- Pentru a fi eligibili, ofertantii trebuie sa inregistreze o cifra de afaceri medie pe ultimii trei ani (2004, 2005, 2006) de minim 8.000.000 euro

- De asemenea, aspirantii la acest contract trebuie sa dovedeasca finalizarea cu succes a unuia sau a doua proiecte "de natura si complexitate similara", cu o valoare cumulata de minim valoarea ofertata

La inceputul acestei luni, pe lista licitatiilor active din portofoliul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) a aparut numele unui proiect "cu cantec" al Regiunii de Dezvoltare Nord-Est - Centrul Expozitional "Moldova" Iasi. Noul termen-limita stabilit pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 14 iunie 2007.

Fiind o licitatie deschisa, orice agent economic poate avea acces la caietul de sarcini si documentatia suplimentara pana la data de 06 iunie 2007, cu conditia achitarii sumei de 800 euro sau echivalentul in RON. Reluarea procedurii de licitatie in cazul acestui obiectiv vine la cinci luni dupa ce prima "runda" a esuat ca efect al contestatiei depuse de una din firmele participante.

Pretextul de care s-a agatat la momentul respectiv "Constructii Unu" SA (care participase la licitatie in consortiu cu GTM Spania) a fost acela ca atat numele castigatorului, cat si ofertele firmelor participante au fost facute publice inainte de adjudecarea licitatiei.

Delegatia Comisiei Europene a dat castig de cauza contestatarului, recunoscand ca normele de organizare nu au fost respectate ad-litteram, astfel ca rezultatul licitatiei a fost anulat. Consecinta imediata? Intarzierea proiectului cu cel putin un an. Vinovatul? Contestatarul, presa, oricine altcineva... numai "veriga slaba" din randul organizatorilor - nu.

Experienta s-a dovedit a fi extrem de "educativa" pentru administratia ieseana, astfel ca mintile luminate din conducerea CJ Iasi (beneficiar al proiectului) au ajuns la concluzia ca discretia este o virtute si ca "singura sansa de salvare a proiectului" este aceea de a ingropa toate "bubele" sub tacere.

8.000 de metri patrati destinati expozitiilor

Valoarea estimata a contractului de executie a Centrului Expozitional "Moldova" este cuprinsa intre 6.300.000 si 9.500.000 euro (fara TVA), iar finalizarea lucrarilor trebuie sa se incadreze in termenul de 18 luni.

Conform descrierii prezentate in anuntul de participare, lucrarile presupun realizarea unui centru expozitional in orasul Iasi, care sa cuprinda spatii interioare expozitionale in suprafata de 6.000 mp.

Alte functiuni ale obiectivului, enumerate in acelasi document, sunt: acces vizitatori incluzand lobby, vestiare, centru de informare si inregistrare, birouri de bilete, distributie de materiale promotionale, toalete, centru de conferinte cu garderoba, foyer, sali de prezentare, sala de proiectie, birouri pentru administratie, toalete, zona administrativa, accese pentru zona de conferinte si administratie, amenajari exterioare, incluzand spatiu expozitional exterior de 2.000 mp, parcare pentru public, parcare pentru angajati si expozanti, spatii tehnice, ateliere pentru reparatii si intretinere.

Centrul va fi dotat cu sistem de telecomunicatii tip date-voce, centrala telefonica digitala, sistem de securitate si alarmare, precum si toate lucrarile privitoare la asigurarea utilitatilor si a drumurilor de acces. Lucrarea este finantata din fonduri comunitare prin Programul de Coeziune Economica si Sociala PHARE 2005, cu contributia Fondului National si a Bugetului Local.

Conditii de participare la licitatie

- Garantia pentru participare

Aceasta se depune sub forma unei scrisori de garantie bancara in original, pentru suma de 80.000 euro. Autoritatea Contractanta isi rezerva dreptul de a respinge Scrisoarea de Garantie Bancara in urma verificarilor efectuate de autoritatile bancare romanesti.

- Situatia personala a operatorilor economici

Oferta este considerata inacceptabila atunci cand este depusa de un ofertant care, in ultimii 2 ani, din motive imputabile acestuia, nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit in mod defectuos obligatiile contractuale fata de autoritatea contractanta.

Poate fi exclus dintr-o procedura pentru atribuirea contractului de achizitie publica, respectiv nu este eligibil, orice ofertant care se afla in oricare dintre urmatoarele situatii:

a) este in stare de faliment ori lichidare, afacerile ii sunt conduse de un administrator judiciar sau activitatile sale comerciale sunt suspendate ori fac obiectul unui aranjament cu creditorii sau este intr-o situatie similara cu cele mentionate anterior, reglementata prin lege;

b) face obiectul unei proceduri legale pentru declararea sa in una dintre situatiile prevazute la lit. a);

c) nu si-a indeplinit obligatiile de plata a impozitelor, taxelor si contributiilor de asigurari sociale catre bugetele componente ale bugetului consolidat, in conformitate cu prevederile legale in vigoare in Romania sau in tara in care este stabilit;

d) a fost condamnat, in ultimii 3 ani, prin hotararea definitiva a unei instante judecatoresti, pentru o fapta care a adus atingere eticii profesionale sau pentru comiterea unei greseli in materie profesionala;

e) a fost condamnat, in ultimii 5 ani, prin hotararea definitiva a unei instante judecatoresti, pentru participare la activitati ale unei organizatii criminale, pentru coruptie, pentru frauda si/sau pentru spalare de bani;

f) prezinta informatii false sau nu prezinta informatiile solicitate de catre autoritatea contractanta, in legatura cu situatia proprie aferenta cazurilor prevazute la lit. a) - e).

- Capacitatea economica si financiara

Cifra medie de afaceri pe ultimii 3 ani (2004, 2005, 2006): minim 8.000.000 euro Acces la o linie de credit dedicata: minim 1.400.000 euro

- Capacitatea tehnica

In cazul acestei licitatii, se solicita indeplinirea si finalizarea cu succes in ultimii 5 ani a unuia sau a doua contracte de lucrari de "natura si complexitate similara", cu o valoare cumulata a contractelor de minim valoarea ofertata. In cazul asocierilor conditia se va considera indeplinita in mod cumulativ.

Ofertantul trebuie sa prezinte contractele propuse ca experienta similara, copii dupa procesele-verbale de receptie (preliminara sau finala), precum si documente doveditoare din care sa reiasa valoarea lucrarilor executate si principalele tipuri de lucrari.

- Vizitarea amplasamentului

In anuntul de participare se recomanda ofertantilor sa inspecteze locatia proiectului si imprejurimile pentru a evalua, pe propria raspundere, cheltuliala si risc, datele necesare pentru a pregati oferta. Vizitarea amplasamentului de catre ofertanti se va face individual in perioada 22.05.2007 - 25.05.2007.

Ofertantii trebuie sa anunte in scris Autoritatea Contractanta si sa contacteze Beneficiarul Local cu privire la aceasta vizita.

- Criterii de atribuire

Cel mai mic pret

- Conditii de deschidere a ofertelor

Data: 14.06.2007, Ora: 14:00, ora locala

De ce a fost anulata prima licitatie?

Prima licitatie pentru desemnarea constructorului Centrului Expozitional "Moldova", derulata in a doua parte a anului trecut, a fost anulata... chiar daca s-a desfasurat corect!

Mai exact, toata procedura pentru desemnarea castigatorului a mers "snur" pana aproape de final, cand intr-un cotidian iesean a aparut un articol in care a fost anuntata firma castigatoare, desi oficial urma sa se anunte acea informatie peste cateva zile.

Cu toate ca presedintele Consiliului Judetean (CJ) Iasi, Lucian Flaiser, a incercat sa musamalizeze acest incident aruncand vina in ograda presei, "pacatul" a fost comis de un reprezentant al CJ, care a divulgat catre mass-media infomatia, desi stia ca licitatia nu fusese inca adjudecata.

"Licitatia care a avut loc in urma cu doua saptamani la Bucuresti, pentru construirea Centrului Expozitional, a fost castigata de o firma din Portugalia, OPCA. La aceasta licitatie au participat 8 firme, supuse la trei grile de oferte, aproximativ trei dosare de opt centimetri.

Urmeaza ca delegatia Uniunii Europene sa-si spuna punctul de vedere, dupa care va urma aprobarea Guvernului si informarea Consiliul Judetean.

Valoarea proiectului este de 6,3 milioane euro, suma la care contribuie Uniunea Europeana, Consiliul Judetean si Guvernul Romaniei" - aceasta este declaratia "cu bucluc", publicata de "Ziua de Iasi" (30 octombrie 2006) si atribuita lui Mihail Manciu, director executiv la Consiliul Judetean Iasi.

Conform declaratiei de avere (datata 12.01.2007), Manciu a incasat de la CJ 48.562 lei (o medie de 40 milioane lei vechi pe luna). In declaratie nu se mentioneaza daca pentru isprava legata de anularea licitatiei a fost premiat!

In ceea ce priveste informatia "secreta" furnizata presei, probabil va ramane fara raspuns intrebarea: "a fost o scapare sau nu?". De ce se poate lua in calcul si ipoteza conform careia NU ar fi fost o scapare? Pentru ca la noi, in Romania, inca mai functioneaza deviza "daca nu pot face ai nostri afacerea, atunci sa nu o faca nimeni!"

Revista economica FINANCIARUL este editata la Iasi si se adreseaza companiilor nationale si internationale interesate de dezvoltarea afacerilor in judetele Regiunii de Dezvoltare Nord-Est

FINANCIARUL se distribuie pe baza de abonamente (NU se vinde la chioscuri)