Patru cetateni romani sunt retinuti, de un an, in Portugalia sub acuzatia de trafic de droguri. Muncitorii faceau parte din echipajul unui vas, aflat sub pavilion panamez ce transporta aproximativ trei tone de cocaina. Trei dintre romani sunt din Constanta, iar cel de-al patrulea este galatean.

Romanii, Cornel Draghici, ofiter punte III, alaturi de mecanicii Niculae Peicu, Eduard Daniel Dinescu, din Constanta si Teodor Hulea, din Galati, au semnat un contract cu firma Meandros Shipping, iar in anul 2005 au plecat la munca, intr-un santier naval din Republica Dominicana.

In anul 2006, cand contractul acestora se incheia, ei au fost trimisi in tara la bordul unui vas aflat sub pavilion panamez, „Luna del Mar” ce urma sa ajunga in Romania si care apartine firmei IMP London. Celor patru romani li s-a pus in vedere sa lucreze pe vasul respectiv, practic sa faca parte din echipaj, pentru a-si primi drepturile salariale restante.

In 16 februarie 2006, vasul a fost arestat in apropierea portului Lisabona dupa ce autoritatile din Portugalia au descoperit ca vasul respectiv transporta aproximativ trei tone de cocaina. Toti membrii echipajului au fost arestati sub acuzatia de trafic de droguri. Rechizitoriul intocmit de procurorii portughezi arata ca drogurile au fost incarcate undeva in zona coastei sud-americane.

Dupa ce a parcurs o distanta relativ scurta, vasul a fost arestat. Sotia marinarului galatean arestat in Portugalia a declarat ca, de un an de zile, nu a fost informata de soarta sotului sau. Femeia a mai spus ca incercarile sale de a contacta pe reprezentantii firmei cu care Teodor Hulea a semnat contractul au fost zadarnice.

„Sunt indignata de faptul ca in acest an nu am primit nici o scrisoare oficiala prin care sa aflu despre soarta sotului meu. Epuizata de asteptare, am facut un memoriu la Ministerul Afacerilor Externe in data de 29 ianuarie 2007", a declarat aceasta. Cei patru romani arestati asteapta sa fie judecati.

De un an de zile, doi dintre ei, Hulea Teodor si Peicu Nicolae, se afla in inchisoarea Caxtias Reduto Norte din Portugalia, iar despre ceilalti doi nu se cunoaste locul de detentie. „In acest caz trebuie sa se urmareasca mai multe probleme. Una dintre acestea ar fi daca nava respectiva este asigurata, problema care tine de managerul pavilionului sub care este trecuta nava.

De asemenea, marinarii trebuie sa se adreseze si Consulatului Roman deoarece si aceasta institutie se ocupa cu aceste probleme”, a declarat Andrian Mihei, deputat PNL si membru al Comitetului pentru Bunastarea Navigatorilor. „Vineri dimineata voi avea o intalnire cu membrii Sindicatului Liber al Navigatorilor sa vedem ce se poate face in acesta privinta.

De asemenea, trebuie vazut daca cei patru marinari se aflau inscrisi in vreun sindicat”, a mai spus Andrian Mihei. Dorel Onaca, senator PD, a tinut legatura cu cei patru marinari romani aflati in inchisoare.

"Acum doua saptamani am discutat cu cei patru iar pe data de 13 martie va avea loc o a doua infatisare care urmeaza sa conteste hotararea de mentinere a echipajului in arest preventiv. Aceasta hotarare a fost luata la infatisarea de pe 30 noiembrie, cand s-a hotarat mentinerea in arest preventiv a celor 15 membri ai echipajului”, a declarat senatorul PD Dorel Onaca.

"Asteptam decizia instantei iar daca vor fi vinovati vor trebui sa plateasca. Daca erau sechestrati in afara ii aduceam imediat in tara, dar acum este vorba despre o situatie juridica si asteptam decizia curtii de la Lisabona”, a mai spus senatorul Dorel Onaca.

Deoarece cazuri de acestea sunt foarte multe, senatorul Dorel Onaca a propus infiintarea unui Departament de preluare a petitiilor romanilor de pretutindeni, care sa se ocupe de astfel de probleme, mai ales atunci cand celor acuzati in afara tarii nu li se ofera traducator si avocat din oficiu, cum este cazul celor patru marinari de la Lisabona.