Serviciile bonelor nu sunt, deocamdata, la mare cautare in Sibiu. Mai mult chiar, in cazul in care se hotarasc sa angajeze totusi un baby-sitter, sibienii nu pun mare pret pe serviciile primite. Desi muncesc in fiecare zi cate opt ore, timp de cinci zile pe saptamana, bonele sunt platite lunar cu aproximativ 400 de lei.

In afara de ingrijirea copiilor, femeile nu scapa nici de gatit sau de dereticatul prin casa. “Pentru o norma intreaga, femeile care se angajeaza ca baby-sitter primesc in jur de 400 lei pe luna. Depinde si de pretentiile angajatorului. Plata poate creste, in functie de munca prestata si de cunostintele bonei.

In zona Sibiului, bonele sunt platite destul de slab, in comparatie cu alte zone ale tarii. Femeile si-au vandut ieftin serviciile pentru ca nu aveau alternativa”, explica Daniela Pitariu, administratorul agentiei sibiene de recrutare si plasare personal Kali Servicii.

Pensionarele nu au de ales

Majoritatea sibiencelor care aleg sa se angajeze ca bone sunt deja la pensie. Cum banii de la stat nu le ajung, accepta chiar si cei 400 de lei. Ingrijirea copiilor implica o mare responsabilitate, dar nu si o plata pe masura. “Predomina femeile mai in varsta, cu pensie mica. Sunt sibience care au experienta in ingrijirea celor mici, au nepoti, le plac copiii.

In general, sunt foste functionare sau e vorba de fost personal administrativ. Pentru a fi recomandate ca bone, trebuie sa treaca de o testare si de un interviu. Familiile cer bonelor si cunoasterea unei limbi straine, in special limba germana, pentru a consolida cunostintele copilului. Bonele au responsabilitate mare, este multa munca.

De aceea, noi le cerem familiilor sa le trateze cu respect, nu sa se poarte cu ele de parca ar fi servitoare. Fiecare parinte trebuie sa constientizeze cata responsabilitatea implica o asemenea activitate”, adauga Daniela Pitariu.

Gatit si curatenie, in plus

In afara de ingrijirea si educarea copilului, un baby-sitter autohton presteaza si servicii secundare. “Unei bone i se cere sa aiba grija de copil, sa il duca la si sa il aduca de la gradinita ori scoala, sa il plimbe. I se mai cere sa supravegheze copilul la teme, sa vorbeasca fluent o limba straina.

Practic, in urma timpului petrecut de baby-sitter cu copilul, parintii trebuie sa observe imbunatatirea educatiei celui mic. Evident, nu e vorba de copiii foarte mici, care inca nu vorbesc. Cat doarme copilul, familia poate cere bonei sa faca menaj, sa calce rufe, sa faca mancare”, completeaza administratorul Kali Servicii.