Seful de campanie al episcopului reformat Laszlo Tokes, fostul deputat UDMR Zsolt Szilagyi, sustine ca liderii Uniunii ii santajeaza si intimideaza pe cei care sustin candidatura inaltului prelat la alegerile europarlamentare.

Parlamentarul a precizat ca formatiunea condusa de Marko Bela ameninta cu neacordarea ajutoarelor de incalzire si cu nealocarea banilor primiti din Ungaria, in cazul celor care au semnat pentru sustinerea lui Tokes.

In replica, reprezentantii UDMR sustin ca episcopul reformat este cel care se ocupa de santaj.

Potrivit lui Szilagyi, pana acum au fost stranse 55.000 de semnaturi pentru sustinerea candidaturii inaltului prelat. Majoritatea sustinatorilor provin din Secuime, circa 35.000, si 25.000 din restul Transilvaniei.

Szilagyi acuza presiuni din partea Uniunii

Fostul deputat maghiar a adaugat ca de la inceperea campaniei de strangere de semnaturi, sustinatorii lui Tokes au fost santajati si intimidati de membrii Uniunii. Potrivit lui Szilagyi, cei care ar fi semnat pentru sustinerea episcopului au fost amenintati ca nu vor mai primi ajutoarele de incalzire daca nu se retrag de pe liste.

Mai mult, fostul deputat a declarat ca membrii UDMR se fac vinovati si de folosirea in interesul formatiunii a banilor proveniti din Ungaria pentru sustinerea invatamantului maghiar din Transilvania. Prin urmare, Szilagyi a anuntat ca mai multe organizatii ale maghiarilor din Transilvania vor depune o sesizare la Budapesta.

"Modul in care liderii UDMR folosesc banii contribuabililor din Ungaria este inacceptabil. A fost o mare greseala ca autoritatile ungare au incredintat gestionarea acestor fonduri Fundatiei «scoala», deoarece este o fundatie de buzunar a UDMR", a mai spus seful de campanie a lui Tokes.

Preotii reformati, obligati sa adune semnaturi

In schimb, presedintele executiv al UDMR Bihor, Odon Szabo, a declarat, ieri, ca de fapt episcopul reformat este cel care se ocupa de santaj. "Declaratiile lor sunt doar o modalitate de a-si acoperi esecurile. Dau vina pe noi pentru ceea ce nu pot ei sa faca. Pe de alta parte, avem informatii ca preotii din Consiliul Eparhial au fost santajati de episcop.

Adica, fiecare preot reformat are o cota, prin care este obligat sa stranga un anumit numar de semnaturi", a spus Odon.