Studentii de la Facultatea de Medicina „Victor Papilian" din Sibiu vor incepe, de luna viitoare, o ampla campanie pentru donarea voluntara de singe. Viitorii medici vor incerca sa atraga cit mai multi donatori si sa convinga populatia ca a dona singe inseamna sa salvezi o viata. Poate, intr-o buna zi, chiar pe a ta.Centrul de Transfuzie Sanguina Sibiu se numara printre centrele cu cel mai mare numar de donatori lunar.

O noua campanie

Centrul de Transfuzie Saguina Sibiu se poate mindri cu persoane care vin sa doneze singe de ani buni de zile, numiti donatori fideli, dar si cu tineri care au inceput sa inteleaga cit de important este sa salvezi viata unui bolnav. In curind, studentii de la medicina vor iesi din nou in strada, pentru a le explica oamenilor cit de important este sa donezi singe. In afara de faptul ca vor atrage noi donatori, chiar ei vor veni sa doneze singe.

Medicii de la Centrul de Transfuzie, spun ca, in ultima perioada, au inceput sa vina si elevi de liceu, care au implinit 18 ani. "Chiar am avut un grup foarte mare de elevi, care au venit sa doneze singe pentru mama unui coleg de clasa", spune medicul Marcela Busuioc.

Alimente si zi libera

Pentru fiecare donare de singe, donatorii beneficiaza, la cerere, de 7 tichete de masa pentru produse alimentare, in valoare de 60 lei, o zi libera la locul de munca sau o scutire de frecventa in ziua donarii, pentru elevi, studenti si militari.

De asemenea, persoanele care doneaza singe mai beneficiaza de decontarea cheltuielilor de transport in comun din ziua donarii, intre localitatea de domiciliu si centrul de transfuzie. Pentru donatorii fideli se acorda o reducere de 50 la suta pentru transportul in comun, pentru o perioada de o luna de zile.

Perfect sanatos

Donatorii trebuie sa prezinte o stare de sanatate foarte buna. Sa nu sufere de sifilis, TBC, hepatita acuta virala, malarie, bruceloza sau SIDA. Pe linga aceste afectiuni, nu trebuie sa fie afectati, cind merg sa doneze singe, nici de boli cronice cardio-vasculare, psihice, metabolice, dermato-venerice, endocrine, alergii la alimente si medicamente.

Medicii chiar recomanda ca, inainte sa li se recolteze singe, sa tina un regim alimentar, adica fara grasimi, afumaturi, tocaturi, si este interzis consumul de alcool si medicamente cu doua zile inainte de donare. Donatorul trebuie sa cintareasca minim 50 de kilograme.

In top

CTS Sibiu se numara printre primele centre din tara in ceea ce priveste numarul de donatori. Conducerea Centrului spune ca nu obliga pe nimeni sa vina sa doneze singe. Mai ales ca sint sibieni care au inteles de ce este nevoie de ei.

"Pe noi nu ne intereseaza ce etnie au oamenii sau din ce categorie sociala provin. Este important ca vin sa doneze singe, atit de necesar bolnavilor care au nevoie. Noi le oferim conditii medicale ca in Uninunea Europeana", spune dr. Marcela Busuioc.