"Inchiriez garaj, cu acces la utilitati, pret negociabil”. Presa locala este plina de astfel de anunturi prin care proprietarii de garaje isi racoleaza clienti din randul soferilor pentru care parcarea masinilor a devenit un cosmar.

In ultimul timp, fortele de ordine au fost solicitate sa aplaneze numeroase conflicte declansate de criza de locuri de parcare care se dovedesc insuficiente pentru cei peste 51.000 de posesori de autovehicule inregistrati in evidentele Serviciului Public de Finante Locale Ploiesti.

In aceste conditii, varianta inchirierii unui garaj situat in apropierea locuintei de domiciliu a devenit o solutie pentru tot mai multi conducatori auto. "Am un garaj disponbil in cartierul Cina, aproape de blocuri. Il inchiriez pentru 70 de lei pe luna”, spune Octavian Dumitru, unul dintre ploiestenii care nu duc lipsa de clienti.

Exista insa si situatii in care garajale au blocat accesul rutier in zona, asa cum s-a intamplat in cartierul Bariera Unirii. "Toate garajele construite ilegal vor fi demolate, iar proprietarii lor amendati”, promite Alina Istratescu, purtatorul de cuvant al Primariei Ploiesti.

Un alt motiv pentru care proprietarii de autoturisme prefera varianta garajului este cea a sigurantei pentru ca parcarile publice sunt frecventate de hoti, mai ales pe timpul noptii. "Mi-au spart masina de doua ori in parcare anul acesta. Mi-au furat trusa medicala, triunghiul reflectorizant, stingatorul si roata de rezerva.

Am inchiriat un garaj, unde autoturismul este in siguranta, chiar daca merg pe jos vreo cinci minute pana la blocul in care locuiesc”, spune Ion Danescu, unul dintre ploiestenii dispusi sa plateasca 300 de euro pe an pentru un loc de parcare sigur.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului de Politie Prahova, "la nivelul municipiului Ploiesti se constata un trend ascendent in ceea ce priveste furturile din auto”.

Cu o medie de 43 de furturi din autoturisme reclamate pe luna, politistii ploiesteni cred ca cel mai bun mijloc de contracarare este cel al asigurarii masinilor cu sisteme de inchidere performante si dotarea cu alarme antifurt.