Dupa debarcarea chestorului Constantin Codita, parcarea politiei s-a golit, masinile luxoase ale fostilor aghiotanti ai lui Codita fiind inlocuite cu unele mai modeste care poarta numere de leasing. Acum la moda nu mai este Audi A4 sau A6, ci modestul Opel Astra. Din cauza ca lefele nu le ajung sa-si cumpere masini cu banii jos, politistii craioveni au apelat la creditele bancare.

O analiza rapida a declaratiilor de avere ale politistilor craioveni scoate la iveala faptul ca mai mult de jumatate din politistii craioveni sunt datori pe la bancile comerciale din Craiova, dar si la firmele de leasing auto. Majoritatea imprumuturilor au fost contractate in perioada 2004-2005. “Nu ai putea sa iti rezolvi toate problemele doar din salariul de politist.

Aveam o Dacie, de prin 1986, si nu mai puteam merge cu ea, ca imi ieseau picioarele prin podea daca apasam mai tare pe frana. Am facut un credit de 5.000 de euro, am mai pus diferenta si mi-am luat un Astra“, povesteste comisarul Ion Constantin, seful Politiei Municipiului Craiova.

In fiecare luna, dupa ce ia leafa, Constantin merge la banca si plateste o rata de 110 euro, fiind dator acum doar cu 1.700 de euro, bani pe care spera sa ii plateasca pana la sfarsitul anului.

Creditul ipotecar a fost una din ofertele care l-au atras si pe comisarul-sef Georgel Enescu, seful IPJ Dolj. Acesta a depus de doua ori cerere la banca pentru a primi bani cu imprumut, dar a facut si o descoperire de card. “Am luat putin peste un miliard de lei. Vreau sa imi fac o casa, in apropiere de Craiova.

As fi strans banii astia intr-o perioada mai lunga de timp din salariul meu, dar m-am gandit ca am sa-i folosesc pentru altceva si nu rezolvam nimic asa“, spune Enescu. Initial, seful IPJ Dolj ar fi vrut sa achizitioneze teren in Craiova, insa preturile piperate l-au determinat sa se razgandeasca.

Adjunctul acestuia, comisarul-sef Liviu Tiulescu, a reusit la sfarsitul lunii noiembrie 2006 sa incheie conturile cu doua banci si sa termine de achitat banii pe care i-a luat in urma unor descoperiri de card. Dar mai are de platit, timp de cinci ani, ratele pentru un credit ipotecar. “Eram la Filiasi cand mi-am luat apartamentul asta in care stau. Am facut rate pentru zece ani.

In fiecare luna, sotia imi aminteste ca trebuie sa dau bancii 110 euro“, sustine Tiulescu. Pentru ca vine la serviciu cu Dacia, masina ce si-a cumparat-o in urma cu 15 ani, din Bulgaria, pe Tiulescu il bate gandul sa mai ia un imprumut de la banca. “Cred ca prin primavara am sa mai dau o fuga sa ma interesez care mai sunt dobanzile la banci, sa imi iau si eu o masina.

In mana iau, lunar, 40 de milioane. Veniturile nu imi ajung sa-mi iau un autoturism cu banii jos“, a concluzionat Tiulescu.

40.000 EURO ESTE SUMA pe care inlocuitorul comisarului-sef Ilie Vilau, Leonard Bandoi, actualul sef al Serviciului de Investigarea Fraudelor, a luat-o de la o banca. A completat, in 2000, un dosar pentru nevoi speciale si a primit banii sa-si ridice o casa. Plateste bancii, in fiecare luna, 11 milioane de lei, dar este multumit ca, de curand, a reusit sa-si imprejmuiasca proprietatea.

In 2005, a mai cerut un credit. “Sunt client fidel al bancilor. Daca nu ar fi fost invetate creditele, nu as fi reusit sa imi fac singur din leafa mea o casa. Acum doi ani, mi-am luat o masina Volskwagen“, povesteste Bandoi, care este constient ca salariile sale pe cel putin sapte ani vor ajunge in conturile bancilor.

O Skoda Octavia Tour, dintr-un credit bancar, si-a luat si comisarul-sef Nicusor Badea, adjunctul lui Enescu. “Aveam posibilitatea sa-mi vand casa de la Segarcea, dar ma mai duc din cand in cand pe acolo. Anul trecut, am inapoiat bancii 8.000 de euro si mai am de dat inapoi alte opt.

Mi-am mai luat si un apartament in 2004, am o rata lunara de 160 de euro“, povesteste, relaxat, Badea, constient ca are cum sa plateasca ratele din cele 40 de milioane pe care le primeste acum de la stat, dupa ce li s-a acordat o majorare salariala de patru procente tuturor angajatilor din Ministerul Administratiei si Internelor.

Cunoscuti ca apropiati ai omului de afaceri Genica Boerica, pe care l-au scapat, in repetate randuri de acuzatii de natura economica, chestorul Constantin Codita si comisarul sef Ilie Vilau erau lideri in topul social al politiei. Codita conducea in clasamentul imobiliar, in vreme ce Vilau le radea-n nas colegilor cand dintr-un Audi A6, cand dintr-un A4, nici unul in leasing.