Sute de sibieni au plecat, ieri la Ocna Sibiului pentru a face o baie, in lipsa unui strand in oras. Prima surpriza: simbata se putea face baie gratis, dar ieri autoritatile au introdus bilete de acces, ce e drept, la pretul de anul trecut.

Cel putin 300 de sibieni au intrat pe portile de acces la lacurile de la Ocna in primele trei ore, ieri, cind soarele a fost dogoritor, apa numai buna pentru o baie, micii sfiriiau la gratarele de la terase si berea era tinuta rece la butoi.

Lacurile naturale de la Ocna reprezinta cea mai buna solutie pentru cei care nu au ajuns pe 1 mai la mare si inca spera ca in municipiul Sibiu, anul viitor se va construi un nou strand. La o distanta de doar 7 kilometri de Capitala Culturala Europeana, lacurile naturale de la Ocna Sibiului asteapta modernizari.

Desi sezonul estival s-a deschis ieri si a avut parte de multi turisti, care au fugit din calea caniculei, multe din locurile din jurul lacurilor arata departe de un loc binecuvintat. Unele scari de lemn, de acces in lacuri, au atras anul trecut inspectorii de la Protectia Consumatorului. Ieri, citiva dintre copiii aflati la scaldat la Ocna au evitat scarile si au sarit direct in apa sarata.

Subapreciat

Litoralul Ardealului atrage nu doar localnicii, ci si pe romanii cu anumite afectiuni, veniti din toata tara. Desi ar putea sa fie un real punct de atractie turistica pentru miile de straini veniti in Capitala Culturala Europeana, deocamdata locul nu e apreciat la adevarata sa valoare.

Drumul spre Ocna nu e nici cel mai bun din judet, iar reclama care ar trebui sa te imbie la o zi de neuitat este o tabla care nu a mai fost vopsita de anul trecut, dar pe care scrie „Best". Si intr-adevar, Ocna ar avea sanse sa redevina cel mai bun loc de recreere ne din zona.

Inainte de asta, unii turisti se intreaba de ce pe tablitele de linga fiecare lac nu scrie si la ce e buna apa, ci doar salinitatea, suprafata si mai ales adincimea. Despre adincime, in cazul reclamei unui lac, nu se mai stie exact nici numele lui, ci doar suprafata de peste 2.300 de mp, salinitatea, dar adincimea oscileaza intre 13 si 130 de metri. Plaja se poate face la discretie linga apa, insa nisipul nu a fost curatat de buruieni.

5 lei pe zi

Daca simbata intrarea a fost libera, ieri oamenii au fost intimpinati de cei care taie bilete. Chiar si asa, oamenii nu au ratat ocazia de a face o baie, mai ales ca-i ajuta si la sanatate. Copiii s-au putut scalda ieri cu doar 3,5 lei noi la lacurile de la Ocna Sibiului, in timp ce parintii au scos din buzunare cite 5 lei, pentru toata ziua.

Arborii seculari care ne pazesc bogatia de la Ocna Sibiului, lacurile naturale sarate si brazii care vegheaza la linistea de pe platoul natural Bilea Lac, unde zapada depasea ieri 160 cm, sint frumuseti care nu pot fi masurate in bani. In aceste zile, salvarea din calea valului de caldura sint piscinele private, strandurile din judetele vecine, cele de la Victoria sau la Calimanesti. Iar la noi in judet, doar lacurile de la Ocna, complexul Romgaz de la Bazna si zapada din Bilea ne mai pot revigora.

Obiective turistice

Daca nu rezistati prea mult in apa de la Ocna sau la plaja, site-ul statiunii, ocnasibiului.com va recomanda sa vizitati statiunea. Cetatea este o biserica romanica fortificata, situata in zona centrala, reconstruita in secolul XV-lea pe locul unei si mai vechi biserici inceputa in anul 1240, ale carei lucrari au fost intrerupte la navalirea tatarilor. Zidul masiv de aparare ce inconjoara biserica s-a construit in jurul anului 1300.

Interesant este interiorul bisericii, cu bolti cu nervuri din ceramica, in sistem stelat, fresce valoroase, amvonul din piatra sculptat cu ornamente florale si sculptura, care reprezinta arborele vietii, flancat de doi lei. Este una din sculpturile romanice cele mai vechi din Transilvania. Biserica Brincoveanu este situata in zona centrala si a fost construita intre 1697 si 1700.