Sedinta de ieri a Consiliului Local (CL) s-a desfasurat intr-o atmosfera de bilci. Cei 25 de consilieri prezenti s-au intrecut in glume si intepaturi reciproce. Majoritatea celor 54 de proiecte de hotarire de pe ordinea de zi au fost adoptate la foc automat, consilierii facindu-si insa planuri pentru o sedinta extraordinara la inceputul lunii martie.

La aceasta ar urma sa fie discutata in principal propunerea consilierilor democrati, de vinzare a actiunilor clubului de fotbal Politehnica Iasi, precum si o alta propunere a democratilor, respectiv acordarea pentru drumul spre Aeroport a numelui medicului si asistentei decedate in accidentul elicopterului SMURD, Liliana Puiu si Mioara Hauta.

Nici macar proiectul vizind imprumutul de 200 milioane lei nu a retinut foarte mult timp atentia consilierilor, acestia aprobindu-l fara multe comentarii.

"Iasul, tinut moldovenesc autonom"

Sedinta CL a fost deschisa printr-o declaratie-soc a consilierului democrat Tiberiu Brailean. In gluma, acesta a cerut consilierilor adoptarea unei "declaratiuni" de sustinere a pozitiei exprimate de primarul Nichita in problema referendumului din tinutul secuiesc. In discursul sau din 24 ianuarie, Nichita se aratase ingrijorat de pozitia radicala a liderilor maghiari din Harghita si Covasna.

"Apreciem ca pozitia Domniei sale este una cu fata la evenimentele cu adevarat importante pentru comunitatea ieseana, amenintata in mod virulent de iredentism. Propunem, in replica, sa organizam un referendum si sa declaram municipiul Iasi tinut moldovenesc, liber de investitori si autonom in granitele sale recunoscute, atit fata de tinutul secuiesc, cit si fata de el insusi.

Patriotismul domnului primar ne garanteaza un viitor prosper intr-un oras supraindatorat si reprezinta chezasia unui trecut mai bun decit prezentul, in vecii vecilor, amin", a spus Brailean. Putini consilieri au gustat insa ironia colegului. Consilieriii PSD l-au atacat dur pe Brailean, iar primarul l-a amenintat deschis cu sanctiuni. "Traiti intr-un oras al Unirii.

Nu va bateti joc de stramosii nostri. Si consilierii locali pot fi sanctionati", a amenintat Nichita.

Nichita: Politehnica trebuie sa ramina in A

Una din propunerile PD a fost vinzarea actiunilor clubului de fotbal Politehnica. Conform proiectului PD, ar urma sa fie realizata o analiza economica a clubului, analiza care ar sta la baza stabilirii valorii de piata a acestuia. Ulterior, actiunile clubului ar urma sa fie scoase la vinzare, orice investitor avind posibilitatea sa se implice in activitatea fotbalistica.

"Este o idee care, recunosc, nu ne apartine, ci este a primarului Nichita. Sper ca ne vom bucura in totalitate de sprijinul sau", a spus consilierul PD Daniel Oajdea. Primarul a afirmat in mai multe rinduri ca asteapta venirea la Iasi a unui investitor puternic, dispus sa preia clubul de fotbal.

Consilierii Aliantei DA au strins inca de ieri semnaturile necesare pentru convocarea unei sedinte extraordinare a CL in care sa fie discutata scoaterea la vinzare a Politehnicii. Sedinta ar urma sa aiba loc pe 5 martie. "Oajdea spune o mare prostie. Cu 15 miliarde lei vechi poti sa cumperi toate actiunile clubului, dar acesta are insa o valoare de 4 milioane euro.

Nu vindem un aprozar aici, ci un club de fotbal. Politehnica trebuie sa ramina in Divizia A, iar aceasta este o conditie pentru orice investitor ar veni. Nu vrem ca cineva sa cumpere clubul, dupa care sa vinda jucatorii. Sa cumpere si Oajdea, sa cumpere si Carlan actiuni, daca vor. Personal, nu am nimic impotriva", a spus primarul.