Cele mai impresionante povesti le au, fara indoiala, doua dintre fetele scolii. Victorita apropie 32 de ani. Religia mamei ei a tinut-o departe de scoala. „Mama spunea ca numai fetele usoare merg la scoala”, povesteste tanara. A scapat cu greu din sanul familiei care numara nu mai putin de 8 copii. Doar doi au scoala, dar nu mai mult de 8 clase.

Cand a plecat a acasa a plecat special ca sa vina la scoala. Si nu o va abandona pentru nimic in lume. Nu vrea diploma pentru a-si gasi un loc de munca. Stie ca nu-l va obtine. Dar vrea sa aiba o scoala... A muncit noaptea, ca sa poata veni ziua la cursuri.

La randul sau, Valentina (20 de ani) isi aminteste plangand de bataile pe care le primea de la mama si de la sora ei, care a transformat-o intr-o sclava. „Mama ma batea cum ma prindea. Si acum tremur cand imi amintesc cum ieseam cu picioarele goale pe zapada pentru ca... asa voia mama. La 11 ani am fost pusa sa-mi cresc nepotii din partea sorei mele.

I-am crescut cu drag, pentru ca nu voiam sa aiba aceeasi copilarie ca a mea. Iubesc mult acei copii. Dar si sora mea a inceput sa ma bata, pentru ca umbla mai mult bauta. M-am desprins de acea familie, iar acum sunt un om nou”, spune fata.

Telenovele marca Romania

Luminita are 21 de ani. Familia ei, extrem de saraca, a „pierdut-o” pe strada. Copilaria continua sa o marcheze inca. Sa traiasca, a fost nevoita munceasca din greu. A spart magazine, dar asta din amuzament. A furat casetofoane din masini, tot din teribilism. Tot pe strada a stat si Gabriel. A fugit de acasa, din Roman si a muncit pe unde a apucat. Andrei are acum 19 ani.

La 10 ani a plecat de acasa si s-a dus la Bucuresti, unde a trait pe strada. „E grea viata pe strada. Sunt tentatii mari: alcool, droguri. Am baut si eu, de frig. Nu m-am drogat, insa. Ca sa am o bucata de paine munceam. Caram carucioare la supermarket iar la sfarsitul zilei castigam 50.000 de lei”, povesteste baiatul. A lucrat, in timp, ca tamplar.

Si-a taiat un deget, dar crede ca tot tamplaria il va ajuta si de acum incolo sa castige o paine. Alina are 15 ani. Situatia grea din familie a tinut-o departe de scoala. Si ea invata, acum, tot pentru a deveni tamplar, chiar daca i-ar placea sa fie secretara sau manichiurista. Alexandru are 16 ani. Provine dintr-o familie de zidari cu multi copii.

Vrea numai o diploma, care sa-i permita sa lucreze si el undeva, sa aiba familia lui. O dorinta similara are si Robert. Are 17 ani si a pierdut gimnaziul pentru ca si-a urmat parintii in Franta, unde acestia se ocupa cu comertul. Mihai si Aurel sunt prieteni nedespartiti de 2 ani. Unul are 19 ani, cel de-al doilea 17. Parasit de la vartsa de doi ani de parinti, Mihai a stat in strada.

A cersit o vreme, iar cand s-a marit a lucrat la o tamplarie. La scoala n-a ajuns, pentru ca... nu avea cu ce. Prietenul lui, insa, a fost condus de anturaj. Parintii au vrut sa-l tina in scoala, dar anturajul a fost mai puternic. Uneori venea la scoala, dar statea mai mult pe internet. „Regret totul si sper sa repar ce am stricat pana acum”, spune acesta.