Fie pentru ca se rusinau de numele purtate, sau pentru ca numele lor erau adesea redactate gresit in diverse acte, fie pentru ca erau greu de redat sau exprimat, aproape 80 de ploiesteni au solicitat in ultimul an, de la Serviciul Public Local Comunitar de Evidenta a Persoanelor Ploiesti, schimbarea numelui sau prenumelui.

"Daca pana la un moment dat nu erau specificate clar conditiile in care se pot solicita schimbarile de nume sau prenume, exprimarea fiind un evaziva, adica pentru motive intemeiat, incepand cu 2003, apar notiuni exprese care reglementeaza solicitarea in acest sens” ne-a explicat Magdalena Laura Georgescu, director executiv la SPLCEP Ploiesti.

Cum poate fi schimbat numele

Astfel, schimbarea numelui de familie sau a prenumelui este admisa in cel putin opt cazuri.

Prima situatie este acea cand numele sau prenumele este format din expresii indecente; daca s-a folosit in exercitarea profesiei un alt nume; cand certificatul de nastere contine un nume eronat; cand numele de familie sau prenumele este format din mai multe cuvinte; cand numele de familie este de provenienta straina; pentru a schimba prenumele copilului adoptat; cand prenumele purtat este specific sexului opus sau cand parintii au divortat, iar copiii vor sa poarte numele de familie al parintelui caruia au fost incredintati.

Doamna Pipi si domnul Putaru

Numai in ulimul an, la SPLCEP Ploiesti au fost inregistrate 75 de cereri pentru schimbarea numelui sau prenumelui. „Am avut situatii cand a fost solicitata schimbarea numelui de familie, pentru ca acesta era adesea redactat gresit in diverse acte, ca de exemplu din Silivestru in Silvestru, sau din Niculaie in Nicolae, precum si cateva schimbari de nume pentru copii care au fost adoptati.

Din categoria celor rusinoase as putea aminti solicitarea unei doamne care se numea Pipi, devenita ulterior doamna Pepi, sau un domn care se numea Putaru, si a ales sa se numeasca Stanescu, un altul din Cacareaza a devenit Ionescu sau din Musca a devenit Ristache.

Am avut si un caz al doamnei care se numea Anghelina, si a considerat ca nu este nume prea uzitat, asa ca si-a ales un altul, sau un domn care si-a dorit sa se numeasca Tutica pentru ca lumea il cunostea sub acest apelativ ” a adaugata Magdalena Georgescu.

Interesati de schimbarea numelui au mai fost si ploiestenii rusinati posesori ai unor prenume inspirate din telenovele, dupa diverse marci de masini, sau fotbalisti. „Cei care solicita schimbarea unor astfel de prenume, gen Mercedesa, Maradona, isi aleg prenume pur romanesti ca Ioana sau Maria.

Si la capitolul nume, la schimbare sunt preferate tot numele romanesti clasice, de Popescu, Georgescu sau altele asemenea” a adaugat Magdalena Georgescu.

Cateva acte, si veti avea un alt nume

Pentru a putea obtine modificarea numelui trebuie sa depuneti la SPLCEP Ploiesti un dosar cu mai multe documente.

Acesta va contine o cerere, copii dupa certificatele de stare civila, un exemplar al Monitorului Oficial, Partea a III-a, in care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui, consimtamantul celuilalt sot in cazul schimbarii numelui purtat in timpul casatoriei, o copie de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare, in cazul anumitor minori, si dovada platii axei de timbru.