Consilierul Gabi Corodeanu, a fost ales pe listele PUR si a trecut ulterior la PNL impreuna cu primarul Stavarache. Raportul sau de activitate pe 2006 cuprinde atat de multe greseli de ortografie si de sintaxa incat profesorul de romana pe care l-am rugat sa-l corecteze s-a luat cu mainile de cap: "acest individ chiar a absolvit o facultate?"

Absolvent al unei facultati (chiar daca de Educatie-Fizica), Corodeanu este exemplul viu de produs ratat al sistemului romanesc de invatamant. Cat despre valoarea sa politica, am fi generosi daca am considera-o nula, atata vreme cat specimenul pus sa cladeasca binele comunitatii are grave probleme de logica elementara.

Cum de a ajuns acest Corodeanu sa ne reprezinte? Simplu, face parte din grupul pe care Romeo Stavarache l-a tarat dupa sine, in 2004, in Consiliul Local Bacau. Ce calitati a avut? A fost sef al Ligii Studentilor din Universitatea Bacau si i-a promis actualului primar ca-i aduce voturile tinerilor studiosi.

Nu stim cate voturi a adunat, insa rasplata a fost generoasa: post de profesor de sport in municipiu, angajat al Primariei, concesionari pe domeniul public. Daca Gabi Corodeanu este modelul tanarului politician, atunci poate ar fi bine sa votam candidatii Ligii Pensionarilor. Macar ei nu violeaza limba romana!

Am cerut parerea unui reputat profesor de limba si literatura romana bacauan, a carui competenta nu este contestata de nimeni. Dupa ce a corectat asa-zisul raport, acesta a exclamat “N-am vazut in viata mea asa ceva! Individul asta chiar a terminat o facultate? Chiar este consilier local? E rusinos!”.

raport-1.gif

raport-2.gif

Iata cateva dintre observatiile sale:

- autorul acestui ‘raport’ este fie redus din punct de vedere intelectual, fie atins de probleme psihice;

- greseli gramaticale: ortografia lui s-a si s-au;

- greseli de sintaxa numeroase, tradand o incoerenta crasa a gandirii, a constructiei textuale;

- confundarea registrului oral al limbii romane cu acela al scrisului, existenta unor automatisme de exprimare ce tradeaza stapanirea unui vocabular redus pana la o combinatie sterila de cuvinte ce suna “din coada” si care ascunde, de fapt, un continut sarac de informatii;

- din punct de vedere al limbajului administrativ, textul nu e nici pe departe un raport, ci un amalgam de stereotipii si locuri comune, ceea ce dovedeste lipsa de activitate si de implicare in problemele comunitatii;

- “propunerile” nu trebuie sa existe intr-un raport de activitate;

- unele luni ale anului sunt scrise cu majuscula, altele, cu minuscula. Stie autorul de ce?

- folosirea alineatului fara vreo motivatie;

- nu are proprietatea termenilor. De exemplu, verbul “a dezbate” - poate ne invata cum “dezbate” ceva de unul singur;

- propozitii fara predicat - ce tradeaza o proasta relatie mai ales cu verbele de actiune - semn ca autorul e preocupat mai mult de stari, si nu de actiuni;

- confuzii:

datorita (prepozitie) - pozitiv

din cauza (locutiune prepozitionala) - negativ

- greseli de acord gramatical

- necunoasterea semnelor gramaticale, mai ales a virgulei;

Concluzie - Cu un astfel de text, autorul n-ar trece de clasa a V-a.

“Sa-l scriu, ca ma freaca astia la cap!”

Gabi Corodeanu recunoaste paternitatea textului si admite ca a facut “cateva greseli, in unele locuri, pentru care imi fac mia culpa (sic!).”

El pune pe seama grabei cele cateva greseli de gramatica si crede ca bacauanii i-ar da macar calificativul “satisfacator” in urma lecturarii asa-zisului raport.

“Nici eu nu sunt mandru de ce am scris la repezeala. Dar, stiti cum e, presa te urmareste si ce mi-am zis, hai, sa-l scriu, ca ma freaca astia la cap!”.

Corodeanu a mai spus ca, poate, va mai revizui textul, pe ici, pe colo, nu stim daca si in punctele importante.