Peste 600 de ani de atestare istorica, peste 5.000 de locuitori, aproximativ 30 de ani de poluare chimica si o populatie imbolnavita. Cam acestea ar fi lucrurile cu care se poate "lauda", in ultimii ani, Copsa Mica. Din cauza norilor grei, otraviti, emanati de marele colos metalurgic, Sometra, care au imbolnavit sute de familii.

Cu toate ca mai sint doar trei zile pina la data la care ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a promis ca va inchide Sometra, pentru cel putin sase luni, localnicii nu mai cred nimic. Printre sutele de familii afectate de poluare se numara si familia lui Martin Kzica. Oamenii sint sanatosi, insa animalele sufera si chiar mor din cauza plumbului sau a cadmiului.

15 ani la zidarie

Martin Kzica s-a nascut, a copilarit si traieste in Copsa Mica. De 60 de ani. 14 din ei si i-a petrecut la Sometra. Din 1983 pina in 1997. A fost sef de atelier la sectia de zidarie. Inainte de Sometra a lucrat, timp de 19 ani, la Cooperativa Mestesugareasca din Medias.

Familie norocoasa

De 10 ani, de cind a iesit la pensie, Martin Kzica se ocupa mai mult de propria gospodarie. Locuieste intr-o casa mare si frumoasa, la sosea, impreuna cu familia sa. Sotia, fiica, ginerele si cei doi nepotei. Este unul dintre cei norocosi, care nu s-au imbolnavit in fabrica. "Poate am avut un organism mai sanatos, decit altii. Nu am facut niciodata abuz de bautura, din cind in cind, poate mai beam si eu cite un paharel de rachiu, ca orice barbat.

Nu am fumat si intotdeauna am avut o alimentatie sanatoasa, iar acest lucru cred ca m-a ajutat mult, chiar daca am lucrat intr-un mediu toxic", spune barbatul de 60 de ani. Nici litrul de lapte, obligatoriu, pentru cei care lucreaza intr-un mediu toxic, nu i-a lipsit. Sotia, Lenuta, nu are nici ea probleme cu sanatatea. A lucrat la Coperativa Mestesugareasca din Medias, iar acum este pensionara.

Colegi bolnavi

Nea Martin stie, insa, ca nu toti angajatii de la Sometra au avut norocul lui. Cunoaste multi colegi sau concetateni care s-au imbolnavit din cauza poluarii masive de la Sometra. "Multi au facut saturnism cronic si, saracii de ei, se internau la Sanatoriul de Boli Profesionale de la Avrig, pentru a fi vitaminizati, deplumbizati si bine hraniti. Stateau citeva saptamini acolo, apoi veneau la fabrica, inapoi la munca.

Cei grav bolnav nici nu veneau bine, ca iar se simteau rau si tot la spital ajungeau. Si tot asa. Stateau citeva luni la munca, 2-3 sptamini la sanatoriu. N-aveau alta solutie. Nici sa plece de tot de la Sometra nu puteau, pentru ca majoritatea aveau peste 35-40 de ani si nu mai gaseau de lucru, mai ales ca erau si bolnavi. Si apoi asta stiau sa faca.

Pentru o alta slujba, le trebuia o alta calificare si n-aveau. Asa ca, bine sau rau, bolnavi sau mai putin bolnavi, ramineau tot la fabrica", povesteste, cu tristete, Martin Kzica. A avut colegi care s-au ales cu astm bronsic sau ulcer ori au avut mari probleme dentare.

Miei nascuti paralizati

La cei 60 de ani ai sai, fostul sef de sectie se ocupa acum de animale si apicultura. Este o traditie de familie. Si tatal sau a fost agricultor! Are oi si citiva stupi in gradina. "Acum am cinci oi si patru mielute. Cresc insa si gaini si rate. In privinta cerealelor, cultiv doar porumb, ca de aia si mincam mamaliga in fiecare zi aproape", spune, facind haz de necaz, nea Martin.

"Sint ani si ani. Unii mai buni, altii mai putin buni, in care nu ne rodeste nimic. Am avut o problema in urma cu 2-3 ani cu oile, cind mi s-au nascut patru mielute paralizate, din cauza cadmiului. A fost o problema atunci cu un cuptor de kadmiu, care a fost demolat, iar pina s-a construit altul, gazele s-au emanat in aer si astfel au fost afectate multe animale, printre care si mielutele mele", povesteste, amarit, Martin Kzica.

Caii sint condamnati

Cai si vaci nu mai creste, dar a avut si din astea, cu ceva ani in urma. Dar cu caii intotdeauna a fost o problema, pentru ca, dupa ce ii cresti si te chinui cu ei ani de zile, se imbolnavesc de saturnism cronic si mor. "Chiar cuscrul meu a avut o mare problema cu aceste animale. A avut cai si i-au murit, din cauza gazelor de la Sometra. Dar i-a dat in judecata, a cistigat si si-a recuperat paguba, dar caii tot morti au ramas", spune copsaneanul.

Ziare confiscate

In urma campaniei incepute de cotidianul Monitorul de Sibiu, impotriva poluarii de la SC Sometra SA, conducerea fabricii s-a simtit atacata. Insa replica la adresa ziarului a fost neobisnuita si chiar violenta. Vineri dimineata, echipa de paza si protectie a fabricii, a interzis reprezentantului cotidianului Monitorul de Sibiu sa distribuie ziare gratuit in fata fabricii, pe domeniul public. Bodyguarzii au confiscat ziarele deja impartite, smulgindu-le oamenilor din miini.

Au incercat sa ia chiar ziarele din masina redactiei Monitorul. Pe site-ul www.monitorulsb.ro, copsanenii au reactionat. "Locuiesc in Copsa de 20 de ani. E prima campanie serioasa de presa care s-a facut. Lucrez la Sometra. Nu pot sa spun cine sunt si la ce sector lucrez. Am vazut chiar astazi cum bodiguarzii domnului Samaris au confiscat ziarele Monitorul care au fost distribuite angajatilor. Cred ca un asemenea comportament este inadmisibil.

Ar trebui informat ministrul mediului despre aceasta campanie. Daca grecii sunt atit de nevinovati cum scrie cititorul "pif", atunci de ce procedeaza asa, in forta? Oricum, situatia este trista aici la Copsa, speram ca macar acum, dupa aderare sa ne fie mai bine, dar se pare ca ne-am inselat tare", scrie "lolecsi bolec".

Ne-au scris copsanenii

"Nu se gasesc ziare in Copsa. Am vrut sa cumpar si eu un ziar Monitorul, dar n-am gasit. Nu se gaseste nici macar Monitorul de Medias", scrie "razvan suciu".

"Bravo, un articol foarte bun. Am citit si celelalte articole. Din pacate in editia on-line a ziarului. Am vrut sa cumpar un ziar Monitorul de la chioscul din Copsa, dar nu mai era. Probabil conducerea de la Sometra le-a cumparat pe toate... Au mai scris in trecut ceva ziare de Bucuresti, dar au renunttat. Probabil au primit bani. Nu renuntati la aceasta campanie de presa. Ajutati oamenii din Copsa. Banditii astia trebuie sa dispara", scrie "angelina2006".

"Toate ziarele din Romania ar trebui sa scrie despre Sometra. Poluarea continua si ne imbolnavim. Oare doamna Sulfina Barbu, ministrul mediului a citit ziarele?", scrie "vasile".

"super tare articolul. As vrea sa vad continuarea", scrie "iulian".

In apararea Sometrei

Reactiile cititorilor sint diverse. Sint si oameni care nu cred ca poluarea este o problema atit de grava si prefera sa o ignore.

"Locuiesc in Copsa dintotdeauna, am si o virsta, am si 2 copii sanatosi ca multi atii din orasul numit de multi «iadul pe pamint». Este poluare, dar cine a trait aici in anii 80 stie ce era atunci si totusi s-a trait. De ce nu ascultati si oameni care au dus o viata normala aici, s-au pensionat de aici si au acum virste de peste 70 ani?", scrie "orhideea".

"Din cite stiu, tot ceea ce Sometra si-a asumat prin planul de conformare, incheiat anul trecut cu autoritatile statului, a fost respectat. Probabil, d-na ministru este prost informata. Ceea ce dinsa acuza, si anume lipsa aparaturii de automatizare a masuratorilor emisiilor de SO2 (dioxid de sulf) a fost indeplinita inca de anul trecut.

In ceea ce priveste halda de zgura, acordul de mediul (fara de care nu se putea incepe lucrarea planificata) a fost primit de catre Sometra in 23 ianuarie anul acesta. Va dati seama ca intr-un interval de o luna de zile miile de tone de zgura depozitate pe halda nu puteau disparea", precizeaza "pif".