In urma unor sesizari, la finele anului 2005, Agentia Nationala de Administratie Fiscala a organizat, in cadrul “actiunilor de control privind comertul cu produse agricole”, o verificare minutioasa la societatea comerciala Cerealcom S.A. Dolj. Holdingul agricol, unul dintre cele mai mari din tara, intrase in vizorul A.N.A.F. inca din 2004, cand "baronul agriculturii din Oltenia”, Mihai Anghel (patronul Cerealcom), a fost suspectat de “restituire ilegala de TVA pentru cateva instalatii de irigat”.

Organele A.N.A.F. au gasit aici, asa cum se arata in raport, “facturi fiscale de livrare catre Cerealcom” purtand antetul unui sereleu inca necunoscut in Craiova: SC Agrocerealys. Acesta ar fi comercializat lui Anghel “produse agricole de cultura in valoare totala de aproximativ 7 milioane de lei”. Adica, 70 de milioane lei vechi.

Potrivit comisarilor Garzii Financiare, o verificare atenta a scos la iveala faptul ca “SC Agrocerealys S.R.L. s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale generate de livrarile efectuate catre holdingul Cerealcom in intervalul 2004 - 2005”. Motivat atat de valoarea mare a marfii tranzactionate, cat si de solicitarea de rambursare de TVA facuta de Cerealcom in contul acestor tranzactii, controlul a fost extins, asa cum era firesc, si la SC Agrocerealys SRL.

Cu atat mai mult cu cat, din informatiile solicitate de A.N.A.F. organelor fiscale, a rezultat ca firma respectiva “nu a depus bilantul aferent anului 2005”. In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, “Agrocerealys a depus un decont pentru luna iulie 2005, fara insa ca acesta sa reflecte si TVA de plata, rezultata din livrarile efectuate catre SC Cerealcom SA”.

Cu alte cuvinte, sereleul necunoscut si concernul lui Mihai Anghel au cam tras teapa statului roman. Asa ca inspectorii fiscali au vrut sa-si indrepte tirul si asupra S.C. Agrocerealys S.R.L. al carei sediu l-au cautat, insa, mult si bine, surpriza lor fiind una de proportii: dupa ce a fost concesionata in nenumarate randuri de tot felul de persoane, una mai de negasit ca alta, societatea s-a mutat la o adresa unde controlorii A.N.A.F. au dat doar de porumbi.

Pentru ca sediul social al firmei era pe o tarla! Cu alte cuvinte, Cerealcom facuse tranzactii cu o firma fantoma, in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale. Si, implicit, de la posibilitatea de a fi verificata.

Conform calculelor efectuate de comisarii Garzii Financiare Dolj, a rezultat ca, prin nedeclararea veniturilor obtinute din tranzactiile facute cu SC Cerealcom SA, societatea verificata a sustras de la plata catre bugetul de stat suma totala (TVA si impozit pe profit) de 15 miliarde de lei.

Si pentru ca Cerealcom este beneficiara produselor unei firme fantoma, ba a mai si solicitat rambursarea de TVA aferenta tranzactiilor cu SC Agrocerealys SRL, comisarii financiari au trimis constatarile controlului dispus de A.N.A.F. direct la Parchetul de pe langa Judecatoria Craiova (pentru fals si uz de fals), dar si la Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili, pentru verificarea legalitatii conditiilor in care SC Cerealcom SA a solicitat rambursarea de T.V.A.

In urma cu trei ani, Cerealcom a mai facut subiectul unui scandal, legat tot de restituiri ilegale de TVA, un control al Camerei de Conturi Dolj, efectuat in perioada 20-31 ianuarie 2003, evaluand la aproape 7,3 miliarde de lei prejudiciul adus statului, prin incasarea nelegala de TVA aferenta tranzactiilor comerciale cu instalatii de irigat.

Plimbat timp de doi ani intre Camera de Conturi si Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj, dosarele penale intocmite lui Anghel si lui Stefan Stanciu, directorul economic al Cerealcom, au ajuns in cele din urma la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova. De unde, “pentru completarea de probe”, s-a intors la Inspectoratul Judetean de Politie Dolj.

Patronul Cerealcom a mai fost cercetat, in 2002, si pentru furt si talharie, de Politia Segarcea. Anghel, foarte greu de gasit mai ales atunci cand trebuie sa raspunda la intrebarile ziaristilor, declara in presa locala vizavi de TVA-ul in valoare de 7,3 miliarde ca habar nu are ca ar exista un dosar penal.

Bossul craiovean si-a facut loc in Topul celor mai bogati romani cu o avere de peste 30 milioane de euro. Realizatorii Top-ului nu au verificat afacerile si datoriile catre stat ale lui Anghel, bazandu-se doar pe declaratiile acestuia.