PNL Prahova SRL

In 2003, cu un an inainte de ultimele alegeri generale, deputatii PNL de Prahova s-au asociat in firma Romcalor Oil Services SA. Astfel, Adrian Semcu, Ion Luchian, Horia Toma si Ion Preda, ultimul decedat luna trecuta, au devenit actionari cu cate 8% la o societate la care actionar majoritar este Rompetrol, compania magnatului Dinu Patriciu.

Interesant este faptul ca Romcalor distribuie mai multe tipuri de produse petroliere fabricate de rafinaria Vega apartinand aceluiasi Dinu Patriciu. Anul trecut pare sa fi fost unul prosper pentru aceasta firma, pentru ca in declaratiile de avere ale parlamentarilor liberali prahoveni se regasesc dividende consistente, dupa cum urmeaza.

Astfel, presedintele PNL Prahova, Adrian Semcu, a incasat indirect de la Dinu Patriciu, prin Romcalor Oil Services SA, dividende in valoare de 32.595 de lei, Horia Toma a primit de la aceeasi firma 32.159 de lei, in timp ce Ion Luchian a incasat cei mai muti bani, respectiv 45.900 de lei.

Prezent in emisiunea „Direct la subiect”, difuzata pe postul local de televiziune Alpha TV, deputatul si in acelasi timp europarlamentarul Horia Toma s-a multumit sa declare despre dividendele incasate de la Rompetrol ca „nu e nimic ilegal sa faci afaceri in Romania”.

Patriciu, judecat de angajatii sai

Desi s-au aflat intr-un evident conflict de interese, liberalii care sunt platiti de Dinu Patriciu cu 10.000 de euro pe an, sub forma unor dividende, l-au judecat pe finantatorul lor de fiecare data cand statutul partidului le impunea.

Evident, Dinu Patriciu a fost absolvit de orice vina, chiar si atunci cand acesta a recunoscut ca in campania electorala din 2004 a sponsorizat PSD, inamicul politic numarul unu al Aliantei DA din care PNL facea atunci parte.

"Nu exista motive de sanctionare a lui Dinu Patriciu", a declarat Adrian Semcu la sfarsitul unei sedinte de pomina, la care Patriciu nici macar nu a participat, desi oficial era acuzat de tradarea intereselor partidului.

Chiar daca nu se numara printre actionarii firmei Romcalor, senatorul PNL de Prahova, Teodor Melescanu, in prezent ministrul Apararii Nationale, a fost si el platit de Dinu Patriciu. S-a intamplat in perioada 2003-2004, cand Melescanu a fost membru al Consiliului de Administratie al Rompetrol, compania magnatului. „Cu Patriciu am legaturi de mult timp.

Este un coleg bun, superinteligent, ca sa nu spun de o inteligenta deosebita, care a avut o influenta foarte buna pentru partid. (...) Cat priveste relatia afaceri-politica, sunt de parere ca, intr-o lume ideala, fiecare profesie este separata. Dar in perioada de tranzitie lucrurile nu stau tocmai asa.

Oricum, nu sunt probleme atata vreme cat se fac diferente intre cele doua preocupari', a declarat senin Melescanu pentru Evenimentul Zilei intr-un articol publicat pe 10 noiembrie 2005 si intitulat „Partidul Patricienilor” .

Subrefect patrician

Nu doar parlamentarii liberali sunt actionari la Romcalor, firma controlata de Dinu Patriciu prin Rompetrol, ci si subprefectul de Prahova, Nae Alexandri. Chiar daca acesta a demisionat din PNL, pentru ca a fost obligat de statutul inaltului functionar public, Nae Alexandri nu a renuntat si la calitatea de asociat al firmei care distribuie produsele petroliere ale rafinariei Vega.

Astfel, potrivit declaratiei de avere postate pe site-ul Prefecturii Prahova, Nae Alexandri a incasat anul trecut dividende Romcalor in valoare de 32.159 lei. Deputatii liberali prahoveni, asociati in firma Romcalor, trec pe la serviciu o data la doua zile. Cel putin asa arata un raport publicat recent de Institutul pentru Politici Publice.

Astfel, cu exceptia deputatul Horia Toma, care are o prezenta la vot de 80%, ceilalti doi liberali, Ion Luchian si Adrian Semcu au votat doar 58%, respectiv 57% din proiectele de lege adoptate de Camera Deputatilor. Nici la capitolul initiative legislative nu stau foarte bine, cei trei deputati adunand 80 de propuneri, majoritatea semnate alaturi de alti liberali.