Conducerea Centrului Neuropsihiatric din Brancovenesti si cea a Spitalului din Reghin

se invinuiesc reciproc de neglijenta criminala

Cazul Anei Elena Moldovan, fata de 21 de ani, cu grave probleme psihiatrice, moarta in conditii greu de imaginat in data de 27 aprilie, este inca departe de a fi rezolvat. Directorul Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica din Brancovenesti, Vasile Pokorny, este convins ca nici unul dintre angajatii centrului nu poate fi invinovatit de moartea tinerei. Mai mult, el spune ca

infirmiera care a insotit-o pe Elena la spital cu ambulanta, in momentul in care s-a constatat ca fata avea asa-zisul sindrom al "abdomenului de lemn", a observat ca medicii de la sectia de Urgente a Spitalului din Reghin "au facut manevre cu un tub", folosit, de obicei, pentru efectuarea clismelor.

Analiza medicului legist a scos la iveala, la sfarsitul saptamanii trecute, faptul ca fata avea grave leziuni in zona vaginului si a rectului provocate, conform opiniei specialistului, cu un obiect contondent, "cel mai probabil o coada de matura".

Pokorny

si doctorul Daniela Roatis, cea care se ocupa de sectia de asistati in care se afla Elena si alte 20 de fete, spun ca fata era inconstinenta si ca avea nevoie in permanenta sa i se schimbe scutecul. La la iesirea din unitate cu ambulanta, spun oficialii centrului, nu existau urme de sangerare pe scutec si exclud astfel ipoteza avansata de Parchetul de pe langa Tribunalul Mures.

Doctorii Centrului sustin ca medicii din Reghin refuza sa recunoasca ca i-au administrat gresit fetei o clisma. Asistentii SMURD, chemati pentru a transporta pacienta, aflata in coma, pentru operatie la Targu-Mures au sunat de doua ori la Centrul din Brancovenesti chiar in noaptea cu pricina pentru a cere socoteala in legatura cu efectuarea clismei.

Pe de alta parte, directorul Spitalului Municipal Reghin, doctorul Iulian Moldovan, spune ca singurele proceduri care au fost efectuate sunt cele de prim-ajutor si un sondaj vezical care a esuat. "Chirurgul de serviciu a spus ca nu a mai vazut un asemenea abdomen, atat de mare, care nu se putea acumula in cateva ore. Era de cateva zile", a precizat Moldovan.

seful Centrului din Brancovenesti, Vasile Pokorny, a cerut o noua ancheta in acest caz Agentiei Nationale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) si spune ca, din cauza scandalului iscat, Centrul va pierde banii aprobati de Consiliul Judetean si destinati constructiei unei noi cladiri proiectate futurist de el insusi.

Castelul in care functioneaza Centrul Psihiatric Brancovenesti a fost retrocedat urmasilor baronului Janos Kemeny.

Intre timp Ana Elena Moldovan, internata de la varsta de 3 ani in centru, fara nici o ruda, va fi inmormantata crestineste din banii Centrului.

La data mortii, fata avea 35 de kilograme, 1,30 metri inaltime si isi petrecea majoritatea timpului intr-un carucior cu rotile. Nu a vorbit niciodata...