"S-ar dizolva Consiliul Local!", s-au speriat alesii sibienilor, auzind de initiativa organizatiei APDO LIDER. Dupa o cercetare in mai multe judete, ONG-ul a ajuns la concluzia ca mai putin de 5% din numarul total al proiectelor de hotariri sint initiate de consilierii "de rind" si cer nici mai mult, nici mai putin, decit modificarea de urgenta a Legii administratiei publice locale.

Astfel incit, consilierii locali sau judeteni, care nu initiaza niciun proiect de hotarire timp de sase luni, sa-si ia "la revedere" de la functie. Nici la Consiliul Judetean, lucrurile nu stau mai roz. In ultima jumatate de an, doar trei proiecte legislative n-au fost initiate de presedintele Martin Bottesch.

Societatea civila le-a pus gind rau alesilor care s-au culcat pe lauri. La Sibiu, consilierii s-au obisnuit sa voteze initiativele edilului-sef si nu-i mai deranjeaza. Din cite isi aduce aminte consilierul local Otilia Man, partidul sau a initiat un singur de proiect de hotarire de la inceputul acestui mandat, FDGR, doua, iar PSD si PD nu pot bifa nicio propunere legislativa.

"Cred ca mai mult conteaza cum merge orasul, nu cine si cite proiecte a avut. La noi se lucreaza in echipa si eu il apreciez pe primarul Johannis ca este capabil, hotarit, are idei bune, chiar daca este mai autoritar. Colaboreaza cu noi si cu viceprimarii.

Ma inteleg foarte bine cu toti si m-am obisnuit cu stilul german", marturiseste liberala Otilia Man. Dar o eventuala schimbare legislativa ar avea efecte dezastruoase pentru Man si colegii sai. "S-ar dizolva Consiliul Local!", crede consilierul PNL.

Nu mai ajung

"Ar fi foarte bine. Poate intr-adevar, cei care ar intra in consiliu ar fi mai interesati, iar ideile lor ar fi acceptate", este de parere consilierul democrat Livia Sava.

Ea sustine ca in comisiile de specialitate se lucreaza mult, dar proiectele nu mai ajung pe ordinea de zi a plenului si se declara nemultumita de actuala stare de fapt. La fel de suparati sint si cei trei social-democrati.

"Am propus multe proiecte, dar am constatat de mai mult timp ca nu sint trecute pe ordinea de zi. Ne-am descurajat cu totul si colegii mei si-au propus nici sa nu mai faca proiecte.

Eu, personal, sint entuziasta si sper, totusi, ca voi mai reusi sa realizez ceea ce ce imi doresc", arata Anca Sirghie, consilier PSD.

Trei din 200

Si legislativul judetean este o masina de vot perfect unsa. Initiativa personala aproape ca lipseste cu desavirsire. In ultimele sase luni, consilierii judeteni au dezbatut aproximativ 200 de proiecte. Majoritatea zdrobitoare, sub girul direct al presedintelui Martin Bottesch.

"In noiembrie 2006, un proiect de hotarire a fost initiat de domnul vicepresedinte Iosif Moldovan, de la Partidul Conservator, si un altul de domnul consilier Gheorghe Nicolaescu, de la PNL. In decembrie 2006, un proiect a fost initiat de comisia de cultura, din care fac parte noua consilieri judeteni, de la toate partidele. A fost vorba de programul actiunilor cultural sportive pe 2007", a precizat Ioana Capatina, purtatoarea de cuvint a Consiliului Judetean.

Exercitiu pentru uninominal

APDO LIDER, un ONG cu sediul in Tirgu Mures, a monitorizat Consiliile locale si primariile din Sibiu, doua sectoare ale Capitalei si alte 19 orase mari din tara, precum si 15 consilii judetene.

Cercetarea a relevat ca, perioada octombrie 2005 - octombrie 2006, dintr-un total declarat de 9.074 hotariri adoptate in Consiliile locale vizate, doar 442 au fost initiate de catre consilierii locali. La nivelul consiliilor judetene, din 1.815 hotariri, doar 55 au fost initiate de catre consilierii judeteni. Acum, reprezentantii organizatiei cer modificarea urgenta a Legii administratiei publice locale.

"Daca in exercitarea mandatului, timp de sase luni, in sedinte ordinare consecutive, consilierul local sau judetean nu initiaza niciun proiect de hotarire, care sa fie supus dezbaterii sau aprobarii Consiliilor locale sau Consiliilor judetene din care fac parte, respectivilor consilieri locali sau judeteni sa le inceteze de drept mandatul", a declarat Cornel Briscaru, presedintele organizatiei.