“Sunt adeptul stabilitatii si atunci cand s-a vorbit de alegeri anticipate sau de schimbarea Guvernului nu am fost incantat de asemenea solutii, cum nu sunt incantat nici de suspendarea presedintelui.

Dar, pana la urma, acest vot masiv arata ca presedintele Basescu nu a stiut sa se apropie de ceilalti alesi ai poporului si a creat multa ostilitate in randul egalilor domniei sale, pentru ca atat Parlamentul, cat si presedintele au fost alesi de acelasi electorat si sunt la fel de indrituiti sa conduca natiunea”, a declarat presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara.

El spune ca eventualele efecte negative asupra tarii ar trebui imputate tot lui Basescu. “Din pacate, presedintele a facut un lucru care nu era bine venit, a promis ca va demisiona, iar acest lucru ne va duce la alegeri anticipate prezidentiale, va duce tara inapoi pe parcursul urmatoarelor trei luni.

Cred ca presedintele trebuia sa mearga in termenul prevazut de Constitutie, adica referendumul, care s-ar fi organizat in 30 de zile, lucru care ar fi dus Romania doar cu o luna in urma, dar asa vor fi trei luni de lupta politica interna”, a spus Nicoara.

“Vot previzibil”

“Vot previzibil, dar care nu va avea relevanta decat atunci cand va fi validat prin referendum”, a caracterizat votul de ieri senatorul PNL Norica Nicolai. in opinia sa, suspendarea presedintelui nu va produce nici un efect negativ la adresa Romaniei. Nicolai este la fel de concisa si in privinta actiunilor lui Basescu, ulterioare suspendarii.

"Va intra in campanie electorala, intrucat nu cred ca-si va da demisia”, a spus Nicolai.

In opinia deputatului PNL Horea Uioreanu, votul de ieri din Parlament “a demonstrat ca democratia si Constitutia functioneaza in Romania, desi unii n-ar vrea sa functioneze”. Nici el nu crede ca Romania va avea de suferit in urma suspendarii presedintelui.

“Ba chiar va castiga, pentru ca se vor incheia scandalurile, care au fost generate, in totalitate, de catre Traian Basescu”, crede Uioreanu. “E greu de spus ce va face Basescu in continuare, pentru ca, in ultima vreme, nu s-a mai tinut de cuvant. A promis ca demisioneaza in 5 minute si iata ca demisia intarzie”, a declarat Uioreanu.

Si pentru deputatul PNL Mircea Pusca, rezultatul votului de ieri a fost previzibil, desi recunoaste ca nu se astepta la un scor atat de categoric.

“Se pare ca multi parlamentari au fost stimulati si indarjiti sa voteze pentru suspendare de discursurile aparatorilor presedintelui, care au interpretat cu rea-credinta avizul Curtii Constitutionale (CC), spunand ca Basescu nu a incalcat cu nimic Constitutia”, a afirmat Pusca. Nici el nu vede vreo problema care s-ar putea ivi pentru Romania in urma suspendarii presedintelui.

“Nu se intampla nimic, institutia prezidentiala functioneaza, exista interimat in functie, presedintele interimar va putea promulga legi”, a spus Pusca. Nici el nu poate pronostica viitoarea traiectorie politica a lui Basescu.

“Mi-e foarte greu sa ma pronunt, pentru ca Basescu a dovedit, in timp, ca e greu predictibil, ceea ce nu e un lucru bun, pentru ca dovedeste o inadaptare a persoanei respective la mediul in care trebuie sa functioneze”, a declarat Pusca.

Vicepresedintele PSD, senatorul Vasile Dincu, a declarat ieri ca votul din Parlament “reprezinta o reactie fireasca, deoarece presedintele Basescu si-a atras nu doar adversitatea liderilor politici ci si pe a celorlalti parlamentari, prin nesocotirea, de multe ori, a acestei institutii”.

In opinia strategului PSD, s-a ajuns la “o criza constitutionala”, care poate deveni o “criza profunda si de lunga durata”. Dincu apreciaza ca pot aparea “consecinte nedorite” ale acestei crize.

“Se vede deja, bursa a scazut, este posibil sa creasca riscul de tara si, daca criza se va prelungi, vom avea probleme si cu competitia noastra in interiorul Uniunii Europene”, sustine senatorul clujean. El a apreciat ca daca se va ajunge la mitinguri de strada, criza s-ar putea adanci.

“Din pacate, la noi nu a existat o formula de coabitare intre forte politice de culori diferite, iar daca nu se va negocia, pentru a se gasi un echilibru, putem asista si la o criza mocnita care sa dureze cativa ani”, sustine Dincu. in ceea ce-l priveste pe Traian Basescu, Dincu a opinat ca, daca acesta va demisiona, porneste cu prima sansa in alegerile prezidentiale anticipate.

“Rezultatul final nu este previzibil, pentru ca Traian Basescu are sub 50% cota de incredere, iar daca opozitia va propune un candidat comun, poate chiar mai putin politizat, nu se stie care va fi rezultatul turului al doilea de scrutin”.

La randul sau, liderul “grupului de la Cluj”, Ioan Rus, considera decizia de suspendare drept “o decizie normala a unui organism constitutional”. “Nu este o bucurie, dar este o realitate”, a precizat liderul PSD Cluj.

Rus crede ca presedintele interimar si Guvernul ar trebui “sa-si faca treaba, cu un efort suplimentar dat de o posibila campanie pentru alegeri prezidentiale”, a afirmat Rus. “Votul de astazi al Parlamentului ne incurajeaza sa credem ca mergem pe drumul unei democratii care se consolideaza, nu pe cel catre dictatura”, a afirmat Ioan Rus.

De asemenea, vicepresedintele PSD a declarat ca nu ar fi de dorit sa existe vreun element care sa faca posibila o comparatie intre Romania si Ucraina. “Suntem o tara membra a UE si asemenea comparatii nu ar fi deloc benefice. Sper ca Traian Basescu sa aiba intelepciunea sa nu intoarca poporul roman impotriva lui insusi”, a afirmat Rus.

“Un vot incredibil”

Deputatul PSD de Cluj, Vasile Soporan, considera, la randul sau, rezultatul votului din Parlament drept “unul normal, avand in vedere declaratiile de ieri (miercuri - n. red.) ale presedintelui, precum si scandalul in care s-a evidentiat o posibila relatie nefireasca intre Traian Basescu si SRI”.

In opinia deputatului clujean, celelalte institutii ale statului isi vor face datoria. “Presedintele va intelege situatia in care se afla si cred ca nu va incerca sa starneasca spiritele. Dupa atatia ani in care s-a construit o democratie, ar fi pacat sa ne intoarcem la situatii specifice inceputului anilor ‘90”, a precizat Soporan.

Liderul UDMR Cluj, Laszlo Attila, s-a declarat in dezacord cu votul care a decis suspendarea presedintelui, calificandu-l drept “incredibil”. “A fost un vot sentimental, pentru ca parlamentarii nu s-au gandit ca i-au oferit posibilitatea lui Basescu sa mai aiba inca doua mandate.

S-au creat toate conditiile sa mergem cu pasi repezi spre o dictatura, pentru ca am victimizat un presedinte care, la ora actuala, nu are contracandidat. La ora actuala, Basescu are tot interesul sa se ajunga la organizarea alegerilor prezidentiale anticipate”, considera Laszlo.

In opinia liderului UDMR Cluj, Romania nu va fi afectata, “pe termen scurt”, de suspendarea presedintelui.

Tudor Oniga, presedintele PLD Cluj, se astepta la rezultatul votului Parlamentului. “A fost un vot impotriva avizului, e drept, consultativ, al Curtii Constitutionale (CC).

Avand in vedere ca aceasta institutie, CC, este singura autoritate care poate decide asupra constitutionalitatii, parlamentarii nu ar fi trebuit sa treaca peste acest aviz, cu toate ca este consultativ, insa suspendarea a fost un act politic”, apreciaza Oniga.

El a opinat ca lucrurile se vor linisti si se va intra pe fagasul constitutional: ori referendum pentru validarea ori invalidarea deciziei Parlamentului, ori alegeri prezidentiale anticipate. Liderul PLD Cluj a precizat ca va participa doar la acele manifestari care “sunt autorizate si care nu exced, in nici un fel, cadrul legal”.

“O zi neagra pentru democratie”

Deputatul independent Mircia Giurgiu spune ca votul de ieri era previzibil din cauza “autoizolarii, in ultimii doi ani, a presedintelui Basescu si a PD pe scena politica”. “Din cate se pare, nu cred ca aceasta suspendare va afecta Romania, pentru ca institutiile statului functioneaza.

In ceea ce-l priveste pe Basescu, Giurgiu considera ca, daca presedintele va demisiona, “in campania electorala ii va fi greu, deoarece vor aparea si alti contracandidati”. “Daca nu va demisiona si se va ajunge la referendum, nu va avea probleme, cu atat mai mult cu cat nu au fost aprobate modificarile la Legea referendumului”, a conchis Giurgiu.

“Ziua de azi este o zi neagra pentru democratia din Romania. Aceasta zi va ramane in istoria Romaniei ca ziua in care o coalitie politica bazata pe interese de afaceri a infrant Constitutia si vointa poporului roman. Asistam, practic, la cel mai mare esec al democratiei constitutionale din Romania dupa 1989”, a declarat presedintele PD, Emil Boc.

“in Romania presedintele raspunde in fata corpului electoral din punct de vedere politic, si nu in fata Parlamentului. Presedintele Romaniei nu este ales de Parlament, este ales de catre popor si din acest punct de vedere decizia infrange vointa corpului electoral”, a explicat Boc.

“Suspendarea presedintelui nu reprezinta expresia dorintei societatii, ci este o operatiune de lichidare politica ordonata de cei care nu pot trai intr-o tara condusa de lege”, a adaugat liderul PD. El nu a ezitat sa-l acuze pe premierul Tariceanu de tradare.

“Domnul Tariceanu nu trebuie sa uite ca a fost numit prim-ministru fiindca acest electorat l-a votat pe Traian Basescu care a castigat alegerile prezidentiale. Azi intoarce armele impotriva aceluia care l-a facut prim-ministru. Este un act de tradare fara precedent in Romania”, a afirmat Boc.

"Votul de azi (ieri - n. red.) din Parlament este o blasfemie si poate fi asemuit cu o adevarata lovitura de stat”, a declarat deputatul PD Daniel Buda. El a avut un mesaj special pentru PNL. “Am resimtit o mare durere in suflet cand am vazut votul masiv al liberalilor pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

M-a durut pentru ca am crezut in ei si pot spune ca mi-au provocat cea mai mare dezamagire din viata mea”, a spus Buda. in opinia sa, Romania va avea “enorm de mult de suferit” in urma votului de ieri.

“Cel mai grav efect va fi stagnarea investitiilor, pentru ca investitorii nu vor avea incredere sa mai vina intr-o tara din care a disparut stalpul si supraveghetorul democratiei”, a declarat Buda. El si-a exprimat convingerea ca Basescu va reveni in fruntea tarii.

“Sunt dezamagita si ingrijorata de ceea ce asteapta mediul economic din Romania si de imaginea pe care Romania si-o face la putin timp dupa integrarea in UE. Sunt profund dezamagita de modul in care a fost tratat de catre Parlament un vot atat de important”, a comentat deputatul PD Gratiela Iordache.

Si ea este de parere ca Romania va avea de pierdut in urma suspendarii presedintelui. “Suspendarea presedintelui indica instabilitate politica, iar instabilitatea politica este un criteriu luat in calcul de orice agentie de rating si de orice investitor”, a afirmat Iordache. in schimb, ea este optimista in privinta viitorului politic al lui Basescu.

“Traian Basescu va face ce a demonstrat de atatea ori ca stie, va castiga din nou”, a declarat Iordache.

Deputatul PC Petru Calian recunoaste ca votul de ieri a fost unul politic. “A fost, clar, un vot politic, dat in urma deciziei majoritatii partidelor parlamentare. Nu ma asteptam la un scor asa detasat, dar asta ma duce cu gandul la vorba aceea: cand trei iti spun ca esti beat, te duci si te culci”, a afirmat Calian. Si el crede ca suspendarea lui Basescu va fi benefica tarii.

“Se va ajunge, in sfarsit, la stabilitate politica. Nu sta Romania intr-un barbat, daca a fost barbat, Basescu. Cred ca nici n-ar trebui sa mai candideze, daca isi va da demisia”, a afirmat Calian.