Consiliul Local ar vrea sa realizeze un PUZ pe care sa-l puna in caietul de sarcini al licitatiei pentru stadionul “Moina”. Reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) nu sunt, insa, de acord ca urbanistii Primariei sa se ocupe de acest PUZ pentru ca, spun ei, le-ar ingradi posibilitatile investitorilor.

La intalnirea de ieri, reprezentantii celor doua comisii pentru stadion - locala si judeteana - au urlat unii la altii aproape doua ore, fara sa ajunga la vreo intelegere in vederea atragerii investitorului care va reface “Moina”.

Consilierul local PSD, Stefan Dimitriu, considera, alaturi de colegii sai din executivul Primariei, ca este necesar ca administratia sa comande un Plan Urbanistic Zonal (PUZ).

Acesta ar trebui sa reglementeze zona stadionului, fata de prevederile actualului Plan Urbanistic General (PUG), si sa-l ajute pe investitor sa nu se indeparteze de la regulament. “Pentru a respecta definitiile PUG-ului eu spun ca ar fi mai bine sa facem noi un PUZ si sa definim ce anume sa se construiasca in vecinatatea stadionului.

Asa investitorul va sti de la inceput cum sa-si intocmeasca proiectul, ce anume poate sa construiasca si ce nu”, a spus Dimitriu.

“Externalizati PUZ-ul”

Consilierul judetean din partea PSD, Dan Canta, a sustinut ca un stadion modern trebuie sa aiba toate functiunile necesare: locuri de parcare, sala de sport si de fitness, spatii expozitionale, galerii comerciale, si nu numai.

“Au fost chemati inclusiv sefii de cluburi sportive care si-au adus aportul la tema de proiectare si care au cerut chiar sa nu se desfiinteze pista de atletism de pe stadion”, a spus Canta. El a adaugat ca nu intelege de ce colegii de la municipiu se cantoneaza in PUG, cand acesta a fost facut cu o multime de ani in urma.

Arhitectul-sef al judetului, Radu Spanu, a precizat ca nu este impotriva realizarii unui PUZ, pentru ca el oricum trebuie facut, insa ar vrea ca acesta sa fie executat de cei care sunt interesati de investitie. “Eu as fi preferat ca PUZ-ul sa fie facut pe banii investitorului, nu pe ai nostri”, a spus Spanu.

Apoi a adaugat ca PUZ-ul ar trebui externalizat, si nu facut de urbanistii Primariei “Sa fie realizat de cei interesati de investitie. Daca avem 10 societati interesate vom avea zece PUZ-uri si cel mai bun sa fie ales, pentru ca ne-am saturat sa tot vina urbanistii nostri sa faca regulamentele lor”, a conchis Spanu.

Reprezentantii municipalitatii au spus ca se vor gandi la varianta propusa de Spanu. in caz contrar, reprezentantii CJ au amenintat ca vor renunta la colaborarea cu municipalitatea si ca vor organiza pe cont propriu licitatia.

“Ingrijorati de procente”

Un capitol important al discutiei s-a referit la aportul de procente cu care se va asocia Consiliul Judetean si Consiliul Local. “Daca ati admis ca sunteti de acord ca municipalitatea sa intre in asociere cu un teren de inca 50.000 de metri patrati (situat in pepiniera Becas si preluat de la RADP - n. red.), atunci stiti ca si protocolul de colaborare se modifica la partea de procente.

Asa se intampla cand se pleaca la un astfel de drum, se stabileste cota-parte”, i-a atentionat Dimitriu pe colegii de la judet. in replica, Dan Canta le-a cerut sa vina cu acte care sa demonstreze ca sunt proprietari tabulari pe terenul respectiv.

“Sa nu ne trezim in mijlocul licitatiei ca terenurile sunt ipotecate sau ca nu dispuneti de ele”, a raspuns Canta. El a mai adaugat ca de abia cand municipalitatea va veni cu acte vor putea fi in masura sa faca evaluarea proprietatilor, care sa stabileasca raportul fiecarei parti la aceasta asociere.

Directorul tehnic al Primariei, Sorin Apostu, a spus ca vor aduce si aceste acte, chiar daca nu in termenul impus de CJ.