Un afis lipit la ghiseul Serviciului Permise si Inmatriculari Prahova a starnit indignarea viitorilor proprietari de autoturisme noi si de import. Potrivit anuntului, „taxa speciala de prima inmatriculare la cursul euro de 3,53 lei”. Oamenii rasfoiesc ziarele si constata cu surprindere o diferenta fata de cursul valutar la zi de aproape 20 de bani.

Chiar daca la prima vedere nu pare o suma mare, un calcul simplu ne arata ca la o taxa de 1000 de euro platita fiscului, soferul pierde din diferenta de curs valutar 200 de lei noi. „Este inadmisibil sa platesc acum o taxa la un curs valutar de acum o jumatate de an! Le convine lucrul acesta pentru ca ne scot mai multi bani din buzunare.

Daca crestea euro tot asa plateam?”, se intreaba retoric Ionut Vasilache. Acesta intentioneaza sa inmatriculeze un autoturism Ford de cinci ani, pentru care va plati 1140 de euro. Diferenta de curs ii va aduce o paguba in bugetul familiei de 228 de lei.

Codul fiscal e de vina

In replica, autoritatile dau vina pe legislatie. "Noi am postat aceste afise doar cu titlu informativ. De ce la acel curs de euro, si nu la cursul euro al zilei, nici eu nu stiu. Noi am primit informarea de la Fisc, si am prezentat-o ca atare” a explicat comisar sef Ion Dan, seful Serviciului Permise si Inmatriculari Prahova.

Reprezentantii Directiei Generala a Finantelor Publice Prahova sustin ca institutia nu are nici o implicare legala asupra modului de calcul a taxei de prima inmatriculare. „Noi nu facem altceva decat sa incasam taxa de prima inmatriculare prin intermdiul ghiseelor de la Trezorerie. In plus, nu avem nici o atributie legala ca sa ne implicam asupra modului de calcul a taxei.

Toata formula este stabilita de la minister” spune Iuliana Nistorescu, purtator de cuvant la DGFP Prahova. Potrivit site-ului Ministerului Finantelor, „valoarea in lei a taxei speciale pentru autoturisme se determina prin transformarea sumei exprimate in euro la cursul de schimb valutar comunicat de BNR pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent”.

Aceasta prevedere apare in articolul 218 a Legii 343/2006 privind modificarile codului Fiscal.

Taxa calculata pe internet

O alta hiba a sistemului o reprezinta modul de calculare a taxei. Practic, oamenii trebuie sa apeleze la calculatorul postat pe siteul www.mfinante.ro pentru a vedea ce suma au de platit.

"Am fost la trezorerie sa intreb cat am de plata si mi s-a spus sa intru pe un site si sa vin cu banii calculati acolo”, spune Constatin Forminte, indignat de modul de percepere a unei taxe de catre fisc. Cursul de schimb poate fi modificat pe calculatorul on-line al Finantelor, astfel incat pot aparea situatii in care taxa sa fie calculata eronat fata de prevederile Codului Fiscal.