Desi legislatia europeana interzice bocitul mortului intr-o locuinta si formarea unui convoi funerar care sa parcurga localitatea respectiva pana la cimitir, autoritatile locale prefera sa nu se implice. „Prin nici un act normativ, Politia comunitara nu are atributii in acest sens”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al politiei comunitare Prahova, Evelina Nicolae.

Totusi, in situatia in care se va stabili pana la urma cine anume trebuie sa sanctioneze familia indurerata, dar contravenienta, este putin probabil ca acesteia i se vor aplica sanctiuni intr-un asa moment. Noile reglementari in ceea ce priveste inmormantarea ii vor face pe prahoveni sa scoata mai multi bani din buzunare, in timp ce afacerile in acest domeniu vor inflori.

Cu toate acestea insa, numai firmele mari vor rezista pe piata, pentru ca normele UE impun si din partea celor care fac bani „pe moarte” sa se doteze cu mult mai multe echipamente decat cele pe care le detin acum. Dricurile pe care cei mai multi dintre investitori le aveau, vor fi de acum inlocuite cu masini speciale.

In plus, obisnuitele sicrie vor fi inlocuite cu unele cu o grosime de pana la 5 cm, dotate cu lintoliu biodegradabil. De partea cealalta, achizitionarea acestor articole vor duce la costuri foarte mari pentru o inmormantare.