"Au o singura lege. Sa o aplice!" spune senatorul PD Nicolae Neagu, ingrijorat de faptul ca Ministerul Mediului nu ia o decizie ferma in cazul colosului care ingroapa Copsa Mica in zgura. Parlamentarul sibian nu vede decit doua variante pentru Sometra: fie respecta angajamentele, fie este inchisa. Pe 1 martie, grecii au scapat ca prin urechile acului. Sau cu complicitatea autoritatilor.

Se ingroasa gluma

Sulfina Barbu a venit, a amenintat, a plecat si nu a facut nimic. In Copsa Mica, gigantul industrial numit Sometra face legea in continuare. La 1 martie, cind activitatea fabricii ar fi trebuit suspendata, autoritatile judetene de mediu au gasit motivatii indoielnice pentru a amina masura radicala. "Sometra ar trebui sa ne spuna daca poate sau nu sa faca planul de conformare.

Nu are de ce Garda de Mediu sa faca concesii", a apreciat senatorul sibian. El este de parere ca reactia slaba a Agentiei pentru Protectia Mediului si a Garzii de Mediu inseamna, pe linga perpetuarea unei situatii periculoase la Copsa Mica, si o pierdere a increderii populatiei. "Daca vom continua asa, vor aparea in rind populatiei sentimentul ca cineva trage sfori, ca sintem cu totii corupti, politicieni, oameni de afaceri, jurnalisti. Eu le spun autoritatilor judetene de mediu sa fie riguroase", insista Neagu.

Cu jalba la ministru

Senatorul a venit cu un exemplu personal pentru patronii interesati doar de profit. El spune ca, in fabrica pe care a cumparat-o, a preferat sa sisteze o activitate periculoasa, decit sa aiba pe constiinta sanatatea sibienilor. „Eu, personal, am avut in firma mea o activitate care dauna grav sanatatii populatiei, o turnatorie, si nu am considerat ca voi fi capabil sa o conformez.

Desi era prevazuta in contractul de privatizare. Am preferat pe loc, de comun acord cu Fondul Proprietatii de Stat, sa intrerup activitatea", a explicat Nicolae Neagu. Parlamentarul a adaugat ca ii va reaminti minis- trului Mediului, Sulfina Barbu, ca Sometra este o problema de viata si de moarte. "Nu este cazul sa fac o interpelare, fiindca sintem colegi de partid, dar voi insista", sustine Neagu.