va depune universitatea in numele tuturor o contestatie comuna. „Cum adica sa nu pot depune eu, individual, o contestatie? Mi s-a incalcat dreptul la petitie, care este prevazut si in Constitutie. Pina la urma au trimis ei la Sibiu un fax, drept contestatie, pentru toti cei nemultumiti.

Dar asta a fost abia vineri, iar simbata dimineata era sustinerea tezei de licenta. Cind se putea raspunde la 100 de contestatari?", ne spune revoltata o alta studenta.

Contactat telefonic, prof. Longinus Enescu a precizat ca in privinta contestatiilor s-a procedat legal si normal, dupa care a refuzat sa mai raspunda la intrebari si a inchis telefonul. Rectorul Universitatii, Zaira Murgu, nu a putut fi nici ea contactata.

Studentii nemultumiti mai spera insa ca astazi dupa-amiaza cineva sa le raspunda la intrebari si sa le rezolve contestatiile.